Çalışanın kıyafeti eskidikçe yenisi ile değiştirilmelidir. Mevsimsel değişiklikler göz önüne alındığında yazlık ve kışlık olarak kıyafetlerin verilmesi uygun olacaktır. İş ayakkabısı da diğer iş elbiseleri gibi yazlık ve kışlık olmak üzere senede en az iki sefer verilmelidir.
Çalışanların güvenliğini sağlamak veya çalıştığı sektörün durumuna göre hijyen gibi unsurların yerine getirilmesi için çalışanlara iş kıyafeti verme zorunluluğu bulunuyor.
Hukuk Dairesinin 11.10.2010 tarihli bir kararında şu görüş yer almaktadır: “İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde yasaya uygun açık bir düzenleme olmadığı sürece işçinin ücretinden her ne ad altında olursa olsun bir kesinti yapılamaz.” Bu karar işçinin ücretinden her ay “dernek aidatı” kesilmesiyle ilgilidir.
Ayakkabı, eldiven, gözlük, kulaklık gibi koruyucu ekipmanlar işçilere ücretsiz olarak verilmelidir.
İş ayakkabısı da diğer iş elbiseleri gibi yazlık ve kışlık olmak üzere sene de en az iki sefer verilmelidir. İş hijyeni açısından, verilen kişisel koruyucu donanımların yedeği muhakkak bulunmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Çalışanın kıyafeti eskidikçe yenisi ile değiştirilmelidir. Mevsimsel değişiklikler göz önüne alındığında yazlık ve kışlık olarak kıyafetlerin verilmesi uygun olacaktır. İş ayakkabısı da diğer iş elbiseleri gibi yazlık ve kışlık olmak üzere senede en az iki sefer verilmelidir.
Ayakkabının 1 gün ya da daha fazla giyilmiş olması, iade koşullarında bir değişiklik yaratmaz.
Bu nedenle işçinin işyeri uygulaması haline gelen kıyafeti giyme zorunluluğuna uymamasının, haklı fesih ağırlığında olmayacağını ancak kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılmasına imkan veren geçerli neden teşkil edeceğini hükme bağlamıştır.
Yargıtay yakın tarihli bir kararında iş kıyafetini giymeyi reddeden bir işçinin işveren tarafından işten çıkartabileceğine hükmetmiştir. Yargıtay kararına konu olayda bir işyerinde kasiyer olarak çalışan işçi, işverenin verdiği kıyafeti giymeyi reddetmiştir.
OSGB'lerdeki İşyeri Hekimlerinden veya az tehlikeli (50 kişi altında olması şartıyla) işte çalışılacaksa bağlı bulunduğunuz ASM'den (Aile Sağlık Merkezleri) alınır.
Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir.
2- Egzersiz kıyafetleri: Eşofmanlar, sweat-shirt'ler ve spor ayakkabılarınızın da giyileceği uygun ortamlar vardır ama bu sektörlerde çalışmadığınız sürece profesyonel giyimde bu kıyafetlerden uzak durulmalıdır.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
Resepsiyonda çalışanlar, takım elbise (ceket, gömlek, kravat, pantolon) tarzı iş kıyafetleri tercih etmelidirler. Daha klasik, şık, titiz ve özenli olunmalıdır. Mutfak çalışanları ve garsonlar, ceket, gömlek, pantolon, askılı önlük tarzı iş kıyafetleri tercih etmelidirler.
İlk iş günü özellikle mavi giyilmesi iş verene kararlığı ve bağlılığı ifade edecektir. Belli bir çizgide hareket ederek giyilecek kıyafetler vardır. İş görüşmesine gidilen işin nitelikleri de kıyafet kombinlerini şekillendirmektedir. Takım, kumaş pantolon, gömlek gibi kıyafetler genellikle tercih edilen kombinlerdir.
iş yerinde şort giyilmez.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
Memur-Sen ve bağlı sendikalar, 18 Mart'tan itibaren kamuda fiilen serbest kıyafet uygulaması başlatıy. 18 Mart tarihinden itibaren Memur-Sen'e üye memurlar, görev yaptıkları kurumlara serbest kıyafetle gidecek.
Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
Özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma suçu hakkında verilecek ceza, adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Bir yıl veya altında olan hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilecektir. Suçun yaptırımı üç aydan bir yıla kadar hapis cezası olduğundan verilecek hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir.
TCK açısından dekolte kıyafet giymek, bizatihi suç değildir.
730.xx. xxx personel iş elbiseleri hesabında takip edebilirsiniz.
“Okula başlayan çocuğun sabahtan öğleye ya da akşama kadar ayakkabılarını çıkaramaması sebebiyle ayak problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirten ayak sağlığı uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, aynı ayakkabının 2 gün üst üste giyilmemesi gerektiğini söyledi.”
Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.
Tercih ettiğiniz bir ayakkabıyı her gün giymemeniz gerekmektedir. Bu durum ayakkabı ömrünü kısaltabileceği gibi ayakkabının formunun bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde giydiğiniz bir ayakkabıyı minimum 24 saat boyunca dinlendirmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri