Peki, zemzem suyu neden ayakta içilir? Hz. Muhammed zemzem suyunu içerken ayakta olduğu için bu suyu içenlerin ayakta içmesi görülmektedir.
Zemzem, kıbleye dönülerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve üç nefeste gözü sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla içilmeli ve Allah'a hamdedilmelidir. Yaygın olan görüş diğer içeceklerin aksine zemzemin ayakta içilmesi yolundadır.
- Zemzemi kıbleye yönelerek üç nefeste içmek de sünnet veya müstehabdır. - Zemzemden kanasıya kadar içmek müstehabdır. - Zemzemi oturarak içmekte bir sakınca olmadığı gibi, ayakta durup içmekte de bir sakınca yoktur. - Zemzem içerken besmele çekmek ve içtikten sonra Allah'a hamd etmek sünnettir.
Araplar çayı bile zemzem suyuyla demleyip içiyor. Sırf zemzem suyu içen insanlar var, hepsi de son derece sağlıklılar. Bunu söylenmesinin nedeni zemzem suyu içenlerin fazla idrara çıkmıyor olması, oysa ki bunun nedeni Arabistan'ın çok sıcak olması ve insanların vücuttaki suyu ter yoluyla atması.
Değerli kardeşimiz, Zemzem'in bir ismi de "La tünzefü vela tüzem" olduğu belirtilmiştir. Bunun manası o kadar çekilmesine ve çıkarılmasına rağmen asla suyu bitmez ve eksilmez demektir. Bu Allah'ın zemzeme verdiği bir özelliktir.
İlgili 21 soru bulundu
Zemzem suyunun kendine has bir koruma gücü olduğu için şişe içinde 10 sene dursa da bozulmaz.
Kullanılan su zemzem, yağmur suyu ya da güneş görmemiş kuyu suyu olmalıdır. Şifa tasına dua okuyacak kişinin bundan maddi beklentisi olmamalıdır. Şifa tasındaki dualı suyun asla yere, lavaboya dökülmemesi gerekir.
İçki içmek zemzem içmeden de haramdır, içtikten sonra da… Zemzem içmek içkinin günahını ne artırır ne de azaltır. Dolayısıyla “ben Müslümanım” diyen herkesin ayette belirtildiği gibi Allah'ın haram kıldığı şeylerden uzak durması gerekir.
"Su temizdir ve temizleyicidir. (Çok olduğu için tadı, rengi ve kokusu değişmediği sürece) onu hiçbir şey necis (pis) kılamaz." (Ahmed, Ebu Dâvud, Tirmizî ve Nesâî rivâyet etmişlerdir.)
Zemzem suyu bitmek üzere olan bazı hacılar zemzem suyuna su katarak çoğaltıyor. İstanbul ve Sivas Müftülüğünün dini soruları yanıtlayan bölüm yetkilileri, zemzem suyunu saf haliyle vermenin daha hoş olduğunu, ancak yetmeyeceği anlaşıldığında zemzeme bir miktar su katmanın sakıncası olmadığını bildirdiler.
hacca veya umreye gidenler bilir. orada şu uyarı yapılır: "sadece zemzem suyu içme, başka su da iç" diye. bunu da şöyle açıklarlar; "zemzem, kutsal olduğu için bevletme (işeme) yoluyla dışarı atılamaz. ancak terleyerek vücuttan çıkabilir.
"GERÇEK ZEMZEM, DONMAZ"
Zemzem suyu 580-600 miligram, normal su ise 200 miligram geliyor. Buradan gerçek olup olmadığını anlayabiliriz. Bir de zemzem suyu kış günü, soğuk havalarda ya da normal suyun donduğu bir ortamda donmaz. Normal su buz olur.
ZEMZEM SUYUNUN FAYDALARI
Mide ülseri, baş ağrısı, karaciğer rahatsızlıkları, cilt sorunları, göz sağlığı ve bunun gibi çeşitli sağlık sorunlarına karşı oldukça faydalıdır. Bu su aynı zamanda açlığı ve susuzluğu giderir, ne niyetle içilirse ona şifa olur.
Zemzem suyunun cilde en büyük faydası ölü deriyi atmasıdır. Bu sayede cildi temizleyici, arındırıcı doğal bir toksin etkisi yaratmaktadır. Kısaca ölü deri hücrelerinin rejenerasyonunu en üst seviyeye çıkarmaktadır. Cildi yenilemekte ışıltı ve parlaklık vermektedir.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
1-Amerika'da yapılan test sonuçlarına göre, dünyada içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem. Yani mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor. 2- Batı'da yapılan lâboratuvar çalışmalarına göre zemzem, diğer sulara nazaran çok daha az kükürt ihtivâ ediyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, zemzem suyunun şişelenerek satılmasına yönelik "Zemzem satmak doğru değil" dedi. Edirne Müftüsü de, zemzemin ticaretinin yapılmasının caiz olmadığını açıkladı.
Zemzem Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmektedir. İslami inanca göre; Peygamber İbrahim, eşi Hacer ve küçük oğlu İsmail'i çöle bırakmıştır. Yiyecekleri ve suları bittiğinde Hacer, Sefa ve Merve tepeleri arasında koşarak su arar. Bu sırada toprağı eşeleyen İsmail bir su kaynağı bulur.
Dolayısıyla suyun mutlak olma özelliğini bozacak olan herhangi bir unsur olmaması durumunda zemzem suyu dahil her türlü suyla taharet alınabilir.
“Resul-i Ekremin (asm) Zemzemi ayakta içmesi, ayakta su içmenin câizliğini açıklama mânâsındadır. Şöyle de denebilir: Halkın izdihamı dolayısıyla Resulullah (asm) oturmaya müsait bir yer bulamadığı veya Zemzemin çevresi ıslak olduğu için ayakta içmiştir.”
Zemzem içerken kıbleye dönülür, Besmele çekilerek sağ elle ve üç nefeste içilir. Sonra "Elhamdülillah” diyerek Allah Teâlaya şükredilir. Zemzemi israf etmeden bolca içmek gerekir.
Zemzem suyu düşük doğum oranı riskini de azaltan yüksek konsantrasyonda kalsiyum içerir ve tansiyonu düşürür.(17) Zemzem, kimyasal bileşim ve suyun saflığı bakımından maden suyundan daha iyidir.
Zemzem mucize kent Mekke'deki sayısız mucizelerden sadece bir tanesidir. Sahabelerden İbni Ebu Cemre de (r.a.) şöyle dedi: “Peygamber Efendimiz (s.a.v.) cennetten gelen bir su ile yıkandı, çünkü Zemzem cennetten çıkan bir sudur.
''Kanser hastalarına zarar veriyor''
El Keri, katıldığı televizyon programında zemzem suyunun sanılanın aksine fayda sağlamadığını söyledi. ''Şifa kaynağı değil'' dediği zemzemin yüksek tuz oranından dolayı kanser hastalarına zarar verdiğini aktardı.
Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri