Zeytinin yıllık su ihti- yacı yöreden yöreye değişmekle birlikte yöremizde genellikle 700-850 mm arasında değişmektedir. Bu oran, yağışın daha düşük ve buharlaşmanın daha yük- sek olduğu illerde 900- 1000 mm ye kadar çıkmaktadır (Bitki Su Tüketim Rehberi 2017).
Zeytin ağacı hem susuz yerde hem de sulanan arazide yetişebilmektedir. Farkları verimi etkilemekte olup sulama miktarı ağaç yaşına göre değişmektedir. En doğru sulama miktarı: ağaç yaşı*20 litre olarak ağaçlara su verilir.
Dikimi yapılan bölgenin iklim ve toprak yapısına göre sulama aralığı değişmektedir. Genel olarak zeytin ağacı 20-30 gün bir sulanmaktadır.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
Verimli zeytin ağaçları, büyüme mevsimi süresinden kış yağışlarının başlangıcına kadar sulanır (sadece gerekli olduğunda), çünkü su eksikliği, yaprak gelişimini, meyve oluşumunu ve meyvenin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Soğuğa dayanıklı zeytin çeşitleri
Gemlik, Memecik ve Domat zeytinleri soğuğa karşı dayanıklılığı ile bilinen zeytinlerdir.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
- Fidanın sulama isteği
Ayrıca yaz aylarında 15 günde bir sulama ister suyu ne kadar verirseniz daha iyi gelişir. Susuz arazilerde yetişmesinden dolayı zeytin çiftçiler tarafından tercih edilir.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Zeytin suyu zeytinlerin uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır. Susuz kalan yeşil zeytinlerde bozulmalar kısa sürede başlayacaktır.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Marmarabirlik 2022/2023 iş yılı kampanyasında ürün alım fiyatlarını açıkladı. Tavan fiyat 46 TL, taban fiyat 18 TL, yağlık zeytin fiyatı da 16 TL olarak belirlendi.
Ortalama verim ağaç başına 15 ila 20 kg dolayında. Sayıları az olsa da çok iyi bakım yaparak gerekli bütün hususları yerine getirenler ise ağaç başına 80 kilo da alabilmektedir.
Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
Ağaçlar arasındaki dikim mesafeleri söz konusu olunca, çoğunlukla 6 X 6 metre olan dikim mesafesi kullanılır. Bu, kare dikim sistemidir ve hektar başına 272 ağaçla sonuçlanır. Toprak çok verimli ise, zeytin ağaçları yoğun dikim mesafelerinde dikilirler ve bu yoğun dikim ağaçların karşılıklı gölgelenmelerine neden olur.
Ağaç altlarına nane ekin.
Gölgede iyi yetişir.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Bir dönüm zeytinlik yaklaşık 10 ağaç, ağaç başına 2-3 bin lira, ortalamada 25 bin lira dönüm başına. 10 ağacın 10'u da yetişmiş ağaç, dolayısıyla ortalamada her biri birer çuval zeytin verse, 10 çuval zeytin eder.
100 kilogram zeytinden çıkan yağ zeytinin kalitesine ve yağ çıkarma usulüne göre değişebilir. Fakat ortalama 20 litre yağ alınabilceği söylenebilir.
Çünkü yapılan tercih ömrü çok uzun olan bir bitkinin seçimi olduğundan değerlendirme şekli belirlenmeli çeşit ona göre tercih edilmelidir. Müdürlüğümüz de üretilen çeşitlerden yağlık, yeşil çizme ve sele zeytin için Ayvalık, siyah salamura yapımı için Gemlik, yeşil kokteyl için Domat çeşitleri önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri