Kuran'da zeytin ile ilgili 6 surede 7 ayet bulunmaktadır. Nahl, Tin, Enam, Müminun, Abese, Nur surelerinde geçen zeytin, Kur an-ı Kerim de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de de 6 ayette geçen zeytin aynı zamanda Peygamber Efendimizin: “Zeytinyağını yiyin ve sürünün çünkü o bereketli bir ağacın ürünüdür.” diyerek övdüğü besinlerden biri.
Kuran'da zeytin ağacı üzerine 6 ayet var.
Kur'an'da zeytin ağacından ve dolayısıyla zeytinden bahsedilen 7 ayet var. Bunlar; En'am 99 ve 141, Nahl 11, Muminun 20, Nur 35, Abese 29, Tin 1. Ayetlerde Allah'ın gökten indirdiği su ile yeryüzünde bitirdiği çeşitli bitkiler sayılırken zeytin ağacı da sayılıyor.
Nahl Suresi, 11. ayet: Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir.
İlgili 18 soru bulundu
Kuran-ı Kerim'de Zeytinin Geçtiği Ayetler. O (Allah) ki, Gök'ten su indirdi. Onunla, her şeyin bitkisini bitirdik ve ondan bir yeşillik çıkardık. Biz ondan kümelenmiş taneler; hurma ağacının tomurcuğundan sarkmış salkımlar, birbirine benzeyen-benzemeyen üzümler, zeytinler ve nardan bahçeler çıkarıyoruz.
Bunlar incir ve zeytin yetişen yerler olduklarından dolayı bunlara Süryanice'de Tur-i Tina (Tin Dağı) ve Tur-i Zeyta (Zeytin Dağı) denilmiştir. Bu takdirde yüce Allah Nebilerin yetiştiği yerlere yemin etmiş demektir.
Kuran'da da zeytin ağacını, meyvesini, yağını öven ve kutsal kabul eden ayetler bulunmaktadır. Bu ayetlerde zeytin ağacının yine kutsal bir yer olan Sina Dağı'nda yetiştirildiği, sıkılarak yağının çıkarıldığı ve bu yağın yemeklere lezzet, hastalıklara şifa vermek için kullanıldığı yazılıdır.
Zeytin her dinde kutsal
Zeytin ağacının tarihi en az insanlık tarihi kadar eski. Nuh Peygamber'in kasırga sonrası dünyanın düzene girip girmediğini anlamak için gönderdiği beyaz güvercin, ağzında zeytin dalı ile geri döner. O zamandan beri zeytin, barışın, huzurun ve düzenin simgesi olarak kabul edilir.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler. Girit uygarlığında 'elaiwa' sözcüğü hem 'zeytin', hem de 'yağ' anlamında kullanılmış.
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpteki ritim bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olur. Zeytinin Dolaşım Sistemine Faydaları: Serbest radikaller kolesterolü olumsuz yönde etkiledikleri için kan damarları zarar görür ve kalp krizine yol açar.
24. sûrenin 35. ayetinde Müslümanlık, doğuda ve batıda olmıyan zeytin ağacına benzetilmiştir. Andolsun İncir ve Zeytin (gibi yaratılış harikası lezzetli yiyecek ve vitamin depolarına)… İncire ve zeytine, önceki peygamberlerin ve ümmetlerin yaşadığı incir ve zeytin diyarına andolsun!
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bedene iyi gelen ve hücre yenileyen besinler arasında incir ve zeytininin oldukça etkili olduğu saptanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de 7 defa zeytin, 1 defa da incir kelimesi yer almaktadır.
Neden 5 Zeytin? Zeytinler; 230 ila 290 arası kalibreye sahiptir. Bu da besin değeri açısından, insan sağlığına gerekli değerleri 5 zeytinle sağlamaktadır. (Değerler organik, doğal, fermente ve kaliteli zeytin için geçerlidir) Sürekli olarak 5 zeytin vurgulaması bu sebepten dolayı yapılmaktadır.
7 zeytin 1 incir diyeti, genel olarak birçok kişi tarafından bilinen oldukça etkili bir kür çeşididir. Bu kürü uygulayan kişiler ortalama 21 gün sonunda 10 kilo verebilirler. Oldukça sağlıklı olan bu kürün kişilere hiçbir zararı yoktur. Ayrıca kişiler bu kür sayesinde oldukça hızlı bir şekilde kilo verebilirler.
Kuran-ı Kerimde “Yemin olsun incire ve zeytine” diye Allah c.c tarafından adına yemin edilen birer besin olarak, önemi ayette de vurgulanmıştır. Bu iki gıdayı bir araya getirip bir süre beklettiğimizde adeta bir şifa deposu ortaya çıkıyor ve faydaları saymakla bitmiyor.
kahvaltıda 7 tane zeytin yemek sünnettir. zaten bunu söyledik daha önce. biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin. çünkü kur'an'da geçiyor allah zeytine yemin ediyor.
Zeytin ağacı, tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü haline geldi. Bu sembollerin anlamları ise kutsal kitaplara ve efsanelere dayanıyor.
Yunan mitolojisindeki efsaneye göre Zeus kendisine en değerli hediyeyi verecek olana kentin koruyuculuğunu verecektir. Açılan yarışmada tanrı Poseidon, Zeus'a savaşta yenilmeyecek bir at armağan eder. Tanrıça Athena'da zeytin ağacı hediye eder. Zeus, bu hediyelerin içinde zeytin ağacı karşısında büyülenir.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de 7 defa zeytin, 1 defa da incir kelimesi yer almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda bedene iyi gelen ve hücre yenileyen besinler arasında, incir ve zeytinin oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de 7 defa zeytin, 1 defa da incir kelimesi yer almaktadır.
Arapça zaytūn زيتون "zeytin taneleri" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça zyt kökünden gelen zayt زيت "zeytin" sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen zeytā זיתא sözcüğünden alıntıdır.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
Bununla birlikte bunlardan özellikle incir ve zeytinin, Arapça‟da incir anlamına gelen Tîn sûresinde: “Yemin olsun incire ve zeytine”3 âyetinde buyrulduğu şekliyle diğerlerinden farklı olarak yemine konu edilmelerinin ayrıca bir hikmeti bulunsa gerektir.
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri