Zeybek oyunun adı da efelerden gelmektedir. Oyundaki birçok figür semboliktir ve efelerin yiğitliklerini anlatır. İlk zeybek oyunu Aydın'ın ve Denizli'nin köylerinde görülmüştür. Efelerin ünleri zamanla yayılmış ve Antalya, Burdur ve Isparta gibi Akdeniz şehirlerinde de farklı zeybek oyunları ortaya çıkmıştır.
Zeybek tek bir kişi ya da bir grup halk oyunu dansçısının çember şeklinde dizilerek sergilediği, yöresel kıyafetlere ve ezgilere sahip, hikayesi olan bir halk oyunudur. Zeybek, halkını düşmanlardan ve kötülüklerden koruyan kahramanı temsil eder.
Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir. Bu nedenle tek zeybeklerde aynı oyunu oynayanların yürüyüş, çöküş ve dönüşlerinde farklar görülür. Oyun içindeki sekmeler, diz vurmalar, yürüyüşler, zeybeğin kendine güvenini, dürüstlüğünü, mertliğini ve çevreye meydan okuyuşunu simgeler.
Zeybekler 16. yüzyıllarda Ege kıyılarında yaşamışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun idari, ekonomik ve sosyal yönden çöküşe geçtiği dönemlerde küçük direniş grupları olarak kendilerini göstermeye başlamışlardır. Böylece Zeybek oyununun ilk temelleri Batı Anadolu yöresinde atılmıştır.
Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Zeybek, Ege Bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir tarihe sahip olan zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli dışında İzmir ve Manisa'nın köylerinde de oynanır.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
Zeybekle eş anlamlı olan "kızan" sözü de; erkek çocuk, genç, delikanlı anlamına gelir. Aslında efe, zeybeklerin başı ve başkanı olan kişidir. Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir.
Zeybek dansı, mertliğin, yiğitliğin ve cesaretin dansı olarak bilinen ve Türkiye'nin Batı Anadolu yöresinde köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel bir halk oyunudur. Zeybek, heybetli duruşu ve ağır adımlarıyla dikkat çeken koreografileriyle büyüleyici bir etki yaratır.
Zeybek geleneksel bir halk oyunudur, Harmandalı ise bu oyunun türlerinden biridir. Tıpkı Kerimoğlu Zeybeği, Çakal Çökerten Zeybeği ve Çökertme gibi. Harmandalı da diğer tüm Zeybek oyunları gibi asil duruşuyla yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder. Harmandalı figürleri ağır ve büyük ayak hareketleri ile oynanır.
Zeybek oyunu, Ege bölgesine has bir oyundur. Ege denilince akla Zeybek gelir. Mert, cesur, atılgan, mazluma dost, haksızlığa düşman olarak tanınırlar. Türk köylüsünün tipik bir örneğidir.
Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir. Bunlar atak, savaştan çekinmez, yiğit, gözüpek kimselerdir. Zeybekler, efeden izinsiz evlenmezler.
Bugünkü Türk halk oyunlarının birçoğunda (halay, bar, horon vs.) olduğu gibi bilhassa da zeybek, seğmen ve semah oyunlarında çoğunlukla kartalın taklit edilmesi ve kartal figürlerinin işlenmesi, bu oyunların eski geleneğe ne denli bağlı olduğunu göstermektedir.
Onur Akdoğu, zeybek kavramının Eski Türkçede koruyucu zırh anlamına gelen “say”; sağlam ve sıkı anlamına gelen “bek” sözcüklerinin birleşmesinden doğan bir kavram olduğunu söylemektedir.
Zeybek oyununu hobi amaçlı yapmak isteyen ve temel hareketleriyle Zeybek ne kadar sürede öğrenilir merak edenler için yanıtlayalım: Zeybek, hobi amaçlı yapıldığında 16 haftalık bir sürede öğrenilebilir.
Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.
Batı Anadolu'nun hemen hemen her, yerinde ”Zeybek” türündeki oyunlar görülür. Yörede kadınların oynadığı oyunlara ”Kadın Zeybek”, erkeklerin oynadığı oyunlara ”Erkek Zeybek” denilmektedir. Kadınların oynadığı oyunlar erkeklerin oynadığı oyunlara göre daha yürüktür.
Zeybekler, müziğinden, oyunlarına ve diline değin Türk'tür. Bu başka bir ulus için örneğin Yunanlar için bir kayıp veya kazanç olarak anlaşılmamalıdır. Yüz yıl önce oynanan zeybek danslarının Yunan köylerinde oynanmadığını biliyoruz.
Erkeklerin oynadığı oyuna bazı yörelerde “Ağır zeybek” adı da verilir. Bilinen zeybek çeşitleri ise şöyledir; Ağır Zeybek, Kaşıklı Zeybek, Kıvrak Zeybek, Kırık Zeybek, Bey Zeybek.
Düğünde Zeybek Dansı Düğünde İlk dans sergilemek herkesin beklediği bir gelenek haline gelmişse, zeybek oyunu da damatlar için asil duran ve yapılması gereken danslardan biri haline gelmiştir. Zeybek, yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder.
SARI ZEYBEK:
Isparta yöresi köylerine kadar güneyde yaygın olan bir oyunun çeşidinin adıdır. Bitlis'te bile oynandığı biliniyor. Eski Sarı Zeybek türküsünün ezgisi olduğunda hiç şüphe bulunmayan başka bir Sarı Zeybek Havası, bu ad ve ayrı oyunuyla doğu illerimize kadar yer yer yayılmıştır.
En yaygın Zeybek türü olarak Harmandalı'nın, eski ve yeni Harmandalı olarak iki türü vardır. Günümüzde oynanan Harmandalı, yeni Harmandalı olarak isimlendirilir. Harmandalı çoğu zaman tek oynansa da 2 ve 4'lü gruplar halinde de sergilenir. Harmandalı' oynanması keyifli ve öğrenmesi kolay danslardan biridir.
Feminen kelimesinin, zıt anlamı olarak kullanılmakta olan maskülen, herhangi bir kişinin erkeksi olduğunu anlatmaya yarar. Özellikle giyim ve tarz söz konusu olduğunda, sıklıkla kullanılır. Tarzı erkeğe yakın kadınlar için kullanılır. Maskülen Tarzın Anlamı Nedir?
Efeler Diyarı Aydın
Kurtuluş Savaşı'nda Ege'nin koruyucusu vasfını üstlenen efeler, ülkemizin işgal girişimine karşı ilk direniş örgütlerini kuran fedakâr yiğitlerdir. Milli Mücadele döneminde yaptıkları fedakârlıklarla Atatürk'ün övgülerini kazanan efeler, vatan savunmasının sembol isimleri olmuşlardır.
Sökeli Cafer Efe'nin lakabı Hâlzardır. Dertli, elemli, kederli anlamına gelen bu lakabı ailece kullanırlar. geliyor herkes ona başını kes diyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri