Tabiatı gereği zeytin ağacı bir yıl bol mahsul verirken ertesi yıl çok daha az hatta kimi zaman hiç meyve vermeyebilir. Ağaç bu esnada tabiri caizse dinlenir, yepyeni bir sezona hazırlık yapar. Bu nadas dönemine periyodisite denilir ve halk dilinde “var yılı yok yılı” olarak nam salmıştır.
Ağaç yaşlanınca yumrulardan gelişen yeni uçlar gövdeyi tazeler. Ortalama boyu 2-10 m olan zeytin ağacı bir yıl bol, bir yıl az ürün verir. Çiçek verme mevsimi Kuzey Yarım Küre'de Nisan ve Haziran ayları arasındadır.
Zeytin ağacı, dikiminden sonraki 7. yıldan itibaren meyve vermeye başlar. 35 yaşına kadar verimi artan ağacın, bu dönemden sonra veriminde azalma görülür. 100 yaşına ulaşan zeytin ağaçlarının ise yenilenmesi gerekir.
Her meyvede olduğu gibi zeytinde de ürün alınabilmesi için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Çiçeklenme aşamasından hasat zamanına kadar bu süreyi bir yıl olarak tanımlamak mümkündür. Yeni dikilen zeytin ağaçları ise 7 veya 8. yaşında tam verime yatacaktır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Çoğu zeytin ağacı çeşitleri kendi kendine döllenir, yani sadece bir ağaç dikerek meyve alabilirsiniz. Polen, aynı ağacın erkek kısımlarından dişi kısımlarına aktarılır.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
'Zeytin Ağacı'nın senaristi Nuran Evren Şit, ikinci ve üçüncü sezonları yazmaya başladığını açıkladı. Dizinin ağustos ayında sete çıkması planlanıyor. DUVAR - Netflix'in çok izlenen yerli içerikleri arasında yer alan 'Zeytin Ağacı' dizisi, ikinci ve üçüncü sezon onayı aldı.
Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklıdır, ancak herhangi bir yöntemle uygulanan sulamaya olumlu yönde tepki verir. İyi sulanan ağaçlar daha yüksek verim verme eğiliminde olurken, periyodisite eğilimi rasyonel ve iyi tasarlanmış bir sulama sistemi ile hafifletilebilir.
Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde genellikle budama iki yılda bir yapılır. Ancak yoğun girdi kullanılarak yapılan zeytin yetiştiriciliğinde her yıl hafif budamalar yapılarak ağacın gelişimi kontrol altında tutulabilir.
Zeytin ağacı çeşide göre meyve verme yılı değişmektedir. Ayvalık çeşidi 6-7 yılda meyve verir. Diğer çeşitler 2 yıl içerisinde meyve vermeye başlar.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Çoğu zeytin çiçeği, erkek yapıda olduğu için, meyve üretemez. Hem erkek hem de dişi organa sahip olan zeytin çiçekleri “mükemmel çiçek” olarak adlandırılır ve bir ağaçtaki sayıları %5'i geçmez.
Ağaç Kurutmak İçin Dibine Ne Dökülür? Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
Ilıman iklim bitkisi olan zeytin ağacı kışları maksimum -7 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -7 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde zararlanmalar başlar.
Ağaç altlarına nane ekin. Gölgede iyi yetişir.
Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
Zeytin ağacının tam yaşı
Ağaçların yaşını kesin olarak belirlemenin bir yolu yok mu? Var. Ağaç yaşları dendrokronoloji, radyokarbon tarihlemesi ve DBH yöntemleriyle tespit edilebiliyor.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri