Dikkat dağınıklığı olan kişiler bir konu üzerinde uzun süre odaklanamazlar. Dış çevreden gelen uyarılara açıktırlar. Etraftan gelen ses ile dikkatleri dağılır. Kişiler kendilerini ifade etme konusunda da zorluk yaşarlar.
Özellikle beyin fonksiyonlarında büyük rolleri olan B vitamin grubunun eksikliği odaklanma sorununun sebebi olabilir. Ayrıca C ve E vitamin eksikliği de dikkat dağınıklığına yol açabilir.
Concerta ve Ritalin, hafıza, odaklanma, konsantrasyon ve dikkat mekanizmalarının daha iyi çalışması için dopamin ve norepinefrin verimliliğini artırır. Concerta ve Ritalin, dikkat eksikliği– hiperaktivite bozukluğu tedavisinde yıllardan beri kullanılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Yapılan araştırmalar, küçük dozlarda kahve veya diğer kafeinli içecekler içmenin odaklanma yeteneğiniz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.
Kafein dopamin hormonu salınımını artırarak odaklanmayı sağlar. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız işinizin ya da dersinizin başına geçmeden önce bir fincan kahve, siyah çay veya yeşil çay içebilirsiniz. Odaklanmayı kolaylaştırmasına rağmen fazla kafein alımından kaçınılmalıdır.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineraller, odaklanma ve hafıza sağlığı açısından oldukça önemlidir. En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir.
Dikkat eksikliği; dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ve ek olarak hiperaktivite ile kendini gösterir. Toplumdaki görülme oranı çocuklarda %8, ergenlik dönemindeki kişilerde ise %6 olarak saptanmıştır. Genellikle çocukluk çağı hastalığı olarak görülmekle birlikte erişkinlerde görülme oranı %4'tür.
Örneğin; vitamin eksiklikleri, hormon problemleri, çocukluk çağında ortaya çıkan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erişkinliğe yansıyan tezahürlerini görebiliyoruz. Aşırı iş yükü, stresli bir hayat, depresif ruhsal durumlarda nihayetinde unutkanlık yakınmalarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar uyarıcı (stimulan) dediğimiz ilaç grubudur. Bu grupta Metilfenidat (Ritalin), Dexedrine ve Pemoline adı verilen ilaçlar yer almaktadır.
Takıntılar, depresyon, devamlı olarak sinirlilik hali, gerginlik, stres gibi psikolojik nedenler kişinin odaklanma güçlüğü yaşamasına sebep olabilir. Psikolojik nedenlerin yanı sıra günlük hayata yayılan pek çok fiziksel alışkanlık da odaklanma sorunu yaşamanıza sebep olabilir.
Beynin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 vitamini, beyin hücrelerinin yenilenmesi ve korunmasında ve insan vücudunda bulunan çok fazla sayıdaki hücreler aracılığı ile farklı bölgelere mesajlar ileten ve onları yönlendiren sinir sisteminin düzenli çalışmasında görev almaktadır.
Ders çalışırken kahve yerine hem enerji verecek hem de sağlık deposu içecekler tüketmenin önemine değinen Diyetisyen Özden Örkçü, Meyan kökü çayı, kekik yağı, pancar suyu öneriyor. Ayrıca bol su tüketmeyi de hatırlatıyor.
Adaçayı, zekayı açan bitki çaylarından biridir ve ders çalışma öncesinde 1 fincan tüketilmesi önerilir. Adaçayı dikkati toplayan, beyin hücrelerini uyaran özelliğe sahiptir. Gerilmenizi engeller ve kendinizi daha rahat hissetmenize yardım eder. Böylece dikkatinizi vermeniz gereken konulara daha iyi odaklanırsınız.
Yeşil çay ve nane çayı gibi çaylar, hafızayı, hatırlamayı iyileştirmek için beyindeki sinirleri uyarmaya yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bu çaylar ayrıca enerji ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir, böylece genel beyin sağlığını daha iyi hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri