Türkiye genelinde özellikle Ege Bölgesi'nde yetişen zeytinlerin genellikle etli kısmı tüketilir. Bazı alternatif tıp yöntemlerine göre zeytinin çekirdeği de yutulabilir. Bu zeytinin çekirdeği su ile yutulabildiği gibi toz haline de getirilebilir. Zeytin çekirdekleri bu şekilde yutulur.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
Öğütülmüş çekirdekler genellikle çay olarak demlenerek tüketilir. Çekirdekler ile birlikte zeytin yaprakları da harmanlanabilir. Demlenen çekirdekler demlendikten sonra süzülmeli ve ılımak üzere bir süre bekletilmelidir. zeytin çekirdeği tozu bademcik iltihabı için sıkça bu biçimde demlenerek kullanılmaktadır.
Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor. Ülser ve gastrit gibi mide problemlerine iyi geliyor. Basur ve prostatı engelliyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltıyor.
Eğer bu konuda çok arada kalıyorsanız zeytin çekirdeğini toz haline getirip tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Kimi beslenme uzmanlarına göre ise zeytin gibi zeytin çekirdeği de insanlar için birçok fayda barındırıyor ve günde iki ila beş zeytin çekirdeği yutmanın insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığını savunuyorlar.
Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu belirten beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğunda bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücudumuzda bulunan enzimler ve mide asitleri sayesinde eritilmektedir. Bu sebeple zeytin çekirdeğinin sivri uçları da zarar vermemektedir.
Erkeklerde görülen prostat hastalığına karşı zeytin çekirdeğinin yutulması önerilmektedir. Zeytin çekirdeğinin içinde bulunan maddeler erkeklerin prostata yakalanma riskini en aza indirir. Zeytin çekirdeğinin antioksidan yönünden zengin yapısı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudun direncini artırır.
Zeytin çekirdeği yutmak kabızlık sorununa iyi gelip, ortadan kaldırıyor. Mideyi ve bağırsakları rahatlatıcı bir özelliği var. Zeytin çekirdeği yutmak hemoroide yani halk diliyle basura iyi geliyor. Yutulan zeytin çekirdeği vücuttaki kötü kolesterolü ve tip-2 diyabet hastalarının şekerinin düşmesinde önemli rol oynuyor.
Ayrıca, A Vitamini, katarakt, maküler dejenerasyon, glokom ve diğer yaşa bağlı oküler hastalıklara karşı etkili olduğuna inanılmaktadır. Zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağlar, E vitamini ve polifenoller ile birlikte, iltihaplanma ve buna bağlı rahatsızlıklar ile mücadeleye yardımcı olur.
Bağırsak sorunlarına kısa sürede çözüm olan zeytin çekirdeği midede, mide asidi sayesinde çabuk şekilde eritilebilmektedir. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ NASIL ÇIKARILIR? - Geniş bir bıçak elde ediniz. (orta boy kasap bıçağı olabilir) Bıçağı zeytinin üzerine koyunuz ve kuvvetli bir şekilde bıçağın üzerine vurunuz. Yumuşayan zeytinin çekirdeğinin yuvasından kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız.
Gün içerisinde çeşidi farketmeksizin en az 5 adet zeytin tüketmekte fayda var. Her gün 5 adet zeytin yiyen birinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok daha azdır. Yalnızca kahvaltılarda değil ayni zamanda diğer öğün yemeklerinde ve salatalarda da, ara öğün olarak da zeytin tüketilebilir.
Zeytin çekirdeği kolay sindirilir mi? Çünkü zeytin çekirdeği selülozik yapıda olduğu için sindirim sistemimiz bunu sindiremez. Sindirilmeden ve yapısı değişmeden vücudumuzdan atılır.
Zeytin çekirdeğini yutmak sünnettir denmekte.
Ancak, peygamber Efendimiz 'in (ASM) zeytin çekirdeğini yuttuğu ya da yutulmasını tavsiye ettiğine dair herhangi bir rivayet yoktur.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Doktor önerisiyle yaşam ve beslenme alışkanlıklarının edinilmesi; bununla birlikte ilaç kullanımına başlanması ile herhangi bir ilerleme sağlanamazsa skleroterapi, lazer tedavisi, infrared koagülasyon, hemoroidektomi, longo hemoroidopeksi, THD ameliyatı kullanılacak bazı tedavi yöntemleri arasındadır.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
-Prostat büyümesiyle, kan kolesterol seviyelerinde de yükselme olur. Bu nedenle hayvansal yağlardan, yağlı besinlerden, şekerli besinlerden sakınılmalı. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız türleri tercih edilmelidir.
Limon çekirdeğinin de tüketilebilir olduğu bilinmektedir. Yani limon çekirdeği çeşitli formlar ve yardımcılar ile tüketilebilir. Tabi ki de faydaları en az limonun kendisi kadar vardır. Fakat farkları da limonun kendisi ile çekirdeği arasında olması çok doğaldır.
Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir. Zeytin, zeytinyağı ve kekik: Zeytin, üzerine dökülen kek ve zeytinyağı ile tüketildiğinde kabızlık sorununa iyi gelmektedir.
Sindirim Sistemini Sağlıklı Çalıştırır
Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir. Safra taşı oluşumunda da engelleyici olabilir. Zeytin lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri