zeytinyağının yanma noktası 190-210 derece celcius arasında değişiklik gösterir.
Bu söyletilerin devamında şu cümlelere rastlıyoruz: ''Yüksek ısıda zeytinyağı tüm değerlerini kaybeder, zararlı hale gelir.'' Gelin, işin biraz daha bilimsel kısmına bakalım. Özellikle sızma zeytinyağının sağlığımıza faydası büyük. Bu faydanın asıl sebebi içeriğindeki antioksidan gibi davranan fenoller.
Oysaki zeytinyağı ısıya en çok dayanıklı yağların başında geliyor. Konuyla ilgili yapılan onlarca araştırma var. Bu araştırmaların bir kısmı zeytinyağının çok çabuk yandığını değil, aksine yüksek ısıya çok dayanan yağlardan biri olduğunu işaret ediyor.
Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır. Sıcak sıkımda zeytin ise 35 ila 50 dereceye kadar ısıtılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2022-2023 sezonunda sızma zeytinyağı alım fiyatını 81 lira olarak belirlediklerini ifade etti.
Süreci bitirmek için, yağ tekrar ısıtılır ama bu sefer çok daha yüksek bir dereceye kadar... İkinci kızartmada, patatesler yaklaşık 180 derece yağda, sadece 1-2 dakika kalır. Bu sayede dışının kıtır olması sağlanır. İçi ise, bir önceki kızartma sürecindeki düşük sıcaklık derecesi dolayısıyla daha kremsi olur.
Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Yani zeytinyağı güneş ile direkt temas etmemelidir. Sıcakta Saf Zeytinyağı Bozulur mu? Aynı şekilde güneşte olduğu gibi sıcaklığı tutulduğu zaman zeytinyağı bozulma durumunun yaratmaktadır. Özellikle 2 yıllık raf ömründen çok daha kısa bir süre içerisinde bozulma sürecine girebilir.
Zeytinyağı, ısı, ışık ve oksijenden olumsuz etkilenir. Isı, ışık ve oksijene yoğun şekilde maruz kalan zeytinyağının bozulma ihtimali olabilir. Bu sebeple zeytinyağını ocak yanı, fırın üstü gibi sıcak yerlerde muhafaza etmemenizde fayda vardır.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Sıcaklığa en dayanıklı yağlar ise rafine avokado yağı, rafine aspir yağı, ekstra light rafine zeytinyağı, rafine soya fasulyesi yağı, rafine mısırözü yağı ve rafine fıstık yağıdır. Bu yağlar 260 derece sıcaklığa kadar dayanabilir.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
En kolay ve en güvenli yöntem tahta kaşık ucunu yağa yapıştırmadır. Odun etrafında çok sayıda kabarcık oluştuğunu ve yüzmeye başladığını görürseniz, yağınız kızartma için hazırdır. Sert kabarcıklanıyorsa, yağ çok sıcaktır; biraz soğumaya bırakın ve sıcaklığı tekrar kontrol edin.
Motorun çalışma derecesi ve iklime bağlı olarak motor yağları kullanılır. Bu doğrultuda 10w 40 motor yağ ise genel olarak -18 ila 40 derece arasında çalışan motorlar için kullanılır.
Buna göre kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların kızartma sıcaklığı maksimum sıcaklığı 180 derece olacak. Polar madde yüzde 25'i, asit sayısı 2.5 gramı aşmayacak.
Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın. Elinizi tavanın biraz üzerinde tuttuğunuzda birkaç saniye ancak dayanabiliyorsanız tavanız ısınmış demektir. Tavaya yağ koymanıza gerek yoktur.
Bu aşama olasılıkla yağın ateşten gelen enerjiyi artık ememeyip doğrudan pişirilen malzemeye aktardığı dönemin başladığını gösterir, daha da ısrar ederseniz siyah bir duman çıkarak oksidatif yanma süreci başlar, yağ gerçek anlamda yanar.
Kızgın yağ kazanı; kaynama sıcaklıkları 260°C ile 390°C arasında değişen ısı transfer yağları kullanılan ısıtma sistemleridir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri