Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Öncelikle dondurulan zeytinyağının dolaptan çıkarıldığında hızlıca erimesi sahte, blok şekilde erimesi ise hakiki olduğunu gösteriyor. Bunun dışında en kolay yöntem bardağa konulacak zeytinyağına tuz ruhu katılmasıdır. Eğer tuz ruhu katıldıktan sonra zeytinyağı rengini koruyorsa bu hakiki zeytinyağıdır.
Kahvaltılık Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Kahvaltılık zeytinyağı yapımında küçük hafif çukur bir kase içine yarım çay bardağı zeytinyağı koyun. Daha sonra zeytinyağının üzerine 1 çimdik tuz, 1 tutam kekik ve 1 tutam kırmızı pul biber ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız kahvaltılık zeytinyağı servis edebilirsiniz.
Beslenme Uzmanı Beste Günday, bitkisel yağların karıştırılması konusunda da şunları söylüyor: "Her yağı karıştırarak tüketmeliyiz. Sadece zeytinyağı değil, hem zeytinyağı, hem ayçiçek yağı hem de balık yağı karışımı vücutta olumlu etkilere yol açar."
Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir. Sahte zeytinyağı ise suya döküldüğünde baloncuk çıkarmayacak ve kısa zamanda su ile karışacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Zeytinyağının Raf Ömrü
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Zeytinyağına antioksidan özelliğini veren fenolik bileşiklerin yağa acılık ve yakıcılık kazandırdığını dile getiren Köseoğlu, "Dilimizin üzerinde bakla şeklinde bir acılık, genizde yanma ve taze bir aroma hissettiğimiz yağ, kaliteli zeytinyağıdır."
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
İklim ve Toprağın Özellikleri
Zeytinyağının kalitesini belirleyen en önemli unsur, hammaddesi olan zeytin meyvesinin yetiştirildiği bölgenin iklimi ve toprak özellikleridir. Zeytin ağacının bulunduğu bölge; yetiştirilen zeytinin tadını, kokusunu ve görünümünü etkileyen en önemli unsurdur.
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Soğuk sıkım zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı çok merak ediliyor. Aslında hakiki zeytinyağı soğuk ortamlarda donar. Bu, çok normal bir durumdur. Dolayısıyla soğuk sıkım zeytinyağının da soğuk ortamlarda donduğunu söyleyebiliriz.
Zeytinyağı elde edilirken ortaya çıkan zeytinyağı tortusu, tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bu tüketim süresi fazla uzun olmaması gerekmektedir. Zeytinyağı parçacıkları yağda bekledikçe, yan etki ve bozulmalara yol açacağından tortusu olan yağ alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir. Zeytinin berraklığını bozan bu tortu görünümü süzerek ortadan kaldırmak mümkündür. Zeytinyağı tortusunu süzerek zeytinyağının lezzetini artırabilir ve berrak bir görünüm elde edebilirsiniz.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Zeytinin rengi; zeytinin cinsine, rengine, olgunlaşma durumuna, hasat edilme dönemine ve elde edilme şekline göre değişebilir. Soğuk sıkım zeytinyağının rengi yine erken hasat döneminin zeytininden olduğu için altından yeşile farklı tonlarda olabilir.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri