ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Kuru ve serin yerde muhafaza etmek zeytinin ömrünü uzatacaktır. Tavsiyemiz; Kesinlikle güneş ışığı, ısı ve nem olmayan bir ortam. Ağzı kapalı bir cam kavanoz içerisinde muhafaza edilmesi gereken zeytinin ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajıyla birlikte buzdolabında ya da serin bir yerde saklanmasıdır.
Siyah Zeytini Bozulmadan Saklamak
Teneke zeytin alanlar günlük kullanımları kadar aldıktan sonra teneke ağzını iyi kapatmalı ve sık hava almasını önlemeye çalışmalıdır. Hem teneke hem de cam kavanozlarda siyah zeytinlerin küflenmemesi için en iyi yöntem üzerine bir miktar zeytinyağı eklemek olacaktır.
Kaya tuzunun kullanılması zeytinlerin her zaman uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Siyah zeytin saklanırken limon tuzundan da faydalanılabilir. Limon tuzu siyah zeytinin en doğru şekilde saklanmasına yardımcı olacak bir üründür. Kişiler zeytinlerin içerisine limon tuzu ekleyerek, lezzetini koruyabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Öncelikle zeytinlerin kabuğu zedelenmiş, yaralı bereli, hastalıklı görünen ve çok yumuşak olanlarının ayrılması ve daha sonra iyice yıkanması gerekiyor. Zeytinlerinizi ayıklayınız ve bir kaç su iyice yıkayınız hatta en son suyun da zeytinleri mutfak leğeninizde biraz bekletiniz.
tip bozulmalar ciddi durumlarda koyu siyahtan koyu maviye, mavi-griden veya donuk siyahtan donuk maviye kadar değişikliklerle kendini gösterir. Genellikle renk değişmeleri bünye ve tadın her ikisinin de kötüleşmesi ile kendini gösterir. Böylece ürün satılamayacak kadar tatsız bir hal alır.
Tuz ve asi miktarlarında düşüklük olmasıyla pektin parçalayan mikroorganizmalar çalışır ve zeytin danesinin iskeletinde ana madde olarak bulunan pektin parçalanır. Dane de dolayısıyla yumuşar. Yumuşama ilerledikçe dane parçalana parçalana kokuşmaya neden olur ve yağ asitlerinin parçalanmasıyla asitlik çürüme yapar.
Zeytinde Görülen Bozulma Çeşitleri Nelerdir? Zeytinin yeşil ya da siyah olması fark etmeksizin bir takım bozulma türleri mevcuttur. Özellikle siyah zeytinde görülen bozulma türlerinden birisi zar oluşumudur. Üstü açık beton fermantasyon tanklarının yüzeyinde özellikle sıcak havalarda kefeke adı verilen bir zar oluşur.
Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
Kişilerin mutlaka zeytinleri salamura suyu içerisinde saklaması gerekir. Salamura suyu yeşil zeytinlerin her zaman daha lezzetli olmasını ve lezzetlerini koruması adına yardımcı olacaktır. Bireyler kolaylıkla salamura suyunu elde ederek, gerekli saklama işlemlerini bir kap içerisinde yapabilir.
Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir.
Hava, içinde barındırdığı yüksek miktarda oksijenle, temas ettiği organik tüm ürünleri okside ettiği gibi zamanla zeytinyağını da okside eder. Oksidasyon, zeytinyağı içindeki peroksit oranının yükselmesine neden olur.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Zeytinleri derin dondurucunun en derin bölümünü kapatın ve oraya yerleştirdikten sonra 6 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Zeytinin bozulmasının birkaç nedeni şudur : Asit ve tuz miktarının az olması, bulunduğu kabın hava alması, bulunduğu kabın yeterince temizlenmemesi, zeytinin yıkanması.
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
Zeytin sıkıldığında parmakta mor yada mavimsi bir renk bırakmaması gerekir. Zeytin çekirdeği çok aşırı siyah olmaması gerekir. Yendiğinde boğazda ekşimsi bir tat bırakmaması gerekir. Zeytinin rengi çok aşırı siyah olmamalıdır.
Çünkü meyvenin sapından giren güve kurdu, meyvenin çekirdeğine doğru yemesine devam eder ve sap ile tanenin bağını kopartır. Bu yeme süresi tahminen yaklaşık 30 ila 45 günlük bir süreye tekamül eder. Yani oda yaklaşık ağustos sonu eylül başına denk gelir.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
4 kilogram zeytin için 5 litrelik bir su bidonu kullanabilirsiniz. Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir gıdadır. Ancak her şeyin olduğu gibi zeytinin fazlası da zararlıdır. Eğer zeytin çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde bazı sorunlara yol açabilir. Zeytinin fazla tüketimi kişiyi ishal eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri