Kant'ın eleştirel ahlak metafiziğinin temel kabulü, ahlaki neden ve ilkeler ile mutluluğa erişme yolundaki güdü ve kuralların bütün bütüne farklı şeyler olduğu düşüncesidir. Mutluluk, zevk ve fayda doğuran şeyler hiçbir zaman ahlaki davranışın amacı olamazlar.
Antik Çağ düşünürlerinin hemen hepsi (Sokrates, Platon, Aristo, Epiküros ve diğerleri) “mutlu olmak için insanoğlu ne yapmalı, nasıl yaşamalı?” sorusu ile ilgilenmişlerdir. Bu bakımdan bu eski Antik Çağ ahlak anlayışı Mutluluk Ahlakı (Eudaimonism) olarak isimlendirilir.
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır.
Ahirete ilişkin boyutunda saadet, en yüksek noktası kendisini Allah'a iradi bir teslimiyette gösteren ve de bilinçli bir yaşam sürerek O'nun emir ve yasaklarına itaat edenlere vaat edilen Allah'ın cemalini görme ebedi huzur ve neşesini de içinde barındıran nihai mutluluğa işaret etmektedir.
Fârâbî'ye göre ise mutluluk, “insan ruhunun varlık bakımından kendisine dayanacağı bir maddeye ihtiyaç duymayacağı bir mükemmellik derecesine ulaşmasıdır” (Fârâbi, 1990, 59-60). Yine ona göre mutluluk, bir amaçtır ve neden bunun amaç olduğunun araştırılmasına gerek bile yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Mutluluk isteklere ulaşma durumudur. Zihinsel ve duygusal bir yeterlik halidir. Anlamı üzerine çok çeşitli düşünceler mevcuttur. Asgari tanım olarak “ulaşmış olmayı” kabul edebiliriz.
Siyaset felsefesi alanındaki en olgun eseri kabul edilen Mutluluğun Kazanılması öncelikle insanların her iki dünyada mutluluğu kazanmalarına aracı olan insani şeyleri, yani teorik erdem, fikrî erdem, ahlâki erdem ve pratik sanatları tanımlar.
İslam'a göre mutluluk ise, sadece dünyanın değil, sonsuz ahiret hayatının güzelliklerine kavuşmaktır. Bunun için de yukarıdaki ayette “mümin” ifadesi yer almıştır ki, bu şekilde gerçek mutluluğa ancak iman ile kavuşulabileceği ifade edilmiştir.
Mutluluk, maddi ve/veya manevi özlemlere ulaşılması sonucu hissedilen bir tatmin ve kıvanç durumudur. Mutluluğun anlamının her birey için farklı olması, mutlu olmanın yolunun her kişi için farklı şekillenmesine sebep olur.
En büyük mutluluk, Allah'a imandır, iman ettiği Zat'a itaat etmek ve dua etmektir. Bir Müslümanın her şeyini Allah'tan istemesi, her derdine ondan derman beklemesi kadar büyük bir mutluluk olamaz. Mutluluk daha çok saadet kelimesi ile ifade edilir.
Mutluluk, kişinin hedeflerini gerçekleştirmesi, muradına ermesi ve isteklerini elde etmesi anlamına gelir. Fizyolojik açıdan değerlendirildiğinde böbrek üstü bezlerinin seretonin salgılaması sonucu oluşan his mutluluk olarak tanımlanır. Psikolojide ise bu hissin karşılığı, heves ve isteklerin tatmin olmasıdır.
Yapılan araştırmalar mutluluğun genetik ve kalıtsal faktörlere bağlı olduğu kadar eğitim, gelir düzeyi, sosyallik gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olduğunu bildirmektedir.
Mutluluk, sevinç duyma ve yaşam doyumu gibi duygularla kendini gösteren duygusal bir durumdur. Çok değişik tanımları olsa da, çoğunlukla olumlu duygular taşıma ve yaşamından doyum bulmanın bir bileşkesi olarak tanımlanır.
Mutluluk, “her ne zaman olursa olsun, başka bir şey için de- ğil, sadece kendisi için tercih edilen ve istenendir.”18 Bu yüzden o, “iyi şeylerin en çok tercih edileni, en büyüğü ve en yetki- ni”dir. 19 Farabi'ye göre, mutluluk öyle bir şeydir ki, o en son be- şeri yetkinlik olmalıdır.
Aristoteles için mutluluk; akıl ve erdemden ayrı düşünülemez. Eudaimonia, lezzetli bir tatlının verdiği mutluluk hissinden ziyade bir yaşam tarzıdır. Anlık mutluluktan ziyade sürdürülebilir olan mutlulukla ilgilenir. Aristoteles, mutluluğun birçok şey tarafından etkilendiğini söyler.
Sokrates'in bu ve benzeri sorulara cevabı tek kelime ile şudur: Eudaimonia (mutluluk). Bütün insanlar mutlu olmak istemekte, mutluluğun peşinde koşmaktadırlar. O halde eudaimonia (mutluluk) insan doğasının peşinden koştuğu şey, onun ereğidir. Akıl ve bilinç sahibi bir varlık olarak insanın amacı erdemli olmaktır.
Mutluluk için; insanın bütün istek ve özlemlerine eksiksiz ulaşması ya da ulaşmak istenen olguya erişince duyumsanan sevinç, şeklinde ortak tanımlar bulunmaktadır.
Pozitif Psikoloji bilimine göre, mutluluk, olumlu duyguların sık; olumsuz duyguların az yaşanması ve yaşamdan yüksek doyum alma olarak tanımlanmaktadır.
Yani mutluluk duygusu, bizim hayatta kalabilmemiz ve ürememiz için bizi harekete geçiren bir duygu. Bu anlamda mutluluk bir amaç değil, araç. Hayatta benim amacım, mutlu olmak demek de yersiz.
Allah bizlerden sadece bir tek şey ister, tek bir şey; bizlerin hepimizin mutlu olmamızı. Allah'ın bunun dışında hiçbir talebi yoktur. Herşey bunun çevresinde cereyan eder.
Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Gerçek saf mutluluk dışsal koşullara bağlı olmadan gelişen bir durumdur. Koşullara bağlı mutluluk olgusu ise bağımlı düşünce ve yaşam stilimizi teşvik eden bir kavram olarak kendini sürdürecektir. Mutluluk asıl saf haliyle hiçbir şeye, herhangi başarıya, servete, kariyere sahip olmadan sahip olunan duygu durumdur.
Farabi söyle diyor: "Her halini anlatan değersizleşir, Herkese güvenen yolda kalır, Her sırrını açığa vuran yanlızlaşır, Her bildiğini söyleyen cahil kabul edilirdi." Fârâbi şöyle diyor; Zamanın ters, sohbetin faydasız, herkesin bezgin ve her başın bir ağrı taşıdığını görünce evime kapanıp haysiyetimi korudum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri