Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor. Çünkü zeytinyağının da bir SPF (Sun Protection Factor) değeri bulunuyor.
Zeytinyağı güneş kremi yerine geçer mi? zeytinyağının güneşten koruma fonksiyonu yoktur, aksine sürüp güneşe yatarsanız güneş yanıklarına sebep olabilir. güneş kremlerinin içindeki etken maddeler titanyum dioksit veya çinko oksit gibi suda çözünmeyen ama ışık yansıtma/kapatıcılık özelliği olan minerallerdir.
Yani zeytinyağı güneş ile direkt temas etmemelidir.
Zeytinyağı ile kakao yağı, balmumu ve Hindistan cevizi yağı bir kaba alınarak benmari usulü eritilir. Tüm yağlar tamamen eridiğinde biraz soğuması için kâse ocaktan alınır. Ardından, nano olmayan çinko oksit kâseye eklenir ve kıvam alana dek karıştırılır.
İlgili 17 soru bulundu
Koyu renkli ve çok ince olmayan kıyafetler giyin
Sokağa çıktığınızda ultraviyole korumalı geniş gözlük ve geniş siperlikli şapka kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor.
Doğal güneş kremleri ise cildinize zarar vermeden UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlayan çinko oksit ve titanyum dioksit gibi doğal ve organik bileşenler içerir.
UVA filtresi için soğuk sıkım bitkisel yağlardan faydalanabiliriz. Hindistancevizi , susam , havuç tohumu , avokado , ahududu çekirdeği , shea, buğday tohumu gibi bitkisel yağlar ile doğal UVA koruması sağlayabiliriz. Bitkisel yağlar ile UVA koruması sağlarken, güneşin faydalı etkilerini de engellememiş oluruz.
Zeytinyağı, cildi zararlı güneş ışınlarının tamamından korumakta, cildi besleyerek yumuşatmakta ve cildin erken yaşlanmasını önlemektedir.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Bu uygulamayı haftada 1-2 defa yapabilirsiniz. Cildimiz, güneşin zararlı ışınları, sivilce problemleri gibi nedenlerden dolayı lekelenebilir. Zeytinyağı ciltte meydana gelen lekeler için birebirdir.
Zeytinyağının cilt için faydaları bilinse de yüze sürülür mü konusu merak edilmektedir. Evet, güvenle zeytinyağını yüzünüzde kullanabilirsiniz. Yüzünüz dahil olmak üzere doğal bir mucize olan zeytinyağını tüm cildinizde kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı peeling etkisi yaratır. Peeling sayesinde cilt ölü derilerden arınır ve böylelikle siyah nokta ve sivilce gibi cilt problemleri en aza indirgenir. Zeytinyağının bir diğer faydası cilt lekelerini gidermesidir.
Bunun yerine cildinize zeytinyağı sürmek daha doğal olur. Zeytinyağı, ciltteki kırışıklıkları yok eder ve sarkma olan yerleri sıkılaştırır. Doğal ve hakiki zeytinyağlı sabunları da tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Cilt Lekelerinin Giderilmesi: E vitamini sayesinde cildi yumuşatan ve onaran zeytinyağı, güneş lekelerinin ve renk tonu eşitsizliklerinin giderilmesinde oldukça etkili. Yaşlanma Belirtilerinin Yavaşlatılması: İçerdiği antioksidanlar ve E vitamini, cildin elastikiyet kazanması ve sıkılaşması için etkili çözüm sunuyor.
Zeytinyağında hücre onaran maddeler bulunmaktadır. Bu yenileyici maddeler sayesinde zeytinyağı tam bir yaşlanma karşıtı ürün özelliğini taşır. Gerek oral yolla alındığında, gerekse cilt üzerine sürmek suretiyle kullanıldığında cilt üzerinde yaşlanma karşıtı etkiler gösterir.
Yapılışı: Bir yemek kaşığı ceviz yağı, bir yemek kaşığı kakao yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağını bir şişeye ekleyerek güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışımı 11:00-15:00 dışındaki saatlerde cildinize yedirerek uygulayın ve yarım saat güneşlenin. Bu yağı düzenli olarak kullanarak kısa sürede bronzlaşabilirsiniz.
Suda çözünmeyen vazelin, güneş kremleri için daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilir. Vazelin, sizi güneşten koruyarak bir yandan da bronzlaşmanızı sağlar. Saç boyanızı yapmadan önce vazelini, boyanın bulaşma ihtimali olan yerlere sürmeniz ile bunun önüne geçebilirsiniz.
Cildimizi korumak için dışarıdayken yapacağımız en iyi şey gölgedeyken bile güneş koruyucu bir krem ve koruyucu giysilerdir. UV ışınlarından korunmak için uzun kollu gömlekler ve uzun pantolon ve etekler giymelisiniz. Bu tür giysiler giymek pratik değilse, bir tişört veya plaj örtüsü giymeyi deneyin.
Kuru, yağlı ve sivilceli yüze iyi gelen yağları derledik. Kuru yüz iyi gelen yağlar zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Yağlı yüze aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kuşburnu çekirdeği yağı iyi gelir. Sivilceli yüzlerin ise kekik yağı ve jojoba yağı kullanması önerilir.
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Yağlı ve akneye eğilimli cildin varsa güneş koruması alırken matlaştırıcı özelliği olan güneş kremini tercih etmelisin. T bölgesini yağlandıran ve parlamasına neden olan yağlı güneş kremleri senin cildin için uygun değil.
Bitki yağı bazlı güneş kremleri doğal oldukları için vücudumuza birçok fayda sunmaktadır. Bu güneş kremini yapmak için 1 tatlı kaşığı kakao yağı, 1 tatlı kaşığı fındık yağı, 1 tatlı kaşığı havuç yağı, 1 tatlı kaşığı gliserin yağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı ve 2 tatlı kaşığı ozon yağına ihtiyacınız vardır.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir. Ancak yaz aylarında ve uzun süreli güneş maruziyeti durumlarında daha yüksek SPF değerleri tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri