Faydaları saymakla bitmeyen, hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilen zencefil çayının yerini hiçbir şey tutamaz.
Zencefili çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Her sabah bir bardak sıcak ya da soğuk suya rendeleyerek içebilirsiniz.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Suya ve süte ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Her bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanmanız yeterlidir. İki kişilik toz zencefil çayı için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içine 2 çay kaşığı toz zencefil ekleyin ve yaklaşık 5-10 dakika demleyin. Demledikten sonra fincanlara alarak dilerseniz limon suyu ve balla lezzetlendirebilirsiniz.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefil bal limon, solunum rahatsızlıkları ile ilgili olarak birkaç şekilde etkilidir. Ancak bu karışımı beslenme rutinine eklemeden önce doktor onayı alınması daha sağlıklı olacaktır. Bu karışım balgam söktürücüdür; inatçı öksürüğün ve ses kısıklığının atlatılmasını kolaylaştırır.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda bir doktora danışılmalıdır.
Sabah uyandıktan sonra ilk olarak bir zencefil ve limonlu içmeyi deneyin. Zencefil size yukarıda belirtilen tüm faydaları sağlar ve bu metabolizmayı hızlandırmanın ve sindirim sistemini uyandırmanın harika bir yoludur.
Zencefil her mevsimde hastalıklara karşı koruyan ve aynı zamanda yağ yaktıran etkili bir besindir. Doğal bir besin olan zencefili yatmadan önce tüketerek hızlıca fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Zencefiller, portakal ve limon parçalarını sıcak suyun içine ekleyin. Karanfil tanelerini de ekleyin, 1 dakika kaynatın. İsteğe göre biraz bal ilave ederek karıştırın. 10 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.
Kış aylarında çok sık bir şekilde karşı karşıya kalınan gribal enfeksiyonlara karşı tam bir savunma oluşturan zencefil- bal- limon karışımı, kapalı ortamlarda bulunan mikroplara karşı bağışıklığı güçlendiren özelliklere sahiptir. Sıcak su ile karıştırılan bu karışımın tüketilmesi oldukça fazla yarar sağlamaktadır.
Bir bardak sıcak suya 20-40 gram (g) taze zencefil dilimleri ekleyerek yatıştırıcı bir zencefil çayı hazırlayın. İçmeden önce birkaç dakika demlenmesine izin verin. Tadı iyileştirmek ve öksürüğü daha da yatıştırmak için bal veya limon suyu ekleyin.
Günde 10-12 bardak su tüketimi kış aylarında da esastır. Suyunuzun içine koyacağınız 1-2 dilim limon, taze zencefil, nane yaprağı da hem sindirimi kolaylaştırır, hem de vücudu enfeksiyonlara karşı koruyup bağışıklığınız kuvvetlendirir.” diyor.
Kaynayan suyun içerisine bir çay kaşığı zencefil eklenir ve yaklaşık olarak 5-10 dakika arası demlenmeye bırakılır. Demlenme işlemi bittikten sonra içerisine limon dilimleri veya taze sıkılmış limon suyu eklenir. Tatlandırmak isteyen kişiler çayın içerisine bal ekleyebilir.
Suyun içine doğranmış zencefilleri atın ve kaynatın. Daha sonra 15 dakika soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra içine bir miktar limon suyu ekleyin. Karıştırdıktan sonra günde iki bardak miktarında tüketebilirsiniz.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Zencefil çayını yapmak için öncelikle zencefilin dış kabuğunu soyarak işe başlamalısınız. Zencefilini dış kabuğunu soyduktan sonra 1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra üzerine zencefil ekleyiniz. Ardından yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika kaynattıktan sonra bu çaya isteğe bağlı olarak bal da ekleyebilirsiniz.
1 bardak kaynamış suya 1 çay kaşığı toz zencefil ekleyin. Ayrıca içerisine 1 dilim limon atın. 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri