Zeytinliklerde en uygun kireçleme zamanı sonbahar aylarıdır. Toprak analizi yaptırarak zeytinin kılcal kök derinliği, dikim mesafesi, zeytinin yaşı ve kirecin uygulama yöntemine (serpme-bant) göre kireçleme yapmak gerekir.
Potaslı Gübreler: 2 - 3 yılda bir Kasım- Şubat ayları arasında verilir. Fosforlu gübreler gibi uygulanır. Kireç 3-5 yılda bir Kasım-Aralık ayları ara- sında uygulanır. Dal uçları izdüşümüne 40-50 cm banda gelecek şekilde muntazam serilir ve 5-10 cm derinlikte çapalanır.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar.
Kirecin tarlaya uygulanması genellikle şöyle gerçekleştirilir. Toprak 20-25 cm derinlikte sürüldükten sonra gübre dağıtım makinesi ya da End-Gate tohum serpme makinesi ile kireç tarlaya homojen bir şekilde dağıtılır ve ardından diskaro ile toprağa iyice karıştırılır. Sürgü çekilerek toprak düzlenir.
İlgili 41 soru bulundu
Tarım kireci hasat dışında her dönem kullanılabilir, ancak özellikle ekim zamanından 1 ay önce kullanılması tavsiye edilir.
Toz Kireç Kullanım Alanları Hayvancılık sektöründe hijyen amaçlı ve hastalıklara karşı en iyi koruma sağlayan maddedir. Meyve bahçelerinde ve sebze tarlalarında tarımsal canlılığı (Ph) dengelemek için kullanılır. Tavukçuluk sektöründe kullanımı çok yaygındır.
Toprağı kireçlemenin avantajı; topraktaki asitliğin giderilmesi, toprağa kalsiyum ve magnezyum sağlanmasıdır. Daha uygun pH değeri ile: Topraktaki bitki-besin maddeleri yarayışlı forma geçer ve verim artar. Potansiyel üretimi artırmak için toprak yapısı iyileştirilir.
Ağaç ve ağaççıklarda çapalama işlemi fidan dikiminden sonra yapılarak ilk dönemlerde fazla, alan toprağına fidan köklerini saldıktan sonra daha az ihtiyaç duyarlar. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır.
3- Kalsiyum Hidroksit (Ca(OH)₂ = Sönmüş Kireç) formülünde tarım kireci gübresi.
Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce zeytin ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.
Tarım kireci, asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini artıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini ve dolaylı olarak tarımdaki verimi artıran doğal bir toprak düzenleyicisidir.
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
Kireç badanası
Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
Lavabo, küvet ve tuvaletlerinizde lekeler oluşuyorsa7, bulaşık yıkadıktan sonra bardak ve tabaklarınızda lekeler kalıyorsa, sıcak içeceklerinizin yüzeyinde köpükler oluşuyorsa sorumluyu buldunuz demektir: Kireç. Ayrıca çok sert sular, borularda aşınmaya da neden olabilir.
Vatandaşlar evlerinin ve iş yerlerinin üzerine kireç yaparak sıcaklardan korunuyorlar. Siyahın güneşi çektiği beyazın ise güneş ışınlarını yansıttığı gerekçesi ile damlara dökülen kireç bir anlamda sıcak savar görevi yapıyor.
Genel olarak yaz aylarında yapılmaktadır. Çok fazla değişik modeller bulunmaktadır ayrıntılı bilgi için iletişime geçebilirsiniz. Genellikle makinalar yardımı ile çapa yapılmaktadır fakat eski tip tırpan lar ilede çapa yapılabilir.
Füpamix fidan dikiminde kullanılan özel karışım bir Fidan Dikim Gübresi'dir. İçerisinde makro besin elementlerinden fosfor ve potasyum, Mikro besin elementlerinden şelatlı demir ve çinko ihtiva etmektedir. Füpamix sayesinde fidanınızın kökleri hızla gelişir.
Ağaçlarda ilkbaharda yapılan budama, ot temizliği, toprak işlemesi ve ilaçlama gibi işlemler ağaçların ilkbahara daha güçlü girmesini sağlayarak verimi artırıyor.
Toprağa asit veya asit-oluşturucu maddelerin katılması yoluyla toprakta ölçülebilen oranlarda bulunan kirecin hepsi çözünerek veya nötralize edilerek toprak pH'sı düşürülebilir.
Yanmamış kireç suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine yanmış kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Kireçli topraklarda bozulmuş beslenme belirtileri kloroz ve bodur büyümedir. Ca ve Mg fosfatlarda bağlanır, Demir (Fe), Çinko(Zn), Mangan(Mn) ve Bakır(Cu) eksiklikleri, yüksek CaCO3 değerine sahip olan topraklarda yaygındır.
Tarım Kireci Uygulaması
Bitkinin iz düşümü boyunca bitkiden 1-2 metre uzaklığında dağıtılmalı ve toprak yüzeyinden 10-15cm derinliğine kadar iyice karıştırılmalıdır. Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir.
C şıkkındaki tuz ve kireç birikimi verimi arttırır ifadesi yanlıştır. Çünkü kil, kum, humus, tuz ve kireç içeren topraklar kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
İÇİNDE TOZ TAŞ VB. KARIŞMIŞ PİSLİK BULUNMAMAKTADIR. 41 - 50 Kg arası 40.50 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri