Ülkemizde kırmızı pancar en çok Ege ve Marmara bölgesinde kısmen de Akdeniz bölgesinde üretilmektedir [3, 4]. Ülkemizde yıllara bağlı kırmızı pancar üretim miktarı Tablo 1'de gösterilmektedir.
En Çok Şeker Pancarı Üretimi Yapan İller
Şeker pancarı Ege bölgesinin İç Batı bölümünde yer alan illerden; Afyon, Uşak, Denizli, kıyı bölümünde yer alan; İzmir, Aydın şehirlerinde yetiştirilir. İç Anadolu bölgesinde yer alan; Konya, Yozgat, Eskişehir illerinde şeker pancarı üretimi vardır.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Pancar, İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı bir mahalledir.
Ekilişi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür.
İlgili 38 soru bulundu
Şeker pancarı ülkemizde Batı bölgesi, Orta Anadolu bölgesi ve doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Fakat şeker pancarı üretiminde kök veriminin en yüksek olduğu bölge batı bölgesidir. Nem ve yağışın bol olduğu yerlerde genellikle sulanmadan üretimi yapılmaktadır.
Tam olarak şeker pancarı nerede yetişir diyorsanız; Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat gibi illerin ismini verebiliriz. Ayrıca Ege illerinde kıyıdan uzak kalan Denizli, Aydın, İzmir ve Uşak sınırlarında içindeki arazilerde de şeker pancarı yetişmektedir.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Şeker üretiminin gereksinim üzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2022-2023 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2 milyon 750 bin ton olarak belirlenirken, pancar şekeri A kotası 2 milyon 681 bin 250 ton, B kotası ise bu rakamın yüzde 5'i oranında 134 bin 62 ton oldu.
Yozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor. ozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor.
Anavatanı Türkiye, Suriye ve Mısır olan şeker pancarının, Fransa ve Almaya başta olmak üzere Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da yetiştiği görülür. Türkiye'nin şeker üretiminde çok önemli bir yeri olan şeker pancarı ülkemizde en çok İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişir.
Ülkemizde şeker pancarı en çok ege bölgesinde yetiştirilir. Aydın, Afyon, Uşak, Denizli ve İzmir'de şeker pancarı sık sık yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesinde ve İç Anadolu bölgesinde de şeker pancarının rekolte oranı oldukça yüksektir.
KURUMSAL. Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker'in vizyoner bakış açısının sonucu olarak 2007 yılında ortaya çıktı.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
22.Aralık. 1925 tarihinde Alpullu Şeker Fabrikasının temeli atılarak onbir ayda fabrikanın montajı bitirilmiş ve 26.11.1926 tarihinde fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretmiştir. 1933 yılına kadar ülkemizin şeker ihtiyacı bu iki fabrikanın üretimi ile kısmen karşılanmıştır.
Şeker kanuna göre yurtiçi talebe göre üretilen ve yıl içinde iç pazara verilen şeker miktarı A kotası, bunun belli bir oranına karşılık gelen ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarına B kotası adı veriliyor.
Kırklareli'nin Istranca Dağları'nın eteklerinde doğal kaynak suyu ile yetiştirilen şeker pancarı, geleneksel yöntemlerle saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Çiftçiler tarladan topladıkları pancarları traktör römorklarına yükleyerek evlerinin bahçesine götürüyor.
Saltık; Bu yıl yani 2017-2018 yılı için pancar ekimlerinde kota kaldırıldı. Artık kota uygulaması diye bir şey kalmadı.
Ülkemiz 2021/22 PY itibarıyla, Rusya, ABD, Almanya ve Fransa'nın ardından dünyanın pancar şekeri üreten 5 inci, Avrupa'nın ise 4 üncü büyük ülkesi olup, Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında 13 üncü sıradadır.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.
Şeker Kamışı'nın ise tek üretim yeri Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Düzce oldu. Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri