Kredi kullanacaksanız bankadan ipotek belgeleri ile banka görevlisinin bilgileri alınmalı. Tapu sahibi ya da vekili gerekli evraklar ile tapu müdürlüğüne başvurmalı. SMS olarak gelen randevu bilgileri dikkate alınarak harç ödenmeli. Kredi kullanacaksanız bankanın ipotek görevlisine randevu bilgileri iletilmeli.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Konut kredisi kesin onay alan tüketici,banka ile tapu dairesinden randevu alır.Çoğu banka,bir görevlisini veya avukatını tüketiciyle beraber tapu dairesinde yollar.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çağrı merkezi ALO 181'i arayarak operatörler yardımıyla tapu işlemleriniz için randevu alabilirsiniz. ALO 181, 7 gün 24 saat hizmet veriyor; ancak yoğun saatlerde bekleme süresi artabilir. Beklememek için internet üzerinden randevu alabilirsiniz.
Konut kredisiyle alınan evler için satıcının ödemesi banka tarafından yapılmaktadır. Bunun için tapu işlemlerinin öncesinde tapu dairesine konut kredisi ile alım-satım işlemlerinin gerçekleştirileceği bildirilmelidir. Satış sonrasında banka, ödemeyi direkt olarak satıcı hesabına yapmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
“Çoğu banka için konut kredisi kaç günde sonuçlanır” sorusunun yanıtı, 3-10 gün arasındadır.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Kredi Alma Süreci
(Evin ekspertiz değerine göre aşağıdaki tabloda belirtilen kredi üst limitine kadar kredi kullanabilirsiniz.) Krediniz Bankamızca onaylandıktan sonra sigorta ve ipotek işlemleri başlatılır. Tapuya gidilerek Türkiye Vakıflar Bankası TAO adına konuta 1.dereceden ipotek konularak kredi kullandırılır.
Bu nedenle ev alacaksanız bir miktar peşinata sahip olmanız gereklidir. Satın alınacak evin değeri ve sınıfı da konut bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğinizi belirler. Bankalar kredinin geri ödemesi bitene kadar tapu üzerinde ipotek işlemi yapar. Konut kredisinde tapu ipotekleri, borç bitince kalkar.
Bazı bankalar, geri kalan tutarı ihtiyaç kredilerinden tahsis ederek size bir teklif sunabilir. Konut alacağınız projenin de eksik kısmı tamamlayacak kredi kampanyası bulunabilir. Banka tarafından konut kredisine uygun görülmek için satın alacağınız konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifaki tapusunun bulunması gerekir.
RANDEVU MESAJI: Bu mesaj, tapu müdürlüğünün işlemleri hazırlamasının ardından, işleme ait harç ödemesinin yapılabilmesi için harç makbuz numarası ve ödemenin yapılacağı banka bilgisi ile birlikte, işlemin ve işlemlerin imza için hazır olacağı, tapuda bulunulması gereken zaman bilgisini içerir.
Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
Krediye uygunluk sağlayan diğer bir kriter ise tapuda haciz olmamasıdır. Evin mevcut sahibinin konutu etkileyen bir borcu olabilir. Bu tip durumlarda banka, ev tapusuna haciz koydurabilir. Tapusunda haciz olan evin satışı yapılamayacağından, konut kredisi için uygun olmaz.
Taşınmaz satışı esnasında tahsil edilecek olan tapu harcı ödemesini www.gib.gov.tr internet sitesi üzerinden yaparken tapudan verilen referans numarasını girerek ödeme ekranına yönlendirildikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek yapabilirsiniz.
Zaten konut kredisi kullanıyorsanız, kullandığınız konut kredisinin üzerinde rayiç bedel göstermeniz gerekir. Maliye bu konuda sorgulama yapıyor. Kesinlikle kullandığınız krediden daha az rayiç bedel göstermeyin. Hatta en garantisi kredinin biraz daha üzerinde rayiç bedel göstermektir.
Kredi Onaylandıktan Sonra Para Hesaba Ne Zaman Geçer? Kredi onaylandıktan sonra para anında kişinin banka hesabına geçer. Onaylanmış bir kredi artık kredi sahibine aittir dolayısıyla herhangi bir gecikme olmaksızın anında hesaba geçer.
Bankaya Gitmeden Kredi Çekilir Mi? Bankaya gitmeden kredi çekmek mümkündür. Bankalardan kredi almak için genellikle bir banka şubesine gitmek gerekirdi ancak günümüzde dijital bankacılık hizmetleriyle çevrimiçi kredi başvurusunda bulunulabilir.
Başvurunuz onaylandığında, çektiğiniz kredi tutarı İş Bankası'ndaki vadesiz hesabınıza hemen aktarılır.
Tapu müdürlüğü erken bir tarihe randevu verebileceği gibi daha geç bir tarihe de erteleyebilir. Verilen tarih gününde ise başvuru yapılarak sürecin sonuçlanması beklenir. Süreç genellikle ya gün içerisinde ya da 1-2 gün içinde kesinleşmektedir.
Daha önce hiç tapu dairesinde işlem yapmamış olan kimseler, bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu düşünebiliyor. Ancak gerekli belgelerin eksiksiz temin ve teslim edilmesi, tapu harcının ödenmesi halinde tapu işlemi 1-2 gün içerisinde tamamlanabiliyor.
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi. Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi. İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi.
Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları girer. Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirler. Ardından evin değerinin dörtte birini peşinat olarak ödemeniz istenir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi alınabilir.
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
Birçok banka için bu sorunun yanıtı 3 ila 10 gün arasında olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri