Muhtarlık adına fidanları bıraktılar, o da ihtiyaca göre dağıttı. Hasadı için kesin 5 yıl, 6-7 yıl geçecek. Zaten 5 yıllık zeytin ağacı da 3 kilo zeytin verir. 8-9 yaşında fidan, bir katından 25 kilo verir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir. Yağın özgül ağırlığı 0,8 olduğundan yani 1 litre zeytinyağı 0,8 kg ettiğinden bir dönüm zeytinlikten 540 litre x 0,8= 432 kilo yağ alınır.
Bir zeytin ağacından 5 kg zeytin alan da var, 50 kg alan da var. Gemlik'te sofralık zeytinde ortalama verim 15 kg dolayında iken, Ege'de yağlık zeytin olarak bir ağaçtan 50 kg zeytin elde edilebiliyor. Ortalama verim 11 kg dolayında.
İlgili 15 soru bulundu
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir. Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır.
Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir.
Zeytin Ağacı
12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Ağaçlar ihtiyacı olan suyun büyük bir kısmını yağmurla karşılar. Kullandığı suyun, solunum ve terleme sonucunda büyük bir bölümünü kaybeden zeytin ağaçlarının, iklim özelliklerine göre yıllık su ihtiyacı 1-3 ton arasındadır.
Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Bir zeytin ağacından 5 kg zeytin alanda vardır, 50 kg zeytin alanda vardır. Meyve verimi, bulunulan bölgenin iklim özelliğine, toprak yapısına ve bakım işlemlerine göre değişiklik gösterebilir. Trilye zeytin çeşidi genellikle ortalama olarak 15-20 kg meyve vermektedir.
Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır. Periyodisite (bir sene meyve verip bir sene vermeme) yoktur. Dekara meyve verimi ortalama 1,5 ton civarında olup dekara yağ verimi ise 300-500 kg arasındadır.
En kaliteli yağ hangi zeytinden çıkar? Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Bu dönemde toplanan zeytinlere soğuk sıkım (en fazla 26 °C ) uygulandığında, zeytinin cinsine göre değişmekle birlikte (Tirilye tipi için) ortalama 8.5 kilogram zeytinden 1 kg Erken Hasat Zeytinyağı elde edilmektedir.
20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR
Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Ağaç altlarına nane ekin.
Gölgede iyi yetişir.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Zeytin ağacı bakımı oldukça zahmetsizdir. Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır.
Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.
► Zeytin hasadının yapıldığı şu aylarda zeytinin ağacından toplanması biraz zor ve meşakatli bir çaba gerektirmektedir. Zeytinin toplarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri meyveyi zedelemeden toplamak ve ezilmesinin önüne geçmek için çuvallara istiflemek yerine hava alan kasalara koymaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri