Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor.
- Sindirimi rahatlatarak dışkılamayı kolaylaştırır. - Bağırsakları yumuşatır ve oluşma ihtimali olan taş ve kumu önler. - A, B1, B2, C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bakımından da zengindir.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor.
Patlıcanın acı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur.
Yaz aylarında mezelerden de eksik olmaz, hepsine hafiflik ve lezzet katar. Ancak patlıcanı güzel bir şekilde pişirmek için patlıcanın o acı lezzetini almak gerekiyor. Alınmadığı takdirde yemekte acı, tadı pek de hoş olmayan bir aroma bırakıyor.
İç kısımlarını tuzlayıp 20-25 dakika kadar tuzla birlikte bekletin. Eğer yemeklik kullanacaksanız tuzlanmış patlıcanları su dolu bir kapta yıkayın ve yaklaşık 15 dakika kadar suda bekletip kullanın.
Tüketilme süresine dikkat edilmezse yani aşırı bir şekilde patlıcan tüketimi gerçekleştirilirse derinizde kaşıntı ve kızarıklıklar çıkabilir. Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir.
En az 35 dakika en çok 50 dakikada hazır olur. Lütfen orta ocakta kısık ateşte pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için tadına bakabilirsiniz.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Bunlardan birisi de patlıcandır. Çiğ sebzelerin süt artıcı özelliği olduğu gibi aynı zamanda da gaz yapıcı özelliği de bulunur. Bu nedenle de özellikle ilk aylarda sebzeleri yemeklerin içinde ve pişmiş olarak tercih etmek gerekir.
Kalp Sağlığını İyileştirebilir
Patlıcan, lif içerdiğinden kötü LDL kolesterolün varlığını azaltarak, iyi HDL kolesterol alımını teşvik eder. LDL kolesterol seviyesini azaltmak, kalp krizi, felç riskini azaltabilir. Aynı zamanda patlıcanda bulunan bioflavonoidler, kan basıncını düşürebilir.
Patlıcan, avakado ve armut ortadan ikiye kesildiğinde, anne rahmine benzer şekil gösterir. Bu gıdaların dengeli tüketilmesi, hormonal dengenin sağlanmasına ve rahim kanserinin önlenmesine yardımcı olur.
Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
-Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. -Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır. Doğru sandığımız bu yöntem aslında patlıcanın acı tadını da almaya yetmiyor.
İçini kesip içinde çok sayıda kahverengi tohum görürseniz, patlıcan toplandığında fazla olgunlaşmış demektir. Siz yiyebilirsiniz ama patlıcanın tadı çok acı olacaktır. Patlıcanı yumuşamaya veya kahverengileşmeye başlayınca atın. Yumuşak, çekirdeksiz veya kırışmış cilt, patlıcanın bozulduğunun bir işaretidir.
Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri