ZİNCİR MODELİ * İletişim üyelerin birbirine yakınlık derecelerine göre işlemektedir. * Grubun bazı üyelerin iletişim sürecine katılmayabilir. * Çalışanlar arasındaki iletişim zayıflamaktadır. * Grup verimliliği azalmaktadır.
Merkezi model, otorite ve karar alma yetkisinin tepe yöneticisinde olduğu, geleneksel örgüt yapı ve felsefesine ait bir modeldir. Merkezileşme derecesi yüksek, grup tatmini az, kişisel tatmin yüksek ve iletişim hız ve doğruluk derecesi çok yüksektir. Y modeli, bu modelden sonra merkezileşme derecesi en yüksek olandır.
“Y” tipi iletişim, zincir modeline benzer; ancak bir dış üyenin dâhilî üyelerle haberleşmesine imkân tanımasıyla farklılık arz eder. Merkezi modelden sonra merkezileşme derecesi en yüksek grup iletişim modelini oluşturur.
Son derece düşük devrilme ve yolcu yaralanması olasılığına sahip Model Y, mümkün olan en yüksek güvenlik derecelendirmelerinden bazılarını alır. Aktif güvenlik özellikleri, darbe şiddetini azaltmaya veya kazaların meydana gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Dairesel (Spiral) Modeller:
Dairesel modeller doğrusal olmayan, geri dönütü ve diğer iletişim süreçlerini ve ögelerini içerisine alan iletişimi daisel bir döngü olarak değerlendiren modellerdir. Bu modelin varsayımına göre iletişim dairesel bir süreç izleyerek başladığı yere geri döner.
Dikey iletişim kavramı organizasyonlarda farklı kademelerde görev yapan işgörenlerin örgütsel yapı ve politikaları ile ilgili olarak yukardan aşağıya (hiyerarşik üstten hiyerarşik alta) ve aşağıdan yukarıya (hiyerarşik alttan hiyerarşik üste) doğru kurmuş oldukları iletişim biçimini ifade eder.
İki üyenin zincirin dışında ayrıcalıklı bir konumda olması dışında zincir ağıyla benzerlik taşıyan bir ağ yapısıdır. Y tipi iletişim ağında da bireylerarası iletişim bir alt kademeden bir üst kademeye doğru gerçekleşir. Zincir akışının dışında kalan iki birey diğer bireylerden bilgi alır ve onlara bilgi gönderir.
Dairesel model, daha çok informel gruplarda ve eşit statüde olanlar arasında kurulan demokratik bir iletişim modelidir. Grupta belirgin bir lider yoktur. Bireylerin herhangi biri iletişimi başlatabilir.
Çember şeklindeki ağ yapısı, her bireye iki yöne doğru iletişim ve bilgi akışını gerçekleştirme olanağını tanır. Bu iletişim ağında her birey karar verici konumda ve diğerleriyle aynı kısıtlamalara sahiptir. Sıklıkla resmi olmayan iletişim grupları ve eşit seviyedeki bireylerarasında kurulan bir iletişim ağ modelidir.
İletişim biliminin kurucuları arasında sayılan Harold Lasswell 1948 yılında, Lasswell formülü ya da “iletişim zinciri” olarak adlandırılan modeli geliştirmiştir. “Lasswell, modelinde iletişim sürecinin öğelerini şöyle belirtir: 'Kim, neyi, hangi kanalla, kime ve hangi etkiyle' söyler.
Bir mesajın bir kişiden diğerine ulaştırılması olarak kavrar. İletişim, mesaj iletmeye odaklı bir etkinliktir. Bir başka iletişimde ortak olarak yapılan şey, mesaj göndermek ve almaktır. Bu yaklaşım iletişim çalışmaları tarihyazımı içinde “aktarım modeli” (transmission model of communication) olarak bilinir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Sarmal iletişim modeli, Dance tarafından geliştirilen ve iletişimin dinamik bir süreç olduğunu ve gönderici ile alıcı arasında zamanla geliştiğini, böylelikle iletişim sürecinin her evresinde bilgi ve deneyim bakımından yeni öğretilerin eklendiğini öne süren bir iletişimci modelidir.
Newcomb modeli doğrusal süreçlerden farklı üç köşeli bir model sunmaktadır. İlk kez iletişim sürecine gönderen ve hedef kitlenin yanı sıra toplumsal ilişkileri de katmaktadır. Bu model için iletişim etkinliğinin rolü toplumsal sistem içinde dengenin sürmesini sağlamaktır.
Riley ve Riley Modeli
Bu yaklaşım iletişimin tam olarak açıklanması için toplumsal yapıların önemine dikkat çeker ve iletişimi psikolojik ve kişisel bir süreç değil kurumsal ve toplumsal bir faaliyet olarak tanımlar.
Gerbner iletiyi gerçeklik kavramıyla ilişkilendirir. İletinin ne hakkında olduğunu, alıcının algı ve anlamla ilgili sorular üzerinde durmasına olanak sağlar. Amaç, geniş bir uygulama alanı olan modeli oluşturabilmektir.
Shannon ve Weaver
Shannon-Weaver modeli bir diğer erken ve etkili olmuş iletişim modelidir. 1Bu model 1948 yılında yayınlanan bir doğrusal iletim modelidir ve iletişimi beş temel bileşenin etkileşimi olarak tanımlar: kaynak, verici, kanal, alıcı ve hedef. Kaynak, mesajın oluşturulmasından sorumludur.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
Sözsüz İletişim Nedir? sözsüz iletişim, en az sözlü iletişim kadar önemli ve geniş yere sahiptir. sözel olmayan sözsüz iletişim, başkalarına bilgi iletmek için beden dili, jest ve yüz ifadelerinin kullanılmasıdır.
ÇAPRAZ (DİYAGONAL) İLETİŞİM:
Farklı fonksiyonel birimlerde çalışan ast ve üstlerin arasında kurulan iletişimdir. arasında, ya da bir bölümdeki yöneticinin, kendi bölümü dışındaki, iş görenlerle doğrudan ilişki kurması söz konusudur (Tutar vd., 2003, s.75).
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu ken- diliğinden oluşan iletişim şeklidir. İnformal iletişim, formal iletişimden farklı olarak, görev- lerden dolayı değil çalışanların sosyal ihtiyaç- larının karşılanması amacıyla ortaya çıkar.
* Yatay İletişim: İşletmelerde aynı düzeyde çalışanlar arasındaki iletişimdir. Uzmanlık alanlarının artması, iş bölümü, bölümler arası uyumlu çalışma yatay iletişimin önemini artırmaktadır. * Çapraz İletişim (Diyagonal): İletişim zaman zaman doğrusal değil de, çapraz olarak iletilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri