Askeri kullanımda zayiat, askerlerin ya da asker olmayan insanların ölüm, yaralanma, hastalık, ele geçirilme ve kaybolma gibi nedenler dolayı görev yapamaz hale gelmeleridir. Sivil kullanımda ise bir insanın, gerçekleşen bazı olaylar yüzünden ölmesi ve yaralanması için kullanılabilir.
ZAYİAT KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle zayiyat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mapushane şeklinde olmalıdır.
Zayiat vermek deyimi de Türkçe içerisinde kullanılan ifadelerden bir tanesini oluşturmaktadır. Zayiat vermek ifadesi; zarar ya da ziyana uğramak, yitikler ya da kayıplar vermek, zarar görmek şeklinde ifade edilir.
Zayi Ne Anlama Gelir? Zayi kelimesi yitik anlamına gelmektedir. Kısaca elden çıkmış ya da farklı nedenlerden dolayı yok olmuş anlamına gelmektedir.
Zayi kelimesi elden çıkmış, yok olmuş anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak genellikle saklanması zorunlu olan belgelerin yitirilmesini tanımlar. Örneğin; resmi senet gibi kıymetli bir evrakın zarar görmesi, kaybolması ya da yırtılması gibi haller zayi olma sonucunu doğurur.
İlgili 21 soru bulundu
Zayi belgesi taleplerinin, ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemelerine yöneltilmesi gerekmektedir. Zayi belgesi talebinin, zayi olma halinin gerçekleştiğinin, bir başka deyişle zayi olma sonucunu doğuran olayın öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde yapılması gerekir.
Kıymetli evrakın zayi olması senedin hak sahibinin rızası dışı elinden çıkması, kaybolması, kullanılamaz hale gelmesi, çalınması, yanması, senedin yıpranarak esaslı unsurlarının okunmaz hale gelmesi, yırtılması anlamlarında kullanılır.
Hangi sebeple olursa olsun, iktisadi kıymetin fiziki miktarında bir kayıp olmuşsa, o kıymet zayi olmuş sayılmalıdır. Zayi olan mal tamamen yok olmakta, tedavül ekonomisinden kalkmakta ve herhangi bir parasal değeri bulunmamaktadır.
Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
Zayi, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan zayi kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan zayi kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
Askeri kullanımda zayiat, askerlerin ya da asker olmayan insanların ölüm, yaralanma, hastalık, ele geçirilme ve kaybolma gibi nedenler dolayı görev yapamaz hale gelmeleridir.
subaya şehit sayılan rütbenin er, erbaş, yedek subay için olanı. silahlı kuvvetlerde bir terim. ben askerdeyken bize yakın bir birlikte eğitimin çok ağır olduğunu, ortalama ayda 3-4 kişinin eğitim zayiatı diye cenazesinin kalktığını söylüyorlardı.
Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma, oylaşma. Sözlü sınav anlamına gelir. Bu kelime genellikle muzakere şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı müzakere şeklinde olmalıdır.
Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Osmanlı idari terminolojisinde zeamet "ileri gelen kişilere tahsis edilen gelir kaynağı" demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar. Rücu etmek ise yine aynı sözlük tarafından geri dönmek şeklinde açıklamıştır.
Aynı Kanun'a göre zayi belgesi almayanlara adli para cezası öngörülmüştür. Ancak zayi belgesi alabilmek için defter ve belgeye sahip olan gerçek ve tüzel kişilerin birtakım şartlara sahip olması gerekmektedir.
ZAYİ BELGESİ ALMAK KAÇ GÜN SÜRER ? KAYBOLAN DEFTER TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER MAHKEME SÜRECİ-3-6 AY ARASI SÜRMEKTEDİR. ANCAK KARAR DEFTERİ ZAYİ İŞLEMİNDE 5-15 GÜN İÇİNDE, İŞLEMLERİNİZ TAMAMLANABİLİR..
Saklanması zorunlu olan bu evrakların doğan afet sonucu yitirilmesi/zayi olması halinde, tacir olayın öğrenilmeden itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine başvurarak “zayi belgesi” almak zorundadır.
Zayi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kaybolma, yitme.
Vergi Usul Kanunu m. 359/a/2 hükmü uyarınca ticari defterlerin ve faturaların ibraz edilmemesi gizleme suçu olarak tanımlanmıştır.
Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Türk Ticaret Kanunu, Zayi Belgesi, Defterler ve Belgeler, Mücbir Sebep, Özen Borcu. ÖZET: Türk Ticaret Kanununa göre, defterleri ve belgeleri, yasal saklama süresi içerisinde zayi olan tacirler, mahkemeye müracaat ederek kendilerine bu hususu tevsik eden bir zayi belgesi verilmesini talep edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri