Cam kavanoz ya da teneke zeytinlerin hava almayacak şekilde kapalı tutulması önemlidir. Teneke zeytin alanlar günlük kullanımları kadar aldıktan sonra teneke ağzını iyi kapatmalı ve sık hava almasını önlemeye çalışmalıdır.
Zeytin kurma işleminin ardından da yapmayı ihmal etmemeniz gerekenler var: İçini zeytinle doldurduğunuz pet şişe ya da kavanozları mutlaka serin, rutubetsiz, kuru bir alanda muhafaza etmelisiniz. Dilerseniz şişelerinizi ya da kavanozlarınızı yan şekilde koyarak daha kolay hareket ettirmeyi de sağlayabilirsiniz.
Eğer zeytinler ağaçtan toplandıktan sonra uygun kasalar içinde fabrikaya nakledilmiş ve kısa zaman içinde işlenmişse hiç şüphesiz en kaliteli yağ elde edilir.
Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir” diye konuştu.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir. Tuz zeytinin lezzetlenmesini ve bozulmaya karşı korunmasını sağlar. Kendi hazırladığınız zeytin şişelerini her zaman serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Açık ya da paketli olarak satılan zeytinler, çeşitli gıda markaları tarafından toplanıp farklı biçimlerde işlenmesi ile mutfaklarımıza gelmektedir. Bu şifa kaynağı lezzetli besin, içinde tuz bulundurduğu için çabuk bozulmaktadır. Bu sebeple zeytin ürünlerini düşük gramajlarda satın almanız yararlı olacaktır.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar.
Bu işlem genellikle bir ay gibi bir sürede tamamlanır ve zeytin tadını bulmuş olur. Zeytinler çıkarıldıktan sonra ise yıkama işlemi yapılmamaktadır.
Zeytinler yıkanır, kırılır ve çekirdeği çıkarılır. Suda yarım saat bekletilir. Suyu süzülen zeytinler, kavanozlara doldurulur. Üstü temiz soğuk suyla doldurulur ve ağzı kapatılır. 3 gün boyunca suyu değiştirilmez. 5 litrelik su şişesi ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Sofralık zeytinler, tam olgunluk zamanında hasat edilmelidir. Hasat, yeşil zeytinlerde, zeytin rengi yeşilden açık yeşil renge döndüğü zaman yapılır. Önce iri zeytinler toplanır, daha sonra irileşenler zaman içerisinde toplanır.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
2- Oleuropein kaynaklı acımsılık : Zeytinin doğal yapısında bulunan oleuropein, özellikle taze sıkımı yapılmış soğuk sıkım erken hasat zeytinyağında yoğun miktarda bulunur. Bu acımsı tat size rahatsızlık vermez, kötü koku ya da ağırlık yoktur.
Erken hasat yağda daha fazla besin değeri vardır (yukarıda da bahsettiğimiz antioksidan, klorofil ve fenolik bileşenler yönünden zengindir) özellikle de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarında oldukça aromatik, keskin karakterli zeytinyağları elde edersiniz.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinyağı metal ya da plastik kaplara saklanmamalıdır. Ayrıca zeytinyağı buzdolabında da saklanmamalıdır. … krom nikel, cam, teneke (Tercihen laklı tenekeler) ve toprak kaplar zeytinyağınızı en iyi saklayan dört malzemedir.
Cam kavanoza aktarılan zeytinlerin üzerine zeytinyağı ilave edilebilir. Bu, küflenme sorununu ortadan kaldıracaktır. Zeytinyağı dışında siyah zeytinler tuzlu ise yıkanıp yeniden yerine konulabilir.
Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri