Sarmaların üzerine limon dilimleri konur; sarmanın hizasını geçmeyecek şekilde tencereye su eklenir ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Üzüm yaprağı, kıyma, pirinç, bulgur, tereyağı, soğan, domates salçası, biber salçası, kırmızı biber, karabiber, yenibahar, tuz.
Kavrulan pirinçlere yarım cay bardağı sıcak su eklenir. Ve ocağın altı kapatılıp demlenmeye bırakılır. Doğranan yeşil soğan yapraklar, nane, dereotu, maydanoz ve salça dinlenmiş olan pirince ilave edilir.
Olur tabi ki. Eşim yemekte soğan sevmediği için ben hep soğansız yaparım. Gayet de güzel oluyor.
"Yedi Çeşit Baharat" adıyla satılan baharatlar tercih edilebilir. Yaprak sarmasının içine kimyon konur mu? Sıklıkla kullanılan lezzetlendiriciler arasında kimyon, karabiber, sumak, pul biber, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
Faydalı Bilgiler: Yaprak Sarmasının İçine Neler Konur? Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Sarımsaklı) Tarifi Nasıl Yapılır? Soğan ince ince doğranır ve 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ da kavrulur. Sarımsaklar da ince ince doğranıp üzerine eklenir. Kavrulunca salça da eklenir.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir.
Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
İç harcı için ince kıyılmış soğanı bol yağda kavurup salça ekliyoruz. Pirinç bulgur ve baharat ilave edip azıcık kavuruyor ve 1 su bardağı kadar kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekince altını söndürüp kıyılmış nane ve maydanoz katıp karıştırıyoruz. Biraz ılıyınca sarma işlemine geçilebilir.
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden suya koymalısınız. İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız. İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Salçayı 1 kaç kez karıştırıp üzerine 1 bardak su ekliyoruz ve 1 taşım kaynadıktan sonra sarmalarımızın üzerine ekliyoruz. Sarmayı 5 10 dk daha pişirip altını kapatıyoruz .
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Üstüne çıkmadan tam bitimine kadar gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Üstüne birkaç dilim limon koyun bir tabak kapatın ve kısık ateşte pişirin. Sarmanın en lezzetli hali.
Sarmaların üzerine zeytinyağı aktarılır. İsteğe bağlı limon dilimleri dizilir. Sarmalarla bir hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir ve üzerine bir tabak kapatılarak pişmeye bırakılır. İlk olarak yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir.
Süzülür ve sarma işlemine geçilir. Sarılan yapraklar tencereye dizilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su yarım limon suyu tuz ve biraz sıvı yağ eklenerek üzerine sarmaların pişerken dağılmaması için tabak konur kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
Sarmış olduğumuz sarmaları tencereye sıralıyoruz. Üstünü çok hafif geçecek şekilde göz kararı su koyuyoruz, hafif tuz ekleyebilirsiniz ve hafif zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Ayrı bir tavada zeytinyağıyla, soğanı kavuruyoruz ardından salçalarımızı ekliyoruz, salçaları biraz kavuruyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri