Zilyetlik hakkı kanunen 20 yıl olarak belirlenmiştir. Söz konusu olan zilyetlik durumunun 20 yıl boyunca fiilen ve yasal olarak her anlamda devam ediyor olması gerekir. Kişiler zilyet üzerinde haklara sahip olmakla beraber, zilyetin korunmasını ve kullanılmasını da sağlamalıdırlar.
Malik sıfatını davasız ve aralıksız 20 yıl zilyetliğini sürdürmesi gerekir. Zilyetlik, bir kimsenin taşınır veya taşınmaz malı, bilerek ve isteyerek elinde bulundurması,kullanması, o mal üzerinde hakimiyet kurması halinde oluşur. 5.İtiraz olmamalıdır.
3.Davasız Aralıksız 10 Yıl Zilyet Olunmalıdır.
Bu kapsamda olağan zamanaşımı ile taşınmaz mülkiyetinin kazanılabilmesi için kişi, taşınmaza malik sıfatıyla davasız aralıksız on yıl müddetle zilyet olmalıdır.
Zilyetliğin davasız ve aralıksız sürmesi: 10 yıl içerisinde asıl malik tarafından tapu iptal ve tescil davası açılması halinde zamanaşımı kesintiye uğrayacaktır. Bu nedenle yolsuz tescile dair bir dava açılacağı zaman malik iyi niyeti ortadan kalkacaktır.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
İlgili 18 soru bulundu
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Mülk üzerinde zilyet hakkına sahip olmak mülkün tapulu veya tapusuz olmasına göre belirlenmektedir. Tapusuz taşınmazlarda zilyet hakkının kazanımı daha kolayken tapulu mülklerde zilyet hakkına sahip olmak uzun vadede sonuç vermektedir. Zilyet hakkına sahip olan kişi taşınmaz mülk içerisinde söz sahibi olan kişidir.
Zilyetliğin aralıksız on yıl sürmesi ile kastedilen, tescilden itibaren on yıl boyunca taşınmaz üzerindeki zilyetliğin kesintisiz olarak devam etmesidir. Şayet herhangi bir sebeple zilyetlik kaybedilirse, zilyetliğin aralıksız sürdürülmesi şartı sağlanmamış olacağından mülkiyetin kazanılması söz konusu olmaz.
Aynı şekilde, mülkiyetini devretmek maksadıyla bir eşyanın karşı tarafa teslim edilmesi halinde de zilyetlik zilyedin iradesiyle sona ermiş olur ki, buna da zilyetliğin devri deriz. Diğer taraftan zilyetlik, zilyedin iradesi dışında, onun istememesine karşın da kaybedilebilir.
Zilyet tarafından dava açılması, davalı Hazine veya kayıt malikinin mirasçıları tarafından davaya karşı konulması zamanaşımını keser. Zamanaşımının kesilmesinin sonuçları BK.'nun 135. düzenlenmiştir. Bu maddeye göre zamanaşımının kesilmesi halinde sürenin yeniden işlemesi gereklidir.
Anayasa Mahkemesi'nin 10.04.2003 günlü, E:2002/112, K:2003/33 sayılı ve 17.03.2011 günlü, E: 2009/58, 2011/52 sayılı kararlarında da bahsedildiği üzere, hukukun genel ilkelerinden birisi de mülkiyet hakkının zaman ötesi niteliği, başka bir anlatımla mülkiyet hakkının zamanaşımına uğramamasıdır.
Olağan Zamanaşımı
TMK madde 712'de belirtildiği üzere; tapu kütüğünde, geçerli hiçbir hukuki sebep olmaksızın malik olarak kayıtlı bulunan kişi, söz konusu taşınmazın zilyetliğini davasız ve aralıksız olmak koşuluyla ve iyiniyet ile 10 sene boyunca sürdürür ise; taşınmazın mülkiyetini kazanacaktır.
Mülkiyet hakkı, sahibine o eşyayı “kullanma”, ondan “yararlanma" ve onunla ilgili her türlü “tasarrufta bulunma” yetkisini veren tam ve sınırsız bir aynî haktır.
Zilyetlik doğrudan devredilebileceği gibi dolaylı olarak da devredilebilmektedir. Zilyetliğin doğrudan devri söz konusu eşyanın hâkimiyetinin doğrudan devredilmesidir. Dolaylı devir ise eşyayı fiilen devretmemekle, eşya üzerindeki hâkimiyetin devri olarak tanımlanabilir.
Zilyetliğin iadesi davası ile, zilyedi olduğu malı gasp edilen kişi mahkemeden malının geri verilmesini talep eder.Bu davada amaç hak sahipliğini değil, zilyetliği korumaktır. Dava zilyetliği gasp edene ve onun mirasçılarına karşı açılabilir.
Yeni zilyedin doğrudan zilyet kılınması TMK m.977'de düzenlenmiştir: Zilyetlik, şeyin veya şey üzerinde hâkimiyeti sağlayacak araçların, edinene teslimi veya edinenin önceki zilyedin rızasıyla şey üzerinde hâkimiyeti kullanacak duruma gelmesi hâlinde devredilmiş olur.
Zilyetlik, bir malı kullanma, el altında bulundurma anlamına gelmektedir. Zilyetlik, aslen, miras yolu ile devren ve tesissen olmak üzere dört şekilde kazanılır.
Zilyetlik Nedir? Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
Zilyetliğin kazanımı hukuki bir ilişkiye dayanabileceği gibi hırsızlık gibi olaylar neticesinde de elde edilebilir. Kişi bir kere zilyet olduktan sonra başka bir kimse bu malı zilyetlik iradesi ile ele geçirmedikçe iradeye ve fiili hakimiyete bakılmaksızın zilyet olarak kabul edilir.
Dereceli Zilyetlik : Aynı eşya üzerinde en az iki kişinin farklı sıfat ve yetkilerle zilyet olması durumudur. Yasa koyucu diyor ki zilyet ,malı sınırlı bir ayni hak veya nispi bir hak kurmak amacıyla başkasına bırakırsa hem onu zilyet yapmış olur hem de kendini zilyet kalmaya devam eder.
Zilyetliğin korunması konusunda Medeni Kanununuz birbirini tamamlayan iki imkan tanımıştır. Birincisi zilyedin kuvvet kullanarak zilyetliğinin ihlaline engel olabilmesi, diğeri ise zilyetliğin dava yolu ile korunmasıdır.
Bu maddeye göre “Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.”
Burada belirtmek gerekir ki taşınır ve taşınmaz eşyalarda, söz konusu eşyaların tabiatı gereği genel anlamda o malın sahibi aynı zamanda zilyedi olur.
Fiili hâkimiyet, zilyetliği tanımlamada tek başına yeterli değildir. Sonuç olarak, zilyetlik sadece fiili bir durum veya bir ayni hak değil; hukuken korunmuş olan bir durumdur. Hukuk düzeninde korunmuş olan bu durumun temelinde bir hak mevcut olabileceği gibi, zilyetliğin herhangi bir hakka dayanmaması da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri