hüsn-ü zann (Hüsn-i Zan) Bir kimsenin veya bir hâdisenin iyiliği hakkındaki vicdâni ve iyi kanaat. İyi fikirde bulunup, iyi olacağını düşünmek.
hüsnüzan, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'ü', 's', 'n', 'ü', 'z', 'a', 'n', şeklindedir.
Hüsnü zan iyi ve güzel duyguları ifade etmek için de sıkça kullanılır. Hüsnü zan kelimesinin TDK sözlük anlamı iyi ve güzel olan düşünce ve niyet demektir. Başkasına karşı beslenen güzel fikir ve düşüncelere hüsnü zan denir.
Türk Dil Kurumu'na göre Hüsnü isminin anlamı şöyle; Güzel.
hüsn teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
İyilik. Eksiksizlik.
İlgili 32 soru bulundu
Hüsnü zan, olumlu düşünmek ve başkalarının kötülüğünü istememek anlamına gelir. Bu kelimenin zıt anlamlısı suizandır. Suzan, biri hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadan onun hakkında önyargılı davranmak ve kötü düşünmektir. Hüsnü zanda iyi niyet, suizanda kötü niyet ön plandadır.
Bu kelime genellikle hüsnü kabul şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hüsnükabul şeklinde olmalıdır.
Haset kelime anlamı olarak 'Kıskançlık, çekememezlik' anlamlarına gelmektedir. Halk dilinde bu eş anlamları üzerinden en fazla kullanılan kelimelerden biridir. Daha çok insan üzerinden kullanılan bir yapıya sahiptir. Herhangi bir kişinin kıskançlık yapması ya da çekememezlik durumuna girmesi olarak tabir edilebilir.
Fazilet kelimesinin anlamı; erdem, ahlaki mükemmellik, iyilik, doğruluk olarak ifade edilir. Uygunluk içinde kişinin yaşamı yürütmek için ahlaki ve etik ilkelere; namusluluk; dürüstlüğüne faziletli olmak denir. Fazilet, iyi bir kalite veya davranış biçimidir. Alçak gönüllülük bir fazilet davranışı olarak kabul edilir.
-Hüsn-ü zan (güzel düşünce) mümkün olduğu müddetçe, suizan (kötü düşünce) edilemez. %99'un altında hüküm veren kişi günaha girer. Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır.
Sûi zandan hüsnü zanna
Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın.
Allah'a karşı hüsnüzan ise; O'nun merhametini, rahmetini ve keremini dilemek, af ve rahmetiyle muamele edeceğini tereddütsüz bir şekilde ummak ve böyle bir mutluluğa ereceğine inanmak şeklinde yorumlanmış.
hüsnü Güzellikle ilgili, güzelliğe özgü. Çok güzel.
Zira İslâmî kültürde bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine “hüsn-i zan”, kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına “sû-i zan” denilmiştir.
(ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
Sözlükte “incelemek, araştırmak, yoklamak” gibi mânalara gelen gabṭ kökünden türetilen gıbta kelimesi “nimete kavuşma arzusu, sevinç” demektir.
Gıpta etmek, kişinin başkasında görüp çok beğendiği bir şeyi, haset ve kıskançlık gibi olumsuz duygulara kapılmadan istemesi anlamına gelir.
İlim, zenginlik, yardım vb. gibi hususlarda gıbta mübah görülmüştür. Fakat, hırsızlık, tembellik, serkeşlik ve gangsterlik gibi fiiller üzerindeki gıbta ise yasaklanmıştır (Abdullah Şevket, Ahlâk-ı Dînî, 21).
Hiçbir şey kelimesini doğru bir şekilde yazmak için TDK'dan yararlanmak lazımdır. Bu sayede kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Hiçbir şey kelimesi ayrı bir şekilde yazılmalıdır. Bu kelimeyi cümle içinde kullanırken hiçbir şey olarak yazmalısınız.
Türkçedeki NB uyumsuzluğu nedeniyle çiçeğin adı zamanla Sümbül'e dönüşmüştür. Hem TDK hem diğer otoriteler M harfiyle Sümbül yazımını doğru kabul etmektedir.
Anlam bakımından araştırılan Sülale kelimesi TDK'da incelenen bir kelimedir. TDK'da incelenerek anlamı öğrenilen sülale kelimesinin net bir anlamı bulunuyor. Aile ve akraba kelimeleri, sülale kelimesinin TDK'da yer alna karşılıklarıdır. Sülale kelimesi TDK'da aile anlamında kullanılması gereken kelimelerden biridir.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Yapılan tahlil ve değerlendirmeler sonucunda, Hüsn ü Aşk mesnevisinin, sözü edilen dört açıdan, bildungsroman örneği olarak kabul edilebileceği görülmüştür.
Hüsn ile aşk, seven ve sevilen, yani mutlak (Allah) ve derviş; adab, tekke; Akıl hocası Munlâ-yi Cünûn; Gönül şehri, Allah'ın arşı olan kalbin ve orada yapılan seferin, çile dolu aşk mücadelesinin simgesidir. Bu nedenle Hüsn ü Aşk tasavvuf edebiyatı açısından oldukça önemli bir eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri