Değerli kardeşimiz, "Dini ilimleri öğretmek veya öğrenmekte olan ve bu sebepten ötürü çalışmaya imkân bulamayan ilim talebesinin, zengin dahi olsa zekat alması caizdir." (ed-Durru'l-Muhtar / Reddu'l-Muhtar, 2/372).
Sual: Bir hoca, zengin de olsa her çeşit öğrenciye zekât verilebileceğini söyledi.
Talebelere Zekat Verilir Mi? Evet. Hafızlara zekat verilebilir zira İmam-ı Rabbani (k.s) buyurmuşlardır ki; “ilim talebelerine verilen zekatin iki kat ecri vardır.
Talebelere Zekât Verilir mi? Kur'ân-ı Kerîm'de zekât verilecek zümreler arasında zikredilen 'Allah yolunda bulunanlar' ifadesi, ilim talebelerini de kapsamaktadır.
Anne ve babaları zengin de olsa ergenlik çağındaki fakir öğrencilere, zekât verilebilir. Büluğ çağına gelmiş malı ve mülkü bulunmayan büyük çocukları babalarının serveti ile zengin sayılamayacaklarından kendilerine zekât verilebilir ve onlar da alabilirler. Babaları zengin olan küçük öğrencilere ise, zekât verilmez.
İlgili 30 soru bulundu
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
Fitre verilirken uyulması gereken en önemli şart kişinin yükümlü olduğu kişilere ya da dinen zengin sayılan kişilere fitre vermemesidir. Bir öğrencinin maddi durumu yerinde değil ise ihtiyaç sahibi ise kendisine fitre verilebilir.
Bu sebeple zekat mallarını bu gibi kurumların inşası veya tesisi için harcamak câiz değildir. Fakat bu okullarda okuyan fakir öğrenciler veya çalışan fakir işçiler varsa, zekatı onlara vermek câizdir.
Evet. Hafızlara zekat verilebilir zira İmam-ı Rabbani (k.s) buyurmuşlardır ki; “ilim talebelerine verilen zekatin iki kat ecri vardır. zira hem fakire hem dinine yardım etmiş olur.
Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.
Fitre, dinen zengin yani maddi durumu orta ve iyi olan kişilerin dinen fakir sayılan kişilere verdiği bir yardımdır. Bu kapsamda fitre, bakmakla yükümlü olmadığı akrabaya, gerçek yoksullara, yetimlere, ilim tahsil eden talebelere verilebilir.
Ev almak veya evlenmek için biriktirilen altına zekât düşer mi? Evet, düşer. Çünkü daha ev almamış, o yüzden hâlâ altın durumundadır ya da evlenmemiş, parayı harcamamıştır. Yani vakti geldiğinde ne kadar parası varsa o paraya zekât düşmektedir.
Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez.
Fakir kardeşe zekât verilebilir mi? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
BİNA YAPTIRILAMAZ. Cenksu Üçer, “Yardım kuruluşları ve STK'ların zekatı, verilmesi gereken kişiler haricinde herhangi bir yere vermesi veya cami, köprü, yol, su, okul yapımlarına kullanması Hanefi, yani bizim mezhebimize göre caiz değildir. Bu tür işler için kullanılacak ödemeler zekat veya fitre yerine geçmez.
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı nitelikte ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarı mala sahip olması gerekir.
Proje kapsamındaki hafızlık öğrencilerine verilen eğitim bursu 2023-2024 eğitim öğretim yılında aylık 400 TL olarak belirlenmiştir. Burslar 12 ay süre ile verilmekte olup bu süre zarfında hafızlığını tamamlayamayan öğrencilerin bursları yenilenmektedir. Bir öğrencinin yıllık burs bedeli 4.800 TL'dir.
Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır.
- Namaz kılmayan birisine zekat verilmez deniyor.
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz. Bu durumdaki kişi mirasçılarına, zekât borcunu ödemeleri hususunda vasiyette bulunmalıdır. Şâyet vasiyet etmeden ölürse günahkâr olur.
Zekât ve fitre ana, baba, büyükanne ve büyük babalara, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, eşine, Müslüman olmayanlara, zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa verilmez.
Bu bakımdan zekât hususunda usûl ve furû' ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir. Yalnız anne, -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir.
Fitre ve zekât muhtaç olan kardeşe verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri