Zerdeçal genellikle yemeklerde bir baharat olarak kullanılır. Özellikle fırınlanmış sebzelerde zerdeçal yemeğe çok farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçalı yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.
Hem etleri marine etmek hem de etli yemeklere lezzet katmak için zerdeçal kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından zerdeçal ile yapılan içecekler tüketilebilir.
Bu şifalı bitkiyi, yemeklerde, çorba ve tatlılarda kullanarak sağlığımıza faydalı bir adım atarken, lezzetini de es geçmemek gerekiyor. Değişik ve keskin bir tadı olan zerdeçal, içine konduğu yemeklere aromatik bir tat bırakıyor.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Kaynamış olan suyun içerisine bir ya da iki çay kaşığı toz zerdeçalı ekleyin ve bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzerek sade olarak içebileceğiniz gibi içine bir kaşık bal ekleyerek de tatlandırabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Hem görüntüsüne hem lezzetine bayılacaksınız. Klasik pilav tariflerinize farklı bir renk katmak isterseniz zerdeçallı pilav tam size göre. Dilerseniz farklı baharatlar ve kuru yemişler ekleyerek zenginleştirebileceğiniz zerdeçallı pilav, akşam yemeklerinin gözde olmaya aday. Şimdiden afiyetler olsun!
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Türk mutfağının en klasik ve en sevilen çorbasına ufak bir dokunuş aslında zerdeçal... Zerdeçalın mercimek çorbasına bu kadar yakıştığını siz de deneyince anlayacaksınız Şimdiden afiyet olsun!
Omlete ekleyebilirsin.
Çünkü yumurtanın sarı rengine ve lezzetine zerdeçal son derece uyum sağlar.
Tencereye zeytinyağı alınır, ısınınca pirinç ilave edilir en az 3-4 dakika kavrulur. Ardından tereyağı, tuzu ve sıcak su ilave edilir. Kapağı kapatmadan zerdeçal eklenir ve bir kere karıştırılır, kapak kapatılır.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Zerdeçalın yan etkileri çok fazla görülmemiş olsa da, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına, bulantıya, baş dönmesine ve ishale neden olabilmektedir. Zerdeçalın tavsiye edilen günlük kullanım miktarının aşılmaması önerilir (2).
Kanserden gribe kadar pek çok rahatsızlığa şifa olan zerdeçal, cinsel yaşama da renk katıyor. İçeriğinde C vitamini ile vücuda güç veriyor. Afrodizyak etki gösterip cinsel gücü artırıyor.
Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve karaciğer sağlığı için faydaları olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar zerdeçalın sadece 8 hafta sonra karaciğer enzimlerinin kan seviyelerini ve karaciğerdeki yağ miktarını azalttığını bulmuştur.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
2 su bardağı kırmızı mercimek. 1 adet büyük boy kuru soğan. 1 tatlı kaşığı zerdeçal.
Derin bir tencerenin içerisine tereyağı, zeytinyağı ve soğanları alarak kavurmaya başlayın. Üzerine mercimek ve patatesleri ilave edin. Kavurmaya devam edin. Kavrulduklarında su ve zerdeçalı ilave ederek kısık ateşte sebzeler ve mercimek iyice yumuşayana kadar pişirin.
Üzerine toz zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon ve zencefili ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servis yapın.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Bölgesel yağlanma problemi yaşayanlar için önemli bir yardımcı olan zerdeçal, kan şekerini de dengede tutarak insülin direncini önler ve bedendeki fazla yağın dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır.
Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir
Zerdeçalın lifli yapısı sindirim sistemini iyileştirir. Zerdeçal kabızlığa iyi gelir.
SÜTLÜ ZERDEÇAL UYKUSUZLUĞA BİREBİR
En etkili bitkisel karışımlardan diğeri ise bir fincan ılık süte bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı toz zerdeçal eklemek. Yatmadan bir saat önce bu karışımı tüketmek çok faydalı olacak" dedi.
Kurkumin suda az çözünürdür ve bu durum vücuttaki emilimini engeller. Ancak kurkumin yağlarda çözünebilmektedir. Bu nedenle, zerdeçalı sağlıklı yağlar ile tüketerek vücut tarafından emiliminin artması sağlanabilir (1).
Zayıflatan yoğurtlu zerdeçallı zencefilli kürü 2 hafta boyunca 2 gün kullanıp 1 gün ara verip öğle ve akşam yemeklerinden 1 saat önce aç karına kullanmalısınız. 2 hafta kullanıldıktan sonra kilo verdiğinizi göreceksiniz. 2 hafta kullanımından sonra zayıflatan yoğurt zencefil zerdeçal kürünü kullanmaya 1 hafta kadar ara ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri