Eker: “Zarflar (adverb) eylemlerin, sıfatların ya da başka zarfların önüne gelerek yer, zaman, durum, ölçü ve soru bakımından niteleyen, açıklayan sözcüklerdir.
Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir. Bu sebeple bir kelimenin zarf mı, sıfat mı olduğu tespit edilirken cümledeki işlevi ve diğer kelimelerle ilişkisi incelenir. Sıfatlar gibi zarflar da tek başına kullanıldıklarında (zarf görevinde kullanılmadıklarında) isim hâline gelir (adlaşır).
Fiillerin, sıfatların ve kendi türünün yani zarfların durumunu anlatan, gittikleri yönü işaret eden, yaşadıkları zamanı belirten ve miktar bakımından belirten sözcüklere zarf denir. Ayrıca bütün bunları soru olarak da sorabilir.
Zarflar çoğunlukla fiilleri niteler ve bize bir şeyin nasıl, ne sıklıkla, ne zaman, veya nerede yapıldığı hakkında bilgi verir. Zarflar niteledikleri fiilden sonra gelirler.
Fiilimsi zaten isimdir ve sıfat isimin önüne geliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşmuş olan kelime grupları yan cümlecik halinde kullanılabilirler. Bulundukları cümleyi birleşik yapılı cümle haline getirirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanmaktadır. Fiilimsiyi niteleyen kelimeler sıfat değil zarf görevindedir.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür.
Zarflar; fiillerin önüne gelen, fiile tesir eden, fiilin manasını değiştiren kelimelerdir. Zarflar isim soylu kelimeler oldukları halde, genellikle iyelik ve çokluk eklerini almaz, aldıklarında isim gibi kullanılırlar.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
İçinde nesne bulunan cümlelerde zarf nesneden sonra yer alır. Eğer cümlede birden fazla zarf mevcutsa da bunların kullanım sırası durum, yer ve zaman zarfı şeklindedir.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Zarf(Belirteç); sıfatları, fiilimsileri ve bazen de kendilerine benzeyen sözcükleri zaman, durum, miktar, yer, yön ve soru bakımlarından belirten sözcüklerdir.
Sıfat varlıkları daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya yarayan sözcük ve sözcük gruplarıdır. Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler. Bu nedenle de nesnelerin en doğru şekilde anlatılmasında oldukça etkili olmaktadırlar.
İsmin önüne gelerek veya tek başına kullanılarak ismi niteleyen sözcüklere adjective yani sıfat denir.
Zarfın Üzerine Neler Yazılmalı? Cevap çok basit. Zarfın üzerine göndericinin adı, soyadı, adresi ve alıcının adı, soyadı, adresi yazılmalı. Bunlar dışında imzanıza, telefon numaranıza veya başka herhangi bir bilgiye gerek yoktur.
Fiilimsi aldığı yapım ekine göre cümlede isim, sıfat ya da zarf olarak kullanılabilir.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir. Sıfat-fiiller kendinden sonraki kelimelerle birlikte sıfat tamlaması oluşturur.
Cümlede Zarf-fiili (fiilimsi) bulmak için cümleye; nasıl, ne kadar, ne zaman ve nereye gibi sorular sorulabilir. Bugün çok uyudum cümlesine sorulan 'ne kadar?' sorusu zarf fiili vermektedir. 'Çok' sözcüğü bu cümlede miktar zarfı görevinde kullanılmıştır.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Türkçede zarflar, sadece fiilleri değil, sıfatları ve zarfları da niteleyebilen yardımcı sözcüklerdir.
Derecelendirme zarfları bir cümlede çok, ne, daha, en gibi miktara yönelik karşılıklara cevap veren zarf çeşitlerdir. Eğer bir cümle içerisinde belirli bir miktardan söz ediliyorsa genellikle derecelendirme zarfı kullanıldığı görülür.
Zarflar fiilleri, fiilimsileri, zarfları ve sıfatları; yer - yön, durum, zaman, ölçü – miktar ve soru kavramlarıyla niteleyen sözcüklerdir. Olanları babasına bir bir anlattı. (Fiili niteler.) Sen çok çalışarak başarabilirsin.
Sıfat fiiller cümle içerisinde isim soylu kelimelerden önce gelir ve fiilimsi olarak kullanılır.
Sıfatlar bazı belirli ifadelerde isimden sonra gelirler.
Sıfat fiiller -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş eki almakta ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktadır. Cümledeki fiil köklü sözcük eğer bu eklerden birisini aldıysa ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktaysa bu sözcüğe sıfat fiil denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri