Bu iki ürünün Türkiye'de yoğun olarak yetiştirildiği bölge ise Akdeniz Bölgesi'dir.
Editör ekibi. Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir.
Türkiye'de yetiştirildiği yerler
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir.
Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Turunçgil ve muzun en çok yetiştiği bölge Akdeniz'dir. Kışı ılık olan iklimlerde yetişen turunçgiller, kireçli toprak sever. Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye'nin en uygun kesimleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Akdeniz Bölgesi'nde de zeytin tarımı vardır. Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye vilayetlerinde zeytin yetiştirilir. Bu bölgeler dışında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman'da da zeytin ağaçları bulunur.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir. 1987 yılı itibarı ile portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağacı olmuştur.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır.
Ülkemizde en fazla mandalina üretiminin gerçekleştirildiği bölge Çukurova bölgesi olmaktadır. İkinci sırada Adana bölgesi bulunurken, son sırayı ise İzmir almaktadır. İzmir'de yetiştirilen turunçgil çeşidi mandalina olmaktadır.
Türkiye'de turunçgil en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye'de Mersin ve Antalya ve Adana'da en iyi turunçgiller yetiştirilir.
Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır. Portakal meyveleri, başka bir turunçgillerin üretilmiş olduğu yerde iyi derecede yetişmezler.
Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın'da olmaktadır. Gemlik tarafında yetiştirilen zeytinler ise daha çok sofralık olmaktadır.
Zeytin ağacı ılıman bir iklimde yetişir. Ortalama olarak yazların sıcak olduğu kışların ise sert ve soğuk olduğu iklimlerde zeytin ağacı yetişir.
Anavatanı Anadolu'dur. Ülkemizde yaklaşık 90 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin varlığımızın %75 i çorak ve engebeli kır arazilerdedir. Ticari anlamda yetiştiricilik Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Mandalina Citrus reticulata, turunçgiller Rutaceaca ailesindendir. Anavatanı Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya'dır. Turuncu, sarı renklerde meyvemiz, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.
Portakal üretiminin en yaygın olduğu iller; Antalya, Adana, Hatay, Muğla , Mersin'dir. Ülkemizde portakalın kişi başına tüketimi 12,3 kg, yeterlilik derecesi % 147,1 iken yurt içi tüketimi 1,1 milyon tondur. (TÜİK 2019/2020).
Anadolu'ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz'i portakalın adı olarak benimsemiş.
Brezilya dünya portakal üretiminin %26,4'ünü portakal suyu üretiminin de %57,5'ini gerçekleştirmektedir (USDA, 2014). 17 milyon ton portakal üretimi gerçekleştiren Brezilya'yı sırasıyla 7,8 milyon ton ile Çin, 7,3 milyon ton ile Hindistan, 6,1 milyon ton ile ABD takip etmektedir.
Halk arasında yalancı portakal ismiyle anılan bu meyve özellikle İskenderun, Adana ve Gaziantep bölgelerinde görülür.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Zeytin, Türkiye coğrafyasının Ege, Marmara, Akdeniz bölgeleri ile Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin, Akdeniz tipi iklim görülen kısımlarında yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri