TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, zarafetşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıkişilercekullanılan "zerafet"yazımı ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"zarafet"tir.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazımı, 'Zarafet' şeklinde öne çıkar. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken kelime içerisindeki sesli harflerdir. Genel olarak ise hoşluk, güzellik ve incelik gibi anlamlara gelir.
İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının alel acele olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı alelacele olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de alelacele kelimesi doğru yazım biçimidir. Türkçe'de çokça yanlış bilinen yazım hatası karşımıza çıkmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zerafet, zarif sözcüğünden türetilmiştir. Zarif, çevresindeki insanlara her zaman nazik ve kibar davranan kimse anlamına gelir. Zarafet ise incelik göstermek ve nazik olmak demektir. Bu kelime, Osmanlıca kaleme alınmış gazellerde güzel ve hoş anlamında da kullanılır.
Halüsinasyon Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman bu Kelimenin doğru biçimde yazılışı halüsinasyon olarak öne çıkıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
ZARAFET DOĞRU YAZIMI
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"zarafet"tir.
Zerafet Kelimesinin Dilimizdeki Yeri
Zarafet kelimesi, çok uzun yıllardan beri ince, kibar, hoş ve güzel kişileri simgelemek için kullanılıyor. Bu kelime, dilimize Arapçadan geçmiş olan çok köklü bir geçmişe sahiptir. Zariflik kelimesi hem bir davranışı hem bir kişiyi hem de bir nesneyi simgelemek için kullanılabilir.
Zarafet; kibarlık, hoşluk ve incelik anlamlarına gelmektedir. Bu yönüyle “güzellik” kavramı ile benzer bir ifadesi vardır ancak zarafette duruş ve hareketlerle estetik bir görünüme sahip olma ayrımı bulunur.
Ansızın ya da aniden anlamına bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı birleşik şekilde yazılışıdır. Yani doğru yazılışı "BİRDENBİRE" şeklinde olanıdır. Cümle içinde kullanırken birleşik şekilde kullanılması doğru kullanımına örnek olacaktır.
Yazımı yanlış ele alınan ve bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli kelimeler içerisinde ataş gelmektedir. Ataş mı yoksa ataç mı yazılıp yazılmayacağı merak ediliyor. Ataç Nasıl Yazılır? Bu kelimenin doğru yazımı, 'Ataş' şeklindedir.
Ambiyans okunduğu gibi yazılır. Y harfi kaynaştırma olarak kullanılmaz. Bu bakımdan ambiyans kelimesi okunduğu gibi yazılır. Ayrıca İngilizcesi ambiance olduğunda dolayı telaffuz edilmediği gibi yazılması konusu bu dil için geçerlidir.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Şofben kelimesi karışık bir kelime olarak göründüğünden, yanlış olarak yazılabiliyor. Şofben kelimesi "Şohben" şeklinde yazılabiliyor. Bu yazım şekli, TDK tarafından yanlış olarak değerlendiriliyor. Kelimenin doğru kullanımı "Şofben" olarak TDK tarafından belirlenmiştir.
Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarāfat ظرافة "zariflik" sözcüğünden alıntıdır.
zarif / zarîf / ظریف
Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarāfa(t) ظرافة “zariflik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ẓarufa ظَرُفَ “zarif ve güzel idi, hoş göründü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yazılış şeklini açıklamıştır. Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "makine" biçiminde olmalıdır. Makina (Yanlış bir kullanımdır.)
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri