Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
Galeta unu genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartmalık yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve afiyetle tüketilir. Bu yöntem galeta ununun en yaygın kullanım tekniğidir.
İlgili 45 soru bulundu
Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
Galeta Unu Nedir? Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır.
Örneğin; o bayat ekmeklerden marketlerden paketli halde aldığınız galeta unlarını elde edebilirsiniz. Galeta unu temelde ekmek kırıntılarından elde edilen bir çeşit pişirilmiş un aslında. Bayat ekmekleri değerlendirip, uzun süre tüketmenin de en şahane yolu diyebiliriz.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
“Galeta unu nedir?” ya da “galeta unu ne demek?” diye araştırdığınızda karşınıza bayat ekmeklerin kurutulup ezilmesiyle elde edilen bir un çeşidi çıkar. Pek çok kişinin evde kalan fazla ekmekleri kurutarak yaptığı galeta unu, farklı markalar tarafından çeşitli içerikler ile hazırlanarak satışa sunulur.
1 tanesinin karbonhidrat değeri 18.74 gram olan galeta, hem kilo almak hem de vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. İçeriğinde ise vitamin taşımadığından dolayı vücutta yağ ve karbonhidrat deposu olarak kullanılabilir. Protein ve lif yapılıdır.
Geniş bir tava içine de 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup, kızdırın. Soslu tavuk etlerinin her birini galeta ununa bulayın. Galeta unlu tavuk etlerini kızgın yağ içine koyun. Tavada arkalı önlü pişirin.
Galeta Unu İle Çıtır Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Tost ekmeğinin arasına kaşar peynirleri yerleştilir ve üçgen şeklinde kesilir yumurta çırpılır ve ekmekler önce yumurtaya sonra galeta unu bulanır kızgın yağda kızartılır çabuk piştiği için ocağın altı fazla açmayın yana bilir. Afiyet olsun.
Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır. Başka bir öneri de irmik.
İçindekiler : Buğday unu, Tam buğday unu, Mısır unu, Çavdar unu, Askorbik asit, Enzim (Fungal alfa amilaz, Hemiselüloz), İçme suyu, Ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, Peyniraltı suyu tozu, Bitkisel margarin, Şeker, Süttozu, Kalsiyum propiyonat. Gluten, Laktoz, Susam, Yumurta, Soya ve Süt ürünü içerir.
Galeta unu ekmek ve undan hazırlanan bir karışımdır. Ancak diyet esnasında tüketimi ekmek kadar kaloriye sahip değildir.
Galeta unlu poğaça yaparken iç harcını peynirli yapabileceğiniz gibi kıymalı, patatesli ya da ıspanaklı gibi dilediğiniz iç harcı ile yapabilirsiniz. Poğaçalarınızı galeta unlu yapmak istemezseniz üzerine yumurta sarısı sürerek susam serpebilir ya da sadece yumurta sarısı ile de bırakabilirsiniz.
Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Galeta unu, partikül büyüklüğüne ve galeta ununun rengine göre çeşitlere ayrılır. Beyaz ve açık sarıdan, koyu turuncuya dek uzanan renk çeşitleri mevcuttur. Önemli faktörlerden biri de, galeta unu ile kaplanmış gıdaların kızartılması esnasında çektikleri yağ oranıdır.
Galeta unu diyete uygun mu? Genellikle galeta diyeti uygulayan kişinin diyetisyen tarafından önerilmesi ile tüketmesi uygundur, çünkü kişinin kilo vermesi farklı bir aşamada ise galeta ile zayıflama diyetinde galeta faydaları sunmak yerine zarar da verebileceği için önerilmez.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri