Ayrıca yemeklere kattığı lezzet, yumuşaklık ve eşsiz tat sayesinde her sofrada sarımsak baş köşede yer alıyor. Zeytinyağı ile bir araya gelen sarımsak bakım ve güzellik bakımından birçok faydayı bir arada sunuyor.
Özellikle kış aylarında geçmek bilmeyen öksürük krizlerine sarımsak doğal ve etkili bir antibiyotiktir. Zeytinyağı ile birleştiğinde tam bir şifa deposu haline gelir. Hem yiyerek tüketildiğinde, hem ayak altına uygulandığında olumlu sonuç verir.
Kemik ve eklem ağrılarına müdehale ediyor, Vücut savunma mekanizmasını güçlendiriyor, Metabolizmayı hızlandırıyor ve daha pek çok fayda sağlıyor. Zeytinyağı ve sarımsak karışım faydaları arasında en çok bilineni saç dökülmesine iyi gelmesidir.
Ezilen sarımsaklar cam kavanoza koyulur. Üzerine zeytinyağı eklenerek güneş gören bir yere kavanoz yerleştirilir. Günde bir iki kez tahta kaşık kullanılarak karıştırılır. 15-20 gün bekletilen sarımsak yağı kullanıma hazır hale gelir.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
İlgili 31 soru bulundu
Faydalarıyla neredeyse herkesin zihninde yer tutmuş olan bu soğanlı bitki türü, birçok yemeğin içerisine kolayca dahil olabiliyor. Aslında tam bir sarımsak severseniz, bu bitkiyi her türlü öğününüze ya da her çeşitten yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Yarısını pişirme esnasında, kalanını yemeğin altını kapattıktan sonra üzerine gezdirerek kullanın. Kapağını kapatıp bu şekilde soğutun.
Pişirirken şeker eklemediğiniz zeytinyağlılar ne yazık ki yavan bir yemeğe dönüşeceklerdir. Çok fazla değil, sadece 1 küp kesme şeker ya da yarım çay kaşığı toz şeker eklemeniz yeterli olacak. Ekleyeceğiniz şeker yemeğe güzel bir aroma katacaktır.
Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur.
Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
- Vücut içerisinde biriken ağır metallerin atılmasına yardımcı olur. - Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesinin önüne geçer. - Yüksek besin içeriği ile halsizliği ortadan kaldırır. - Hücreleri temizleyerek hücrelerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
Kavrulmuş sarımsakları yedikten sonra 24 saat boyunca bol bol su için, taze sebze ve meyveler tüketin. Ana yemek olarak da yine hafif, mümkünse kolayca sindirilebilir, protein açısından zengin yemekler tercih edin. Rafine, yani işlenmiş şeker ve gıdalardan da uzak durun.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Sarımsakların kabuklarını soyun ve ölçünüze göre bir kavanoz içine alın. Kavanozun yarısını zeytinyağı ile doldurun. Zeytinyağına karışan sarımsak kokusu ile yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Ayrıca sarımsakları anında kullanmak istediğinizde de kavanozdan alıp tüketebilirsiniz.
Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak; saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir ...
Bazı uzmanlara göre zeytinyağı sarımsak ile karıştırılarak ağrının bulunduğu bölgeye sürüldüğü takdir de etki sürecini ve alanını da artırıyor. Sarımsak ile iki kat daha etkili olan zeytinyağı, deri altındaki liflere inerek onarım sürecine daha hızlı bir şekilde başlıyor.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Araştırmalar taze ve yeni hasat natürel sızma zeytinyağının, içerdiği oleokantal enzimi sayesinde doğal bir anti-inflamatuar (iltihap giderici) etkisi olduğunugösteriyor. Bu enzimin Cox-1 ve Cox-2 gibi, kimyasal habercilerin yapımını engelleyerek tıpkı ilaçlar gibi ağrıyı azalttığı anlaşılmıştır.
Çiğ sarımsak ve zeytinyağı karışımı metabolizmanızı hızlandıracak ve bu sayede daha çok kalori yakmanızı sağlayacak eski bir kilo verme tedavisidir. Bu tarif birçok yararının yanı sıra kötü kolesterolü (LDL) ve yüksek tansiyonu düşürecek etkiye sahip olan antioksidanlar, mineraller, ve temel yağ asitlerini içerir.
Soyulmuş sarımsağın saklama koşullarına dair doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Bunlardan biri de soyulmuş sarımsak tanelerinin zeytinyağında saklanabileceğidir. Kabukları soyulmamış sarımsak normal şartlarda serin, karanlık, kuru ve iyi havalandırılan bir alanda 3-5 ay kadar bozulmadan saklanabilir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Doğanın mucizesi zeytinyağı karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda cildi güzelleştirir, saç bakımına olumlu etkileriyle bilinir, diyabete iyi gelir, kan basıncını düzenler ve stresi azaltması gibi daha birçok yararı vardır.
Zeytinyağının meyvemsi tadını hissetmek ve bu tadın en saf halini yemeğin lezzeti ile birleştirmek için soğuk yemeklerde sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri