Özellikle fırınlanmış sebzelerde zerdeçal yemeğe çok farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçalı yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz. Bu işlem genellikle köklü sebzelerde daha fazla yapılmaktadır.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Bu şifalı bitkiyi, yemeklerde, çorba ve tatlılarda kullanarak sağlığımıza faydalı bir adım atarken, lezzetini de es geçmemek gerekiyor. Değişik ve keskin bir tadı olan zerdeçal, içine konduğu yemeklere aromatik bir tat bırakıyor.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Hem görüntüsüne hem lezzetine bayılacaksınız. Klasik pilav tariflerinize farklı bir renk katmak isterseniz zerdeçallı pilav tam size göre. Dilerseniz farklı baharatlar ve kuru yemişler ekleyerek zenginleştirebileceğiniz zerdeçallı pilav, akşam yemeklerinin gözde olmaya aday. Şimdiden afiyetler olsun!
Zerdeçal baharatının besin değerleri şu şekilde belirtilebilir: 100 gram zerdeçalda 312 kcal bulunurken 1 tatlı kaşığı yani 5 gramlık zerdeçalda 16 kalori değeri bulunmaktadır.
Zerdeçal sebzelere hem renk hem de doku verecektir. Bu baharat özellikle karnabahar, patates ve kök sebzelerle çok yakışır.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Kurkumin suda az çözünürdür ve bu durum vücuttaki emilimini engeller. Ancak kurkumin yağlarda çözünebilmektedir. Bu nedenle, zerdeçalı sağlıklı yağlar ile tüketerek vücut tarafından emiliminin artması sağlanabilir (1).
Kurutularak baharat halini alan zerdeçal tatlılarda, pilavlarda, et yemeklerinde, çeşitli sebzelerde ve söğüşlerde kullanılarak tüketilebilir. Evde yapılan peynir ya da sürmelik yağların renginin sarıya dönmesi için kullanılabilir.
Bölgesel yağlanma problemi yaşayanlar için önemli bir yardımcı olan zerdeçal, kan şekerini de dengede tutarak insülin direncini önler ve bedendeki fazla yağın dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır.
İdeal biçimde bu oran en az 20'de 1 olarak kabul edilir. Örneğin 1 çay kaşığı zerdeçal için bir çay kaşığının sadece 20'de 1'i kadar karabiber kullanmak yeterli olur.
Yemeklerde tadı size göre değilse ılık suya, süte veya yoğurda bir çay kaşığı zerdeçalı katıp tüketebilirsiniz. Solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılırken etkili kullanım şekillerinden biritoz haline getirilmiş zerdeçalın bal ile karıştırılarak tüketilmesidir.
Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir
Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir.
Zerdeçalın keskin tadını biraz bastırmak için yarım çay kaşığı tarçın, bir çay kaşığı bal, biraz da zencefil veya vanilya eklenerek tatlandırılıyor. Bir tutam karabiber eklemek ise zerdeçalın vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı oluyor.
Kısık ateşte karıştırarak 5 dakika pişirip tavuğu ekliyoruz. Tavuğun rengi tamamen beyaza dönene dek pişiriyoruz. Bulyonu sıcak suda açıp tavaya ekliyoruz. Zerdeçalı da ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz.
Zerdeçal, yani curcuma longa, zencefille aynı aileye mensup bir kök bitki.
1 yemek kaşığı zerdeçal ortalama 7 gram ve ortalama 23.9 kaloridir. Ayrıca; 0.5 gram protein, 4.4 gram karbonhidrat ve 0.7 gram yağ içermektedir.
Zerdeçal Sıkça Sorulan Sorular
%22 indirimle Hanzade Bitkisel 1 kg Toz Zerdeçal 84 TL'ye, %18 indirimle Bağdat Baharat 55 gr Tuzluklu Cam Zerdeçal 37 TL'ye, %32 indirimle Hanzade Bitkisel 500 gr Tane Zerdeçal 46 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri