➤ Saydam maddelerin ne olduğunu öğrendik. ➤ Zeytinyağı da ışığı geçirmez. ➤ Yani zeytinyağı saydam madde değildir.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır. Işığı kısmen geçiren maddeler yarı saydam maddelerdir.
Maddeler ışığı geçirip geçirmeme özelliklerine göre 3 ana gruba sınıfladırılırlar. Cam, su, sıvı yağ gibi ışığın çoğunu geçirebilen maddelere saydam maddeler denir. bulanık su, yağlı kağıt, buzlu cam gibi ışığı kısmen geçirbilen maddelere yarı saydam maddeler denir.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
İlgili 16 soru bulundu
Zeytinyağı (olivae oleum - Olive oil) zeytin ağacından elde edilen meyvenin sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen yeşilimsi-sarımtırak renkteki sıvı yağıdır. Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir.
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir.
Çoğunluğu saydam yapıdaki süte opak beyazlığını veren, yüzde 3,5 oranındaki kütlesi ile suda askıda bulu- nan proteinlerdir. Proteinler, uzun ve zincir benzeri yapısı olan karmaşık moleküllerdir.
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir.
Saydam maddelere örnek verecek olursak, cam bardak, gözlük, lens, plastik şişe saydam maddelere örnek verilebilir. Eğer ışık tutulan bir madde, ışığı biraz geçiriyorsa, o maddeye yarı saydam madde deriz. Yarı saydam maddelere örnek verecek olursak, buzlu cam, ince A4 kağıdı, sis yarı saydam maddelere örnek verilebilir.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Dünyanın en değerli maddesi olan elmas aynı zamanda pek çok farklı özelliği ile ön plana çıkmaktadır. - Dünya'nın doğal madenleri arasında en sert olanıdır. - Saf karbondan oluşumu gerçekleşen kristalize bir mineral yapıya sahiptir. - Yüksek iletkenlik gücüne sahip olması ile ısı yansıtıcı olarak en saydam maddedir.
- Pamuk maddesi ise opaktır çünkü ne altına ışık geçirir ne de ona doğrultulan bu ışığı yansıtabilir.
Ayran ve süt ise mat veya yarı saydam maddedir.Farklı guruplarda olduğu için saydam olamaz.Yarı saydam diyebildiğimiz ayran ve süt ile saydam gurbuna alabiliriz. → Su,ayran,süt gibi akışkan maddeler " Saydam " maddelerdir.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Film, fotoğrafçılık, sinema, röntgen ve radyografide görüntüyü tespit etmeye yarayan yarı saydam plastik şerit.
Zeytinyağı, Oleaceae (zeytingiller) familyasına ait Olea cinsi bitkinin bir türü olan Olea europae'dan yani zeytin ağacından elde edilen meyvelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen yağdır.
Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen, hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen ve oda sıcaklığında sıvı olan bir gıda maddesidir.
zeytinyağı homojen bir karışımdır. ⇒Karışımlar, iki ya da daha fazla maddenin birbirleri içerisinde kendi özelliklerini kaybetmeden rastgele miktarda bir araya gelmesiyle oluşurlar. Karışımı oluşturan maddeler arasında belli bir oran yoktur ve karışımı oluşturan maddeler fiziksel yollar ile ayrıştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri