Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz. Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Özellikle de et ve çorbalarda kullanıldığında uzun süre tadını hatırlatır. Et sote yaparken zencefilden baharat olarak bir çay kaşığı ekleyebilirsiniz. Sebzeli çorbalara da uyum sağlayan toz zencefil, eklendiği çorbaya hoş bir tat verecektir.
Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin. Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
Kokusu tarçına benzediğinden zencefili, lezzet vermesi için yemeklere rendeleyerek yada toz halinde ekleyebilirsiniz. Özellikle tavuk, balık ve et yemeklerinde kullanıldığı zaman aroma yönünden zenginliğinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Ardından ince doğranmış sarımsakları ve dilimlenmiş taze zencefilleri de 1 dakika soteleyin. Üzerine et suyu ve su ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Ardından kırmızı mercimekleri ekleyip yaklaşıp 25 dakika yumuşayana kadar pişirin.
B6 vitamini bakımından zengin olan zencefil, böbrek sağlığına da iyi gelir. Düzenli aralıklarla tüketildiği takdirde böbreklerde taş ve kum oluşmasını önler.
-Büyük tencereye tavuk, soğan, havuç, kereviz sarımsak, biber, zencefil, maydanoz, kişniş, tuz ve karabiberi ekleyin.
Üzerine toz zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon ve zencefili ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servis yapın.
Havuç rendelenip, kavrulan soğana eklenir. İnce kıyılmış taze zencefil de eklendikten sonra üzerine 4 su bardağı kaynar su koyulup, orta ateşe alınır. Üzerine kişniş, pul biber ve tuz atılıp, 15 dakika kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır ve el mikseri yardımıyla çorba ezilir.
Zencefilin faydalarının yanında yan etkileri oldukça azdır. Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Kök zencefil daha çok direkt tüketim ve çayı yapılarak kullanırken, toz zencefil hamur işlerinde, yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. Toz zencefil ile kök zencefilin kullanım alanları farklı olup, faydalarında ya da zararlarında farklılıklar bulunmamaktadır.
Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır. Cinsel isteği artıran zencefili, çok az da olsa yemeklerinize ve içeceklerinizde kullanabilirsiniz.
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan ve kışın daha sık görülen kalp krizinden koruyor. Soğuk havanın damarları büzücü etkisiyle, kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Türk mutfağının en klasik ve en sevilen çorbasına ufak bir dokunuş aslında zerdeçal... Zerdeçalın mercimek çorbasına bu kadar yakıştığını siz de deneyince anlayacaksınız Şimdiden afiyet olsun!
1) Çorbalara Renk Veren Baharat
Aynı zamanda soğuk kış günlerinde grip ya da soğuk algınlığını önlemek için çorbalara ekleyeceğiniz zerdeçal sayesinde hastalıkları da en aza indirgeyebilirsiniz.
Hazır poşet çaylara veda edin, taze taze zencefilleri demlemek sadece 5 dakika sürüyor.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerlerin temizlenmesine katkı sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri