ZEYNEP İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Zeynep ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Zeynep ismini koymak caizdir.
Türkçe kökenli bir isim olması ile beraber Zeynep adı Kur'an'da yer almaz. Genel olarak ise bir ismi Kur'an'da geçmesi için Arapça kökenli olması gerekir. Bu sebepten dolayı Zeynep isminin Kur'an-ı Kerim'de bulunmadığını ifade etmek mümkün.
Ancak Kur'an'da geçen bazı isimleri koymak da caiz değildir. Zeynep ismi Kur'an'da geçmemektedir. Zeynep ismini koymak caizdir. Zeynep, müslümanlıkta da sık tercih edilen bir isimdir.
Zeynep, Arapça Zeyneb (زينب) isminin Türkçeye yerleşmiş halidir. Türkçe anlamı 'babasının süsü (ziyneti)' demektir. Zeynep; Arapçada, Zeyn (süs) ve Eb (baba) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Zeynep isminin en yaygın olan anlamı "Babasının süsü" dür. Diğer bir anlamı ile değerli mücevherler ve taşlar anlamına gelen Zeynep Arap, Fars ve Türk toplumlarında yüzyıllardan bu yana kullanılmıştır. ZEYNEP İSMİ KUR'AN-I KERİM'DE GEÇİYOR MU? Zeynep ismi Kuran'da geçmemektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Zeynep isminin karakter özellikleri
Akıllı ve yeteneklidir; ama duygusallığının kurbanı olmaya da çok yatkındır. Kurnaz yapısına rağmen, çabuk aşık olup kandırılabilir. Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir.
Zeyneb bint Cahş, Muhammed'in halası Ümeyme bint Abdülmuttalib'in kızıdır. Dolayısıyla Zeyneb ve beş kardeşi, Muhammed'in ilk kuzenleriydi. Zeyneb bint Cahş, yetenekli bir tabakçı ve deri işçisiydi. Paraya ihtiyacı kalmamasına rağmen işini yapmaya devam etti.
Zeyneb bint Muhammed (Arapça: زينب بنت النبي محمد), İslam peygamberi Muhammed ile Hatice'nin en büyük kızıdır. Muhammed'in, ilk çocuğu Kasım'dan sonraki ikinci çocuğudur. Doğduğunda Muhammed yaklaşık otuz yaşındaydı.
Hz. Muhammed'in Hatice'den doğan ilk kızıdır. Annesi ve kardeşleriyle birlikte müslüman oldu. Teyzesi Hâle bint Huveylid'in oğlu Ebü'l-Âs ile evlendi.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
' uyarısında bulunan Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, 'Sanem, Bekir, Aleyna, Kezban, Kayra, Rümeysa, Samed, Melis, Jülide, Resul, Gülsüm, Nebi, Bade' gibi isimlerin çocuklara konulmasının dinen sakıncalı ve anlamsız olduğunu açıkladı. Yrd. Doç.
Büşra, Kübra, Ayla, Aycan, Müjde, Müge, Azra, Bennu, Bilge, Aybike, Ceren, Derya, Nesrin, Devin, Dilber, Feyza, Gonca, Işıltı, İpek, İrem, İzel, Meltem, Kıvılcım, Meryem, Nihan, Neşe, Rabia, Öznur, Serpil, Saba, Türkü, Tilbe, Yeşim, Duru gibi isimler kızları zeki gösteren isimlere örnektir.
Mekruh İsimler
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Esra: Yol gösteren demektir ve İsra suresinde geçer. Ecmel: En güzel, en yakışıklı demektir ve unisex bir isimdir. Ebrar: Hayırsever kişi demektir. Ecrin: Hem sevap hem de Allah'ın hediyesi demektir.
Kız bebeklere en çok verilen isimler arasında ilk sırayı ise Zeynep aldı. Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Zeyd Peygamberin Zeyneb'e aşık olduğunu anlayınca onu boşadı ve (Hz.) Muhammed onunla evlendi.
Peygamber'in hanımlarından Zeyneb bint Cahş'ın kardeşi, sahâbî. Hz. Peygamber'in halasının oğlu ve ilk seriyye kumandanı.
Bu âyetin nazil olmasından sonra, Hicretin 5. yılında, Zeyneb, otuz beş yaşında iken Efendimiz (asm) ile semavi bir akitle evlenmiştir. Nitekim bu evlilik üzerine münafıklar boş durmadı.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
konusu ele almaktadır. Buhârî ve Müslim'in bir rivâyetlerinde peygamber onunla evlendiğinde yaşını altı olduğunu ve yaşını dokuza varınca onunla zifafa girdiklerini söylemektedir. esas aldığı delil, Hz. Âişe ve ablası Esmâ'nın yaşını tarihi mukayeseye tabi tutmalarıdır.
Kızlarda Zeynep zirvede
Kız bebeklere en çok verilen isimler arasında ilk sırayı ise Zeynep aldı. Geçen yıl Zeynep ismi 10 bin 130 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 546 bebeğe Elif, 6 bin 496 bebeğe ise Asel ismi konuldu.
Az tercih edilen nadir kız isimlerinden bazıları şunlardır: Ayende, Aygen, Belur, Canel, Çilay, Dildar, İzem, Erna, Hera, Kayra, Lema, Leyal, Mehir, Özün, Peyda, Selis, Saye, Vira. Bu isimler, bazıları için hoş olabilirken, diğerleri için yaygın olmadığından garip gelebilir.
Zeynep, Arapça kökenli bir kız ismidir. Zeynep "Değerli taşlar, mücevherler" anlamını taşır. Zeynep ismi yine Arapça olan Zeyn-u Eb kelimesinden gelmektedir. Zeyn-u Eb ise "Babasının süsü" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri