Tüm bakliyatları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmelisiniz. Yüksek ateş, kabukların pişme sırasında tanelerinden ayrılmasına sebep olur. Bakliyatları pişirirken suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı kimyon yemeğinize ayrı bir lezzet katar. Pişme süresinin uzamasını engellemek için yemek tuzunu en son aşamada eklemelisiniz.
Birçok bakliyatın türüne göre bu ıslatma süreleri değişiklik gösterse de genel olarak oda ısısından daha serin bir yerde yaklaşık 15-18 C derecede 24-48 saat kadar eğer yaz ise ekşime yapmaması için buz dolabının sebze kısmında 24 saat ıslatma fermente işlemi yapılmalıdır.
Tuzu en başta atıyorsunuz
Tuzu en başta ya da pişirmenin ortasında eklemek pişirme süresinin uzamasına yol açar. Bu yüzden siz yine sabredin ve tuzu pişmeye yakın, en son aşamada ekleyin.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Tüm bakliyatları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmelisiniz. Yüksek ateş, kabukların pişme sırasında tanelerinden ayrılmasına sebep olur. Bakliyatları pişirirken suya ekleyeceğiniz bir çay kaşığı kimyon yemeğinize ayrı bir lezzet katar. Pişme süresinin uzamasını engellemek için yemek tuzunu en son aşamada eklemelisiniz.
Etiniz sert ise muhakkak önceden haşlayın ki yumuşacık pamuk gibi pişsin. Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur.
Ayıklayıp, yıkadığınız baklagilleri en az 6 saat önceden suya koyarak bekletmeniz gerekir. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Tencerem bu nohudu normal ısıda 25 dakika'da pişirdi.
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir.
Fasulyelerin yumuşaması ve daha çabuk pişirilmesi için, mutlaka bir gece önceden ıslatın. Islatma işlemini su ile ya da süt ile yapabilirsiniz. Ardından dökerek pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Islatma esnasında suyun içerisine bir kaşık tuz ekleyin.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Hububat ve Bakliyat
Çoğu tahıl ve kuru baklagiller pişirmeden önce durulanır. Onları durulamak, nakliye sırasında oluşmuş olabilecek nişastalı tozu çıkarır. Pirinci fazla nişastasının durulanması, pirincin daha az yapışkan olmasını sağlayacaktır.
Ayıklayıp, yıkadığınız baklagilleri en az 6 saat önceden suya koyarak bekletmeniz gerekir. Böylece sert baklagil taneleri suda beklerken yumuşar ve daha kolay pişer. 2.
Evet, nohut suda bekletilmeden de pişirilebilir, ancak pişirme işlemi biraz daha uzun sürer. Özellikle, ıslatılmamış nohutu normal bir tencerede haşlamak bir veya 1 saat 30 dakikayı bulabilir.
Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır. Nohut yaparken içine 1-2 ilikli kemik atılması nohutu daha lezzetli yapacaktır.
Nohutu su içine koyduğunuzda suyun nohutu 2-3 parmak kadar geçmesi iyi olur bu miktar haşlama için de geçerlidir. Nohut ıslatma suyu sıcak mı soğuk mu olmalı derseniz soğuk su tavsiye edilmektedir.
Sıcaklık orta ateş olarak ayarlanmalıdır. Kurubaklagiller öncesinde haşlanarak pişirilme yapılacaksa haşlama suları dökülmemelidir. Haşlama suyunda suda eriyen vitaminler oldukça fazladır. Düdüklü tencereler kurubaklagiller için en iyi pişirme yöntemidir.
Bu işlem için yapılması gereken oldukça basittir. Baklagilleri suda ıslatmak ve suyuna birkaç kaşık probiyotik yoğurt suyu veya birkaç kaşık fermente turşu suyu koymaktır. Bunların dışında ise kefir, probiyotik ayran, peynir altı suyu da kullanılabilir.
Soğan ve biber kavrulup şeffaf hal alınca içine salçayı koyalım ve bir süre sonra süzülmüş nohutu ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberin ilavesinden sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar kaynamış su koyalım. Düdüklünün ağzını kapatalım ve 45 dakika kısık ateşte pişirelim.
Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.
Sık sık karıştırmamaya özen gösterin. Her ne şekilde haşlarsanız haşlayın üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın. İçerisine ilk aşamada tuz atmamaya ve karbonat atmamaya özen gösterin. Özellikle karbonat ilavesi nohutun vitaminlerinin azalmasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri