Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni câiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
Cenaze, daha önceden ölmüş bir yakınının üstüne defin edilmesi talep olunursa, ikinci defnin yapılabilmesi için en son gömü tarihinden asgari 5 (beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Ayrıca mezar yerinin de satın alınmış olması gerekmektedir. Bunun için de mezar yeri kullanma belgesi aslının ibrazı lazım gelir.
Bununla birlikte Daha önce defnedilen cenazenin çürüdüğü kanaatiyle mezar açıldığında çürümeyen bazı kemikler bulunursa, bu kemikler bir tarafa çekilip araya topraktan bir set yapmak suretiyle ikinci cenaze defnedilebilir. Temel olarak bilindiği gibi bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur.
İlgili 19 soru bulundu
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
gömü yapılmaktadır. tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Evde meydana gelen ölümlerde Ölüm Belgesi mesai saatleri içinde Belediye Tabipliği tarafından verilir. Nüfus cüzdanı, varsa sağlık karnesi, ölen kişinin kullandığı ilaçların reçetesi, hastalığı ile ilgili raporlar hazır bulundurulur. Mesai saatleri dışında ölüm belgesi nöbetçi aile hekimi tarafından düzenlenir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
Kişinin, öldüğü yerin kabristanına defnedilmesi müstehaptır. İstisnalar olmakla birlikte sahabe-i kiram genellikle vefat ettikleri yerlerde defnolunmuşlardır. Ancak cesedin bozulmasından endişe edilmiyorsa cenazenin başka bir şehre veya memlekete taşınmasında ve oraya defnedilmesinde dinî açıdan bir sakınca yoktur.
Kabre yerleştirilen cenazenin kefen bağları çözülür; üzerine tahta, kerpiç, kuru ot, kamış vb. örtülerek atılacak toprağın doğrudan cenazeyle teması önlenir.
Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir. Kadınları kocası mezara indiremez.
Çok katlı mezar yapılması dinen uygun mudur? Yer darlığı ve ekonomik zaruretler nedeniyle, bölümleri birbirinden beton kapak veya toprak tabakayla ayrılmış katlı mezarlar yapılmasında ve bunlara cenaze defnedilmesinde dînen bir sakınca yoktur.
Rasûlullâh (s.a.v) güneş doğarken, tam ortada (zevalden önce) iken ve batarken ölü defnetmeyi (cenaze kılmayı) yasaklamıştır. Ancak hadislerdeki bu yasak, cenaze namazı içindir. Namazı bu üç kerâhet vaktinden önce kılınmış cenazenin, bu vakitlerde defnedilmesi ise câizdir. İhtiyaç halinde gece defin câizdir.
cenaze ve defin yönetmeliklerine baktım. mezar yerinin(semt, şehir vs.) belirlenmesinde eğer ölen kişinin bu konuda vasiyeti yoksa mezarın gömüleceği yeri yakınları belirler diyor; ancak bu yakınlar arasında herhangi bir sıralama öngörülmemiş.
Ölünün 3.günü bütün çevrelerde helva kavrulmakta, dualarla kavrulan bu helva, dağıtılmaktadır. Böylece, helvayı yiyen kişilerin de ölünün ruhuna “fatiha” okuması beklenmektedir. Ölünün 7.günü büyük bir yemek verilmektedir. Her kesimde, bu günde yenilen yemek daha zengin, gelenler daha kalabalık olmaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı: Cenazeyi su ile yıkama imkanı olduğu sürece su ile yıkamak gerekir. Su ile yıkama imkanının olmadığı durumlarda cenazeye teyemmüm yaptırılır. Teyemmüm de yaptırılamıyorsa namazı kılınır ve defnedilir.
Ölüm Belgesi ile cenazenin bulunduğu yere en yakın şefliğimize başvuru yapılır ve cenaze istenilen yere ÜCRETSİZ olarak nakledilir.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
Bayanların toprağa indirilmesinde yakınlarının indirmesi tavsiye edilir. Definde bulunan kişilerin kabir üzerine üç avuç toprak atarak birinci defada “Sizi bundan (topraktan) yarattık.”, ikincisinde “Sizi tekrar toprağa iade edeceğiz.”, üçüncüsünde de “Sizi bir kez daha topraktan çıkaracağız.” demeleri müstehaptır.
Mezar yerleri satın almak isterseniz ilk olarak mezarlığın bağlı olduğu ilçede bulunan mezarlıklar müdürlüğüne gidilmelidir. Vefat eden kişinin yakını olarak eş, çocukları, annesi, babası ya da kardeşleri kimlikleri ile bu müdürlüğe giderek mezar yeri kullanım belgesi alır.
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
Kadınlar âdet hâlinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hâllerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri