Zeyil, sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi hallerdeki düzenleme işlemine verilen isimdir. Zeyilname ise bahsedilen düzenleme ardından oluşturulan belgelerdir.
Sözleşmelerde yapılan değişikliğe zeyil, zeyil yapıldığına dair hazırlanan belgelere de zeyilname denir. Bu değişiklik, sözleşmenin hazırlandığı ve tarafların imzaladığı zamandan sonra fark edilen bir hata sebebiyle yapılacağı gibi, taraflardan birinin geçerli bir bahane göstermesiyle de yapılabilir.
Poliçe değişikliği durumunda düzenlenmesi gereken belge, zeyilname olarak adlandırılmaktadır. Ayrıntılı olarak incelenecek veya tanımlanacak ise tecditler ve poliçe üzerinde ilave, iptal veya değişiklik gibi durumlarda düzenlenen belgelere verilen addır. Yapılan bu işleme de zeyil adı verilmektedir.
Zeyilname düzenleme işlemi, genellikle sigorta şirketi tarafından yapılır. Zeyilnamenin düzenlenebilmesi için tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varmış olması gerekir. Karşılıklı anlaşmanın ardından sigortalı taraf zeyilname talep eder. Bunun üzerinde sigorta şirketi tarafından zeyilname taslağı hazırlanır.
Plakada bu değişikliğin yapılmasına ise plaka zeyili denir. Plaka zeyili primli olarak yapıldığından plaka zeyili için sigorta şirketine ücret ödemeniz gerekir. Örneğin; 01 plakayı 02 yapmak için sigorta şirketine prim ödeyerek plaka zeyili yapıp poliçe şartlarını ya da bilgilerini değiştirmelisiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Plaka zeyili, plaka değişiklikleri ile ilgili olarak yapılan zeyildir. Eğer trafik sigortası kapsamında araç plakasında değişiklik yapmak istiyorsan zeyilname düzenlenmesi gerekir. Plaka zeyilini primli olarak yaptırdığında sigorta şirketine ücret ödemen gerekir.
Zeyilnameyi kim düzenler? Zeyilname, sigorta şirketinin ilgili teknik birimi tarafından düzenlenir.
Zeyilname Çeşitleri
Adres değişikliği, araç ya da plaka değişikliği, teminat değişikliği, poliçe iptali ve poliçe üzerine ek teminat zeyilleri, sigortalının mevcut durum değişikliklerinde başvurabileceği bazı zeyil belgesi çeşitleri arasında bulunur.
Bu değişiklik, sözleşmenin hazırlandığı ve tarafların imzaladığı zamandan sonra fark edilen bir hata sebebiyle olabileceği gibi, taraflardan birinin geçerli bir bahane göstermesiyle de uygulanabilir. Sözleşmelerde yapılan değişikliğe "zeyil" ismi verilir.
Telif edebiyatında zeyil bir asıl metnin veya eserin içeriğini tamamlamak için ona ek olarak yazılan eserdir.
Zeyilname talebinde bulunmak için süre sınırlaması bulunmamaktadır. bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir. **** Doküman satın alan yoksa ihale tarihine kadar zeyilname ile değişiklik yapılabilir.
Bir iş ihaleye çıkarıldıktan sonra sadece tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksiklikler zeyilname ile değiştirilebilir.
Zeyilname düzenletenler...
Bu görüşe göre, poliçe düzenlendikten sonra yenilenen tarifedeki metrekareye göre bir zeyilname düzenletme ve ek prim ödeme zorunluluğunu öngören bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır.
Sürprim, kısaca sigorta şirketleri tarafından prim ücretine ek olarak talep edilen ücret olarak tanımlanıyor. Sigorta şirketleri bazı durumlarda sigortanın başlangıç anındaki rakam üzerine ekleme yapabiliyor. Bu da karşımıza sürprim olarak çıkıyor.
Yeni tescil araçların poliçelerinde zeyil 1 ay içinde yapılacak. SAİK VE Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) toplantısında alınan kararlardan olan yeni tescil araçlar için YK (yeni kayıt) plaka ile yapılan …
Sigortalanan varlığın sigorta bedeli, sigorta değerinden fazla olursa aradaki oluşan fark, “aşkın sigorta” olarak adlandırılır.
“Alacaklı” anlamına gelen “dain” ve “rehin” anlamına gelen “mürtehin” kelimelerinden oluşan dain-i mürtehin, "alacaklılık hakkını saklı tutmak” anlamına gelir ve olası bir riskin gerçekleşmesi sonucunda borcun ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alır.
Satıştan dolayı Zorunlu Deprem Sigortası iptal edilemez. Bu tür durumlarda sonradan tanzim edilen ikinci poliçe iptal edilip, meskeni satın alan kişi adına mevcut poliçe üzerinde “menfaat değişikliği zeyili” yapılması gereklidir.
b. Zeyil Raporu: Hastaneler ve askerlik şube başkanlıkları tarafından onay makamına gönderilen raporlarda onay makamınca tespit edilen eksik ya da hatalı hususlar dolayısıyla iade edilmiş raporlara yazılan raporlardır.
"zeyilname", bir sözleşmenin koşulları üzerinde bazı değişiklikler yapan ya da sözleşme metnindeki yanlışları düzelten geçerli son metin demektir.
Sigorta poliçenizde hatalı bir bilginin yer alması ya da poliçedeki bilgilerin güncellenmesi gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemine zeyil adı verilir. Bu düzenleme sonrasında oluşturulmuş belge ise zeyilname olarak bilinir.
Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, kaç işletmeden fiyat alındığı ayrıca belirtilir. Borsaya tabi maddelerin rayiç fiyatı, istenilen tarihte borsada tescil edilen fiyatlar dikkate alınarak belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Ancak Kanunda illa üç teklifin tamamlanması gerektiği noktasında bir kural da yoktur.
İş miktarının eksiltilmesi ya da arttırılması yani ihtiyaç miktarının sonradan değiştirilmesi ise maddi veya teknik hata veya eksiklik kapsamında değerlendirilemez. Dolayısıyla, ilanını yaptığınızı ifade ettiğiniz ihalede zeyilname ile iş miktarında değişiklik yapmanız mümkün değildir.
İdarece dikkate alınır. İdare, şikâyetin verilmesini izleyen otuz gün içinde gerekçeli bir karar alır. Bu kararda, şikâyet tamamen veya kısmen haklı bulunmuşsa alınması gereken düzeltici önlemler de belirtilir. Alınan karar, bütün aday veya isteklilere karar tarihini izleyen yedi gün içinde bildirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri