Saksıların çok küçük olmaması, bitki gelişimi için önemlidir. Ancak bitkinin gelişimi ve bakımı için sabırlı olmak gerekir. İşlenmemiş zeytin çekirdeklerini çimlendirme yöntemiyle, özel olarak bakımını sağlayarak yetiştirebilir, balkon veya teras ortamında ağacın büyümesini sağlayabilirsiniz.
Zeytin çekirdekleri zor çimlenir ve katlamaya ihtiyaç duyar. Ancak zeytin çekirdeklerinin çimlenme oranları artırılarak katlamaya koymadan da ekilebilirler. Bunun için; Çekirdeklerin uçları özel kerpetenlerle kırılır veya çekirdekler üzerindeki yağ tabakasını almak için %1-5'lik kostik eriğinde 10-15 dakika tutulurlar.
Zeytin Çekirdeği Kaç Günde Çimlenir
Çekirdek öncelikle etli kısımdan ayrılarak dikkatli bir şekilde çıkartılır. Çekirdeğe zarar verilmeden düzgünce çıkartıldıktan sonra 4-6 saat suda bekletilir. Ekime hazır hale gelen çekirdek toprağa ekilir. Toprağın nemli kalması sağlandığında zeytin, kısa sürede çimlenecektir.
Büyük kumlu bir saksı toprağı, zeytin ağacının verimini yükseltir. Aklınızda bulunsun, zeytin ağacı küçük saksılarda sıkılır ve çürür. Zeytin ağacının verimini yükseltmek için mutlaka yılda 2 defa gübreleme istediğini unutmayın. 6 ay arayla toprağını havalandırın ve organik bitki gübrelerini toprağa ekleyin.
Zeytin ağacı vejetatif olarak kök sürgünleri, çelik ve aşılama yöntemleri ile çoğaltılır. Profesyonel zeytin yetiştiricileri çoğaltma konusunda, ürün homojenliği ve kalitesini sağlamak için çelik veya aşılama yöntemlerini tercih eder.
İlgili 40 soru bulundu
“Bilge ağaç, ölümsüz ağaç” gibi unvanlarla tesmiye edilen zeytin ağaçları her sene eş oranda meyve vermez.
Çoğu zeytin çiçeği, erkek yapıda olduğu için, meyve üretemez. Hem erkek hem de dişi organa sahip olan zeytin çiçekleri “mükemmel çiçek” olarak adlandırılır ve bir ağaçtaki sayıları %5'i geçmez.
Ortama katacağı cazibenin ötesinde taze zeytinlere de sahip olabileceğiniz saksıda zeytin ağaçlarını yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Düzenli olarak bakımı yapıldığı sürece bir zeytin ağacı saksıda da oldukça rahat yetişecektir.
Zeytin ağacı sıcak bölgelerde yetişen bir tür olduğu için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Zeytin ağaçlarının günde 6 saat güneş ışığı ile beslenmesi öneriliyor. Bu nedenle evde yetiştireceğiniz zeytin ağaçlarını güney ve doğu cepheli pencerelerin önüne yerleştirmeye dikkat etmeniz gerekiyor.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
- Geniş bir bıçak elde ediniz. (orta boy kasap bıçağı olabilir) Bıçağı zeytinin üzerine koyunuz ve kuvvetli bir şekilde bıçağın üzerine vurunuz. Yumuşayan zeytinin çekirdeğinin yuvasından kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız. - Bir huni yardımı ile rahatlıkla zeytini çıkarabilirsiniz.
Zeytin çekirdeği kaç günde çimlenir? Buzdolabında bekletilen ve nemli kapalı kap içinde tutulan çekirdekler, yaklaşık 1-2 hafta içinde çimlenir. Çimlenme sonrası oluşan kök bölümleri saksıya eklenir ve toprağa tutunur.
İyi bakım şartlan sonucunda 35- 40 gün sonra sürgünler toprak yüzeyine çıkar.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Zeytinde aşırı sulamalardan kaçınılmalıdır.
Aşırı sulamalar sonucunda, topraktaki havalanma yetersiz olacağından, kök çürümesine ve phytopthora ve verticillium gibi fungal (mantari) hastalıklara neden olabilir. Bu tüm bitkiler için istenmeyen ve önerilmeyen bir durumdur.
Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir. Zeytin fidanlarının hızlı büyümeleri için fidan başına 50 gram amonyumsülfat, 50 gram süper fosfat ve potasyum sülfat fidan izdüşümüne verilerek arkasından sulama işlemi yapılır.
“Sinek daha ağaçla temasa geçmeden asılan şişeler, içerisinde kullanılan gübre dolayısıyla sineği şişeye yöneltiyor ve içerisine topluyor. Şişenin içerisinde ilaç yok; ekolojik dengeleri bozmayan, zararı olmayan bir madde kullanılıyor. Organik tarımcıların da kullandığı bir gübre.
Zeytin ağaçları her yıl aynı oranda zeytin vermez. Zeytin ağaçların bu kadar uzun ömürlü olmasının sırrı belki de; bir yıl çok mahsul verirken, ertesi yıl hiç mahsul vermemesidir çünkü ağaç dinlenir, kendini yeniler. Bu duruma periyodisite adı verilir, halk arasında ise “var yılı ve yok yılı” olarak söylenir.
Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır. Dört mevsim yeşil olan zeytinin yaşamının devam ettirmesi için, Mayıs ile Ağustos ayları arasında sulama yapılması önerilmektir.
Her meyvede olduğu gibi zeytinde de ürün alınabilmesi için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Çiçeklenme aşamasından hasat zamanına kadar bu süreyi bir yıl olarak tanımlamak mümkündür. Yeni dikilen zeytin ağaçları ise 7 veya 8. yaşında tam verime yatacaktır.
Genel olarak zeytin ağacı 20-30 gün bir sulanmaktadır. Zeytin fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Zeytin ağacı bakımı oldukça zahmetsizdir. Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır.
zeytinde en yaygın yöntem olan çelikle çoğaltmada, odun ve yeşil çelikler kullanılmaktadır. Odun çeliklerinin köklendirilmesinde 3-4 yıllık dal parçaları kullanılmaktadır. Bu daldaki uyur gözlerden kendiliğinden yeni sürgünler ve kökler oluşmaktadır.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
Çok geniş alanlarda kurulan süper entansif zeytinliklerde fidan dikimi, tek ve çift sıralı dikim makineleriyle yapılmaktadır. Tek sıralı dikim yaparken herbisit (ot öldürücü) de uygulayan makinelerle günde 4.000-5.000; çift sıralı ve lazerli dikim makineleriyle de günde 8.000-10.000 zeytin fidanı dikilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri