Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne'nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir.
Kurabiyenin ilk kez 7. yüzyılda İran'da yapıldığı düşünülmektedir. Bölgedeki şeker kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan kurabiyeye, yazılı olarak ilk defa 10. yüzyılda yazılmış Arapça yemek kitabı Kitab al-Ṭabīḫ'te rastlanmaktadır. Kurabiyenin Osmanlı mutfağına 15. yüzyılda girdiği düşünülmektedir.
Aksaray Un Kurabiyesi / Aksaray Asker Kurabiyesi 14.06.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kavala Kurabiyesi - Edirne
Kavala Kurabiyesi, ülkemizde Edirne Kurabiyesi olarak da bilinen bir çeşit un kurabiyesidir. Yunanistan'ın Kavala şehri, kavrulmuş un ve bademin bu ağızda dağılan lezzetini kendi adını verse de, birbiriyle tarih sürecinde yakın ilişkiler içindeki halkların ortak bir lezzetidir.
Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Merhaba arkadaşlar antep'in ramazan bayramlarında ikram edilen yöresel kerebiç kurabiyesi tam ölçülü ve aşama aşama resimli anlatımı sizlerle. Ağızda dağılan kerebiç kurabiyesi sadece bayramlarınızın değil özel günlerinizin de vazgeçilmezi olacak.
Acıbadem kurabiyesi farklı yöre mutfaklarında rastladığımız bir lezzet olsa da, Edirne mutfağında da kendine sağlam bir yer edinmiştir.
Aynı zamanda şık ve göz doyuran yemeklerin bulunduğu zengin sofralar için de kullanılan bir sıfat. Ancak kallavi aynı zamanda Edirne mutfağına ait bir kurabiyenin de ismi. İçinde un, tuz ve yağ olmayan bu kurabiyeyi siz de evinizde yapabilirsiniz.
Edirne mutfağıyla özdeşleşen kallavi kurabiyesi, antep fıstığı ve safranın birleşiminden oluşur. Çay saatlerinde sunabileceğiniz kallavi kurabiyesinin içinde toz şeker kullanılmaz. Bunun yerine tatlandırmak için karaçalı balı tercih edilmektedir. Bazı yörelerde fıstıksız versiyonları da yapılır.
Genellikle Orta Doğu ülkelerinin sahip olduğu ekmek, kuru ve sertleştirilmiş bir bisküviye benzer ve çoğunlukla halka şeklinde olan bir kurabiye çeşididir. Gastronomi kenti Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve "Ramazan Kahkesi" olarak da bilinen bu lezzet sadece ramazan ayında yapılmaktadır.
Gerçek yöresi Eskişehir olan ve 2016 yılında Eskişehir' de patenti alınan bu lezetli kurabiyeler, ününü yurt genelinde yaymayı başarmıştır.Talkan, Tatarca leblebi tozu anlamına gelmektedir. Doğduğu yer Eskişehir olan Talkan Kurabiyelerinin üretim yeri olarak da Eskişehir olarak tercih edilmiştir.
Bu yörede “gorobiya” olarak adlandırılan Trabzon kurabiyesi, Trabzon'da her çarşı dönüşünde mutlaka çantaya eklenen bir gıda… İşte bu nedenle her gıdayı yöresinden temin etmek gerekiyor.
Leblebi kurabiyesi , Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Leblebi tozu, pudra şekeri ve tereyağı ile yapılır. Çorum mutfağında yer alır.
Elmalı kurabiye, un kurabiyesi, tuzlu kurabiye, kolay kurabiye, perişan kurabiye, çikolatalı kurabiye, hindistan cevizli kurabiye, tarçınlı kurabiye bunların arasında sayılabilir. Her geçen gün yeni tarifler ve yöntemlerle bu kurabiye çeşitlerinin sayısı artmaktadır.
Sıkma kurabiye de deniyor ismine, hamurunun cıvık, ele yapışan kıvamından ötürü bir kurabiyede alışılmışın dışında elle şekil vermek yerine sıkma torbası ile yağlı kağıda sıkıp pişirdiğimiz için. Benim için çocukluk kurabiyesi en çok da, sokağa taşan pastane fırınının kokusunun çağırdığı o lezzet.
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişmesi gereken bir tatlı. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Trabzon kurabiyesi veya sarı kurabiye, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Trabzon kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Sarı rengini mısır unundan alır.
İlk bakışta un kurabiyesine benzese de hamuru yoğurmaya başlamadan önce kavrulan unu ve bademi ve yoğrulduktan sonra ay şeklinde kesilen kıyır kıyır hamuruyla un kurabiyesinden çok daha farklı olduğunu kanıtlıyor.
Yunanistan'ın Kavala şehri, bu lezzete kendi adını verse de, zamanla ortak bir lezzet haline gelmiştir. Kavala kurabiyesi bademle ve kavrulmuş unla hazırlanıyor. Hem kurabiyedeki kavrulmuş un tadı, içindeki bademlerin kıtır kıtır ağza gelmesi, kıvamı ve tarihi geçmişi olması nedeniyle en sevilen kurabiyeler arasında…
Zencefilli fıstıklar Yeni Zelanda'da en popüler bisküvidir. Önemli bisküvi imalatçısı Griffin'in tahminlerine göre her yıl 60 milyon adet üretiliyor. Arnott's şirketi, Avustralya'da farklı eyaletteki kişilerin zevklerine uyacak şekilde dört farklı zencefil fıstığı çeşidi üretmektedir.
Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne'nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir.
Efibadem kurabiyesi (Bademli kurabiyesi),(Gliki kurabiyesi), hamurdan yapılan bir çeşit un kurabiyesidir. Yapımında badem içi, un, tereyağı ve şekerden kullanılır. Gökçeada mutfağında yapılır.Bademli, Gökçeada da yapılan bir kurabiyedir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri