"Zehretmek" kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Zehir etmek" olan kelimenin doğru kullanımı "Zehretmek" olmaktadır.
Boy pos kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik. Boy Pos Nasıl Yazılır? Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu ikileme, uzun boy anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali boylu poslu şeklinde yazılır.
Bitişik yazılması gereken sözcük gruplarından biri olarak çokbilmiş gelmektedir. Her ne kadar pek çok kişi tarafından ayrı yazılması gerektiği düşünülse bile, Türk Dil Kurumu dahilinde bitişik olarak ele alınır.
Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
Doğru yazım: :[1] ayırt etmek.
İlgili 16 soru bulundu
TDK'ya göre farz etmek kelimesinin doğru yazılışı "farz etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ayırt etmek TDK kurallarına göre ayrı olarak yazılır. Bitişik olarak yazılması yazım hatası olarak kabul edilir.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
ÖNGÖRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı öngörmek şeklinde olmalıdır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Karıncaincitmez kelimesi iki ayrı kelimeden oluşmamaktadır. İki ayrı kelimeden oluşacak olursa, kullanılmak istenen anlam kaybolacaktır. Bu sebeple birleşik yazılması gereken karıncaincitmez kelimesi bir sıfat olarak cümle içerisinde anlam kazanmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Çağ dışı kelimesi sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Çağ dışı" şeklinde yazılır. 2. sıfat, askerlik 41 yaşından itibaren askerlik hizmetleri dışında bırakılan.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Diğerlerine örnek olmak üzere bir işe ilk önce başlamak` anlamındaki önayak olmak deyiminde geçer anlamına gelir. Bu kelime genellikle ön ayak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı önayak şeklinde olmalıdır.
Ayrık Otu Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Bu kelime grubu Türk Dil Kurumu üzerinden bitişik olarak yazılmaz. Aksine ayrı olarak ele alınması ile birlikte 'ayrık otu' şeklinde değerlendirilir.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir. Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Göz Bebeği kelimesi, bir tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri