Zencefil, solunum yollarında iltihabı sakinleştiren ve ayrıca mukusun temizlenmesine yardımcı olan antibiyotik özelliklere sahiptir. Zencefil ayrıca tıkanmış burun ve boğazı da rahatlatmaya yardımcı olur.
Zencefil çayı soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve tıkanıklığı hafifletmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmada zencefilin, streptokok farenjitine veya boğaz ağrısına yol olan bakterilere karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca taze zencefilin solunum sinsityal virüsüne karşı faydalı olduğu bulunmuştur.
BAL, LİMON VE ZENCEFİLİN GÜCÜNDEN FAYDALANIN
Birkaç kaşık bal ile yarım limonun suyunu, bir çay kaşığı toz zencefille karıştırıp, buna az miktarda ılık su ekleyin. Elde ettiğiniz karışım boğaz ağrısı için etkili bir yöntem olacaktır.
İltihabı Azaltabilir
Anti-inflamatuar özellik taşıyan zencefil, kas ve eklem sorunlarının giderilmesinde faydalı olabilir.
Zencefil sindirim sistemi, eklem iltihapları ve boğaz enfeksiyonları başta olmak üzere çeşitli şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olur. Zencefil neye iyi gelir sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralamak mümkündür: Hazımsızlığı rahatlatmaya yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
- Vücuttaki iltihabı azaltıyor: Yüksek antioksidan içeriğe sahip bu harika baharat bağışıklığınızı desteklediği gibi anti-inflamatuar özelliğiyle de vücuttaki iltihabı azaltmak için elinden geleni yapıyor. Zencefilin bu etkisi romatoid artrit hastalığında ağrıların ve iltihabın azaltılmasında da oldukça etkili.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Ihlamur (Tilia plathyphyllos, T. rubra) Ihlamurun, iltihap ve ağrı giderici etkisi vardır. İçeriğindeki flavonoidler ile iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, müsilaj içeriği ile de boğazı yumuşatır ve tahrişi önler.
Limon, vitamin açısından zengin içeriği sayesinde pek çok faydaya sahiptir. Zencefil çayı limon ile birlikte hazırlandığında faydasını daha da arttırır. Hem limonun hem de zencefilin olumlu etkilerinden faydalanmak için bu tarifi deneyebilirsiniz. 1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin.
Serviste kullanacağınız kupaya dilimleri ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz. Zencefil suyu yapımı için en sık kullanılan tarif ise kaynatma gerektiriyor.
Zencefil solunum yolu hastalıklarında özellikle de faranjit durumunda tercih edilmektedir. Zencefili süt ile beraber içerek boğaz yolunda oluşan tahrişi ve iltihabı kolayca iyileştirebilirsiniz. Süt ve zencefil solunumu rahatlatacaktır.
Bal ise boğazda tıkanıklığı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. İşte bu muhteşem üçlüden oluşan pratik bir tarif vereceğiz. Öksürük ve soğuk algınlığı için birebir olan bu içeceği her sabah yapabilirsiniz. Bal boğazınızı yumuşatırken Zencefil de antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkileriyle bakterilerle savaşacak.
Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dk demlenmesi için bekletelim. Demlenen taze zencefil çayını fincanlara alalım, bolca limon suyu sıkalım. Tercihe göre istenen miktarda bal ile karıştırıp servis edelim.
3- Enfeksiyonu azaltır: Zencefil mikropları öldürür ve enfeksiyonun diğer hücrelere sıçramasını engeller.
Zencefil basit gribal enfeksiyonlardan tutun da kanser tedavilerine kadar pek çok alanda kullanılır. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle ve öksürüğe karşı doğal bir antibiyotiktir.
Yüksek C vitamini oranına sahip olan limon ve doğal antioksidan kaynağı olan zencefili karıştırarak hazırlanan zencefil limon çayı, tam anlamıyla bir iltihap savardır. Yani vücut bağışıklığının güçlendirmesinde savaşçı rol alır ve vücuttaki iltihapları giderir.
Toz ve çay formunda da kullanılan zencefil; mide hastalıklarından kan şekerinin düşürülmesine, kalp hastalıklarından kilo verilmesine kadar insan sağlığına olan faydalarıyla bilinen zencefil, bu özelliğini antioksidan özellikler içeren ve inflamatuar enzimleri azaltan gingerol adı verilen güçlü bir bileşikten alır.
Zencefil çayı fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak duvarını uyararak, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir. Ağız kuruluğu, boğaz ağrısı ve kabızlık gibi semptomlara neden olur.
Adaçayı, nane çayı, nar kabuğu, karanfil, meyan kökü gibi bitkilerin boğaz iltihabı için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. İltihaba iyi gelen bitkilerin doğru bir şekilde demlenmesi ve doğru bir şekilde tüketilmesi ile birlikte iyileşme hızlı bir hale getirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri