5809 Sayılı Kanun ile BTK'ya kimlik bilgileri değiştirilmiş(klonlanmış) ürünleri iletişime kapatma hakkı tanınmıştır. BTK'nın sistemi tarafından aynı seri numarasına sahip olduğu tespit edilen tüm telefonlar iletişime kapatılmaktadır.
Buna göre, klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar 4 ay içinde kapatılacak.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Kanunda yer alan bu düzenleme uyarınca IMEI numarası klonlanmış cihazlar kullanıma kapanmaktadır. Ancak gerçek cihaz sahibinin ithalatçı firmaya başvurmasının akabinde firma tarafından Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden cihaz sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır.
Bu nedenle kaçak telefonlara IMEI numaraları kopyalanmadığı takdirde 1 yıl içerisinde kapatılacak. Kopyalanması halinde ise iki cihaz aynı anda sinyal gönderdiğinde tespit edilip her ikisi de kapatılacağı için eski telefon bir daha kullanılamayacak.
İlgili 38 soru bulundu
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Son olarak kaçak ve ya çalıntı telefonlara IMEI atılması halinde yakalananların 20 bin lira civarında para cezasına çarptırıldıklarını aktaran Tamer Benzer şunları söyledi: "IMEI çakılmış bu kaçak ya da çalıntı telefonların yakalanması durumunda 20 bin liraya kadar para cezasının uygulandığını biliyoruz.
IMEI'si klonlanan telefonlarda sakın bunu yapmayın! Teknoloji çağında adeta bir ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için yüklenen ve telefon kimliği olarak da bilinen IMEI bir başka cihaza kopyalandığında her iki telefonu da kullanılamaz hale getirebiliyor.
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa göre, cep telefonlarını klonlayarak satmak suçtur. Bu itibarla, bir kişi gümrük kaçağı cep telefonlarını klonlayarak satarsa hem kaçakçılık Kanunu hem de Elektronik Haberleşme Kanununa göre cezalandırılır.
'Yeni telefon sahibi suçlu olur'
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur. 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 55/1-2 maddelerinde suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiştir.
1 yıl boyunca kullanılmaması ve IMEI sinyali alınmaması dolayısıyla iletişime kapatılan cihazlar, en son takılan hat ile kullanılması halinde yeniden iletişime açılacak. Bu işleme rağmen iletişime açılmayan cihazlar için BTK'ya başvuru yapılması gerekecek.
12 saat içerisinde açılıyor.
IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor. Geçtiğimiz ay TBMM'ye getirilen ve hemen akabinde kabul edilen teklifte bugüne kadar 7 yıl çevrim dışı kalmasına izin verilen cihazların süresinin 1 yıla düşürülmesine karar verildi.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
5809 Sayılı Kanun ile BTK'ya kimlik bilgileri değiştirilmiş(klonlanmış) ürünleri iletişime kapatma hakkı tanınmıştır. BTK'nın sistemi tarafından aynı seri numarasına sahip olduğu tespit edilen tüm telefonlar iletişime kapatılmaktadır.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz. Lütfen 15 haneli IMEI Numarasını giriniz!
Eğer IMEI numaranız çalınır veya klonlanır ise telefonunuza YASAL UYARI olarak bir mesaj alırsınız. Belirtilen IMEI numaralı cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, aldığınız yere başvurunuz.
Samsung imei atılamayan telefon modelleri :Galaxy S5, Galaxy S5 Mini, Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 3, Note 3 Neo, Note 4, Note Edge, Note 5, Galaxy Alpha telefonlara imei atma işlemi yapılamıyor. Yeni seri olan A ve E modellerinede imei atma işlemi malesef yapılmıyor.
Cihazı sattığınız ya da başkasına verdiğiniz zaman aynı e-posta gönderilerek kayıtlı cep telefonu numarasının yenilenmesi gerekiyor. Yani IMEI numaranız kopyalandıktan sonra üretici firma ile iletişime geçerek IMEI numaranız cep telefonu numaranız ile eşleştirildiği zaman ortada hiçbir sorun kalmıyor.
Kaçak telefonlar veya çalıntı telefonlar IMEI numaralarının tespit edilmesi halinde telefon kilitlenmekte ve kullanılamaz bir hale gelmektedir.
Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür. Bir IMEI İki Telefonda Kullanılabilir Mi? IMEI'nin farklı cihazlarda kullanılması mümkün değildir.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı.
Cevap: Kayıtsız bir telefon getirdiğiniz anda Gümrük muhafaza ekipleri tarafından ilk önce bu telefon kayıt altına alınacak. Sonrasında kayıt yaptırmanız için size 120 gün süre verilecek. Ancak bu telefon çift hatlı ise 120+120 gün süreniz bulunuyor. Yaptığınız kayıt için 20.000 TL ödemeniz gerekiyor.
Teknoloji Haberleri. Geçtiğimiz ay TBMM'ye sunulan Sinyal Kanunu bugün yasalaştı. IMEI atma-klonlama işlemlerinin ömrü artık tükeniyor. Geçtiğimiz ay TBMM'ye getirilen ve hemen akabinde kabul edilen teklifte bugüne kadar 7 yıl çevrim dışı kalmasına izin verilen cihazların süresinin 1 yıla düşürülmesine karar verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri