İlaç
Genellikle deniz mahsüllerinin yenmesinden sonra olur. Kimyasal besin zehirlenmesi: Bulantı-kusma, ishal, terleme, sersemlik, gözlerde sulanma, aşırı tükürük üretimi, bilinç bulanıklığı ve karın ağrısı görülür. 30 dakika içinde başlar.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Besin zehirlenmesi genellikle şüpheli gıda alımı takiben 1-24 saat içinde başlar ve 2-3 günde düzelir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavileri gerektirir. Özellikle vücudun sıvı kayıpları ishal ile artacağından vücudun sıvı kayıpları yerine konmalıdır.
Gıda zehirlenmelerinde vücutta meydana en önemli değişimlerden biri su kaybıdır. Kusma ve ishal sonrası oluşan su kaybını telafi etmek gerekir. Bu doğrultuda bol su takviyesi ve yağsız sıvı alımı vücudun kaybettiği suyu geri getirmeye yardımcı olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Besin zehirlenmesi belirtiler çoğu zaman çok şiddetli değildir ve birkaç gün sonra tedavi edilmese bile kendiliğinden kaybolur.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Yoğurt antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Probiyotik bakımından da zengin bir besindir. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle mücadele için birebirdir.
Kusma, her zaman tartışılan bir konu. Vatandaşlar tarafından çok fazla teşvik ediliyor. Biz kesinlikle kusmayı önermiyoruz, çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar, kişinin almış olduğu ilaçlar ve zehirli maddelere bağlı meydana gelecek durumdan daha kötü tablolara yol açabiliyor.
Gıda Zehirlenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur? Gıda zehirlenmesinin en yaygın ciddi komplikasyonu ciddi miktarda su ve esansiyel tuz ve mineral kaybı olarak tanımlanan dehidrasyondur.
Zehirlenme belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, halsizlik, ateş, solunum güçlüğü ve bayılma yer alabilir. Zehirlenme, kendiliğinden geçebilir ancak bu durum, zehirleyici maddenin türüne ve miktarına bağlı olarak değişebilir.
Zehirlenme olguları adli olgulardır ve intihar amaçlı tüm girişimler toksik maruziyet olmasa bile psikiyatri ile konsulte edilmelidir. Tüm hastaların Zehir Danışma Merkezine (114) bildirimi yapılmalıdır, varsa kurumlarda Tıbbi/Klinik Toksikoloji Üniteleriyle hastalar konsülte edilmelidir.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
1-Solunum yolu ile zehirlenmeler, 2-Sindirim yolu ile zehirlenmeler, 3-Deri yolu ile zehirlenmeler.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Yoğurt, sarımsak ve limon gibi antibakteriyel özelliğe sahip besinler gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ile savaşmaktadır. Hastalığın neden olduğu bulantıyı bastırmak için sindirim probleminde kullanılan zencefil veya nane-limon gibi mideyi rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir.
Aslında evet, bir nebze iyi geldiği söylenebilir. Toplumumuzda yaygın kanı süt ve süt ürünlerinin (ayran, yoğurt) zehirlenmelerde tedavi edici olarak kullanılabileceğidir.
Gıda zehirlenmesi tanısı nasıl konulur? Gıda zehirlenmeleri genellikle kendiliğinden geçer. Ancak ağır seyreden ve kendiliğinden geçmeyen durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulduğunda hastanın gıda geçmişi öyküsü alınması ardından gaita tetkiki ve kan tetkikleri ile konulmaktadır.
Zehirlenme, çeşitli ilaç, kimyasal, zehir ya da gazları yutma, soluma, dokunma ya da enjekte etme nedeniyle yaralanma olarak tanımlanır. Zehirlenme belirtileri, kişinin bağışıklık sistemine, vücudun verdiği tepkiye, maruz kaldığı zehre ya da ilaca göre farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri