Hafif bir ağrı ya da başka bir belirti, insanı korkutabiliyor ve çözüm aramasına neden olabiliyor. Aslında oldukça anlaşılır olan bu sürecin kişinin tüm hayatını sarması, gündeminin yalnızca “tanısı konulamayan” bu hastalık olması durumunda “
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir.
Tanı, teşhis veya diyagnoz (Dx ya da DS olarak kısaltılabilir), bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenmesini içeren tıbbi işlem. Tanı için gerekli bilgiler genellikle tıbbi bakım isteyen kişinin anamnez ve fizik muayenesinden toplanır.
“Patoloji ne demek?” sorusuna verilecek kısa cevap, “hastalık bilimi” şeklindedir. Doku, hücre ve organlarda meydana gelen, yapısal ve işlevsel değişimleri inceleyip araştırarak, altta yatan hastalığın tanısının verilmesini sağlayan bilim dalıdır.
Hastalık, bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz yönde etkileyen ve hemen herhangi bir dış yaralanmaya bağlı olmayan belirli bir anormal durumdur. Hastalıklar genellikle belirli belirti ve semptomlarla ilişkili tıbbi durumlar olarak bilinir.
İlgili 37 soru bulundu
Aslında oldukça anlaşılır olan bu sürecin kişinin tüm hayatını sarması, gündeminin yalnızca “tanısı konulamayan” bu hastalık olması durumunda “Hipokondriyazis” yani hastalık hastalığından şüphelenilebilir. Hastalık hastalığında kişi, ciddi bir hastalığı olduğunu düşünür ve hekim tarafından onaylanmak ister.
Patogenez bir hastalığın kaynağı ve gelişmesi sırasında organizmada meydana gelen değişiklikler bütünü. Hastalık anlamındaki pato ve gelişmek/oluşmak anlamına gelen genesis kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.
Belirti veya semptom (Yunanca σύμπτωμα, "kaza, aksilik) hasta tarafından fark edilen, bir hastalık veya alışılmışın dışında bir durum nedeniyle vücut işlevlerinin veya hislerin normalden ayrılış halidir.
Sporadi: Bir hastalık veya sağlık olayının belli bir yerde ara sıra ve tek tük olgular şeklinde görülmesidir.
Tıpta tanımlanmamış, hastalarda nasıl bir değişikliğe yol açtığı anlaşılmayan, ne gibi sonuçlar doğurduğu bilinmeyen hastalıklar için kullanılan bir kelimedir.
Tıp dilinde idiopatik denildiği zaman, nedeni bilinmeyen hastalık anlamı taşımaktadır.
Tıbbi Tanı merkezi kişinin şüphe duyulan bir durumda hastalıklarını veya hastalık risklerini araştıran bunlara tanı koyan kuruluştur.
Genetik hastalıklar, anne veya babadan kaynaklı kromozom veya genlerdeki farklılıkları, bozuklukları nedeniyle doğacak bebeğin DNA'sında meydana gelen mutasyonlara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklardır.
Dünya genelinde başta kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet, inme ve kronik solunum yolu hastalıkları olmak üzere kronik hastalıkların, insan sağlığına yönelik önde gelen bir tehdit olduğu bildirilmektedir. Kronik hastalığa sahip bireylerin yaşam kalitesi birçok yönden etkilenmektedir.
Akut hastalıklar hızlı başlayan ve kısa süreli hastalıklardır. Genel olarak akut hastalıklar kısa süreli ve işlevselliği bozmadığı için çocuklar çoğu zaman ciddi bir uyum bozukluğuna yol açmazlar. Diğer taraftan, kronik hastalıklar uzun süren ve bakım gerektiren hastalıklardır.
Kısaca semptom belirti anlamına gelmektedir. Aynı zamanda hastanın anlatmış olduğu şikayetler bütünü olarak da ele alınabilir. Subjektif olarak öne çıkar ve herhangi bir şekilde ölçümü yapılmaz. Mesela karın ağrısı bir semptom olarak değerlendirilir.
Semptom yönetimi özellikle kronik hastalığı olan bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek için verilen bakımın bütünüdür. Fiziksel ve psikososyal bakımın sağlanmasında multidisipliner ekiplere ihtiyaç duyulmaktadır.
Hipokondriya genellikle küçük bedensel veya zihinsel semptomların ciddi bir hastalığı, sürekli kendi kendini muayene etmeyi ve kendi kendine teşhis ve kişinin bedeniyle meşgul olduğunu gösterebileceğine dair korkularla tanımlanır.
Patofizyoloji, bir hastalık ya da hastalık olarak adlandırılamayacak anormal sendromlar ya da durumlar nedeniyle normal mekanik, fiziksel ve biyokimyasal işlevlerde ortaya çıkan bozuklukları inceler.
Fizyopatoloji dersleri hastalıkların temel nedenlerini, hastalıkların oluşma mekanizmalarını (patogenez), komplikasyonlarını, hastalarda ortaya çıkan belirti ve bulguların nasıl oluştuğunu açıklayan bilgileri içermektedir.
✓Mikroorganizmalar tarafından hastalık oluşturma basamaklarıdır. ✓Konak hücrelerinin mikroorganizmalara maruz kalması ve mikroorganizmanın konağa tutunması (adherens) ile başlar, ✓Bunu invazyon (yayılma), enfesiyon ve nihayetinde hastalık takip eder.
Uluslararası Sağlık Örgütü dünyanın en tehlikeli 12 hastalığını açıkladı. Listenin başında Solunum yolları hastalıkları yer aldı.
En çok görülen, sakat bırakan ve öldüren hastalık ”önemli hastalık”tır : Sağlık hizmetlerinin planlanmasında, kaynakların harcanmasında ve hizmetin sunulmasında, söz konusu toplumda en sık görülen, en çok ölüme ve sakatlığa yol açan durumlara (önemli hastalıklara) öncelik verilmesi, toplumun sağlık düzeyinin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri