Zeytinyağlı yaprak sarma içi bol ama ince, uzun 2-3 ısırımlık olacak şekilde sarılır, Etli yaprak sarma küçük,kısa içi bol bol, dolu dolu olacak şekilde sarılır ..etli yaprak dolma kısaca 1 lokmalık , ağza löp löp atılacak şekilde sarılır…
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir.
Pirinçli bir iç harç hazırlarken doğru pirinci seçmiyor, pirinçlerin sert kalmasına sebep oluyorsunuz... Yaprak sarma hazırlarken farklı iç harçları hazırlayabilir, hatta pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz.
Bu şekilde İç malzeme dağılacaktır. Sarma tenceresi normal çelik, teflon, seramik olabileceği gibi düdüklü tencere de hızlı pişirmek isteyenler için kullanılabilir. Tencerenin altına kullanmadığınız yapraklar veya kalın olan lahanalar dizilirse üst kısım pişene kadar, alt kısım sarmalar yanmamış olur.
İlgili 28 soru bulundu
Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Yağı ve soğanları kavurarak işe başlamak lezzeti kesinlikle artırıcı bir yöntem. Sarma içinin en önemli noktası ise, tuzu! Mutlaka yaprağın tuz oranını göz önüne almalısınız. Çok tuzlu ise iç harçta hiç tuz kullanmamak ideal olacaktır.
Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Tencere içerisine, hafif sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip, tuzu ekleyin. Tencerenin kapağı kapatarak kaynamaya bırakın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Zeytinyağlı yaprak sarma piştikten sonra, üzerine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip, ocaktan alın.
Baharatlarıda ilave ettikten sonra pirinçle beraber 1 dk kavurduktan sonra et bulyonu ekleyerek 1. 5 su bardağı sıcak suyu döküp suyunu çekene kadar pişirin. (Varsa et suyuda kullanabilirsiniz. ) Fazla koymayın zaten yapraklarla beraber pişecektir.
dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Yapraklar kaynayan suda rengi dönünceye kadar haşlanır ve soğumaya bırakılır. Pirinçler süzgeçte yıkanır ve süzülmeye bırakılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yaprak sarması için hangi pirinç kullanılır? Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Bir tencerede ince kıyılmış soğan ve yağı kavurun ardından limon tuzu ve salçayı ekleyin yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ve baharatları da ekleyerek biraz daha kavurun.
Tüm yapraklar sarıldıktan sonra 2,5 su bardağı soğuk su sarmaların üstüne eklenir ve varsa sarma taşı yoksa bir tabak sarmaların üstüne kapatılır. Su kaynayana kadar altı açık ateşte pişirilir su kaynadıktan sonra ocak kısılarak kısık ateşte pirinçler ve yapraklar pişene kadar sarmalar pişirilir.
Salçayı 1 kaç kez karıştırıp üzerine 1 bardak su ekliyoruz ve 1 taşım kaynadıktan sonra sarmalarımızın üzerine ekliyoruz. Sarmayı 5 10 dk daha pişirip altını kapatıyoruz .
Sıkı bir şekilde yaprakları yan yana dizerek tüm tencereyi dolduruyoruz. Bir tavaya sosu için zeytin yağını alıp 2 kaşık salça ekleyip kavuruyoruz. 3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz.
Dolmaları ve sarmaları piştikten sonra eğer dibinde suyu kaldıysa mutlaka suyuyla birlikte saklayın, ısıtırken bu suyu kullanmanız lezzetinin seyrelmesinin önüne geçecektir.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Sarılan yapraklar tencereye dizilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su yarım limon suyu tuz ve biraz sıvı yağ eklenerek üzerine sarmaların pişerken dağılmaması için tabak konur kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri