Zira Cümlede Nasıl Kullanılır? Zira kelimesi birinci cümlenin ya da ifadenin bitmesi ile birlikte kullanılır ve ikinci cümleye yada ifadeye geçilir. İki cümle zira kelimesi ile virgül ile bağlanır.
“zira” bağlacı: “çünkü” anlamında kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından zira doğrudan 'çünkü' anlamı taşımaktadır. İki cümleyi birleştirici bir etki oluşturan zira kelimesi, ihtiyaca göre hem yazılı hem de sözlü olarak ifade edilebilmektedir. TDK bünyesinde verilmiş olan çünkü anlamı ile farklı cümleler de kullanabilirsiniz.
Fakat ve ancak ile cümle başlamaz. Açıklama: Fakat ve ancak, cümleleri birbirine bağlayan bağlaçlardır. Eğer iki zıt düşünce varsa ve bu düşünceler birbirine aynı cümle içerisinde bağlanmalı ise, fakat veya ancak sözcükleri ile cümle başlamaz.
Cümleye veya anlatılan olaya aynı biçimde anlamını katmak için keza kelimesi kullanılmaktadır. Miting konuşmacısı set yüklenmelerin ardından durdu ve keza diyerek konuşmasına devam etti. Keza bu durum aynı hatayı beşinci yapışın oldu.
İlgili 42 soru bulundu
Zira kelimesi birinci cümlenin ya da ifadenin bitmesi ile birlikte kullanılır ve ikinci cümleye yada ifadeye geçilir. İki cümle zira kelimesi ile virgül ile bağlanır. - Buradan sonra dinlenmemiz gerek, zira hava kararmak üzere. - Buradan hemen ayrılmamız gerekiyor, zira sınava geç kalacağız.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Bir cümle anlam ve yargı bildiren, ek-fiille çekimlenmiş bir tek isimden (yüklem) veya zamana ve şahsa göre çekimlenmiş bir tek fiilden (yüklem) de oluşabilir, yüklemi ve birbirini anlam bakımından bütünleyen birden fazla kelime ya da kelime grubundan da. Yani en küçük cümle tek kelimeden oluşabilir. Öğretmenim.
Bağlı cümle, bağlaçlar ile birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle grubudur. Bağlı cümlede cümleler birbirine ama, ancak, fakat, lakin, ne var ki, ne yazık ki, yalnız, çünkü, oysa, oysaki, mademki, ve, veya, ne ... ne ..., hem ... hem ..., halbuki gibi bağlaçlarla bağlanır.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Zira', metrenin kabulünden önce kullanılan uzunluk ölçülerindendir. 75 cm. ile 90 cm. arasında değişen zira' şekilleri vardır.
Zirâ, Uluslararası Birimler Sistemi kabulünden önce kullanılan uzunluk ölçülerindendi. Fizyolojiye göre 75 cm ile 90 cm arasında değişmektedir. Çarşı zirâ ve mimari zirâ olmak üzere iki türü vardır. Çarşı zirâ satılan mallar için mimari zirâ ise yer ölçümü için kullanılır.
Metrik sisteme geçilmeden önce kullanılan bir uzunluk ölçüsü.
Çünkü bu ifadelerin düzgün olarak kullanıldığı cümleler okuyucuyu kendine çekerek onlara daha akıcı bir okuma tecrübesi yaşatır. Bağlaç ifadeler başında, sonunda, bir alıntının ortasında veya tırnak işaretini kapadıktan sonra olmak üzere cümlenizin içindeki herhangi bir yerde kullanılabilir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Cümleler arasında türlü anlam ilgileri kurarak onları birbirine bağlayan edatlardır: âdeta, ama, ancak, bari, belki, binaenaleyh, çünkü, eğer, fakat, gerçi, güya, hakeza, hâlbuki, hatta, hazır, hele, illâ, illâ ki, kaldı ki, keşke, keza, lâkin, madem, mademki, mamafih, meğerki, nasıl ki, nitekim, oysaki, öyle ki, sanki ...
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Rağmen, tek başına kullanıldığında bir anlama gelmediği için edattır. Bu kelimenin yerine ''buna karşın'' sözcüğü de kullanılabilir.
Bile kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Doğru bir cümle kurabilmek için yargı bildirmiş olan, fiil ya da ek fiil ile çekimlenmiş bir isim olması yeterli olacaktır. Yüklem, ihtiyaca göre başka unsurlar ile desteklenir ve bu sayede cümle istenildiği gibi uzatılır. Cümlede kelimelere ya da kelime gruplarına sınır konulmaz.
Doğrulanmış Cevap
Sorumuz; Kardeşim işsiz bir cümle midir ? Evet cümledir.
Parası olmayan ya da fakir olan kişilere genelde meteliksiz denir. Geçinmekte zorluk çeken ve cebinde hiç parası bulunmayan insanlar olarak da anlatmak mümkün.
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri