Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir. Sahte zeytinyağı ise suya döküldüğünde baloncuk çıkarmayacak ve kısa zamanda su ile karışacaktır.
İyi ve kaliteli olan zeytinin etinin rengi mat değil, parlak olmalıdır. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler mat olanlara göre daha kalitelidir. Zeytinin taze olup olmadığını anlamanın ise en basit yolu ise etli kısmı ile çekirdeğinin kolay ayrılıp ayrılmadığıdır.
Zeytinin çekirdeği zeytinden kolay ayrılıyor ise zeytinin taze olduğunu gösterir. Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. Bu yüzden ağzınızda acı tat bırakan bir zeytini tercih etmelisiniz. Zeytin tercihi yaparken ince kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler olmasına dikkat etmelisiniz.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
İlgili 38 soru bulundu
Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir. Yendiğinde de ekşi bir tat bırakmaması gerekmektedir."
Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar
Açık olarak satılan tamamen siyah ya da koyu maviye yakın renkte ve az tuzlu zeytin alırken bu tip zeytinlerin çeşitli kimyasal ürünler ile tatlandırıldığı ve gıda boyaları ile renklendirilmiş olduğu düşünülmelidir ve bu ürünleri tercih etmemenizde yarar var.
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinin içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8'dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Organik zeytin nasıl anlaşılır diyenler için bunları şu şekilde açıklayabiliriz; ·Zeytinin acımtırak bir tadı olması gerekir. ·Doğal zeytin suya atıldığı zaman rengi açılmaz. ·Organik zeytin çekirdeğinden kolayca ayrılmaz.
GEMLİK ZEYTİNİ
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Ayrıca kar yağışı olan dönemlerde özellikle güney yamaçlardaki zeytinliklerde gündüz eriyen karların gece donması da don zararı olarak kendini gösterebilmektedir. Buralarda da karları silkelemek ciddi bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29,9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Bu tür yağ karışımları yaparak “zeytinyağı” adı altında satmak da tüketiciyi aldatmaya yönelik ve yapanın haksız kazanç sağladığı eylemler sınıfına girmektedir. Peki, tağşişi ayırt etmek mümkün mü? Ne yazık ki bu mümkün değil. Ancak laboratuvar ortamında yapılan kimyasal analizlerle bu durum anlaşılabilmekte.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor. Ancak bu yöntemle ürünün gerçek olup olmadığını anlama konusunda yine de kesin bir şey söylenemiyor. Çünkü tıpkı hakiki zeytinyağları gibi bazı sahte veya katkı maddeleri içeren zeytinyağları da 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda donabiliyor.
Gemlik ve civarı köylerinden toplanılan, dalından sofranıza gelen mükemmel zeytinlerdir. 3 numara boyu 3 numara ham zeytin olarak geçer. Halk arasında 3 numara ham zeytin olarak adlandırılan bu zeytinler en iri 3 boy küçük boyutunda olan zeytinlerdir.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri