Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Toprak rengi aynı zamanda toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ve toprak oluşum işlemlerinin de bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Çünkü toprakta bulunan farklı bileşenlerin kendilerine özgü yansıma karakteristikleri bulunmaktadır.
Toprağın yapısında farklı mineraller bulunuyor. Örneğin toprakta yaygın olarak bulunan demir minerallerinden götit sarı-kahverengi, hematit ise kırmızı-siyah renkte. Yine toprakta yaygın olarak bulunan minerallerden olan kalsiyum karbonat yani kalsit beyaz renkli, yarı şeffaf bir mineral.
İlgili 30 soru bulundu
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
TOPRAKTA RENK
Toprakta çeşitli renklerin meydana gelmesinde başlıca etkenler, toprağın organik madde miktarı, iklim ve drenaj şartları, toprağı meydana getiren kütle ve minerallerdir.
Renginden dolayı “kırmızı Akdeniz toprakları” adı ile de anılır. Orta verimli topraklardır.
Başarının rengi: Mor, lila ve eflatun...
Ayrıca lila renginin ilham verici etkisi sayesinde sanatsal kabiliyetine de yön verebilir ve katkıda bulunabilirsin.
Kahverengi veya siyah olan humus toprağa koyu rengini verir.. Topraklarda %0,5 ile %12 oranında humus bulunabilir, ortalaması %5 seviyesindedir. Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Ferro demir oksitler daha fazla bulunduğu zaman toprağın rengi mavimtırak gri bir renk alır. Çok gri renk organik madde ve demir oksitlerin pek az bulunduğuna işaret edebilir.
Kırmızı Akdeniz Toprakları: ABC horizonlu topraklardır. Akdeniz iklim bölgesindeki kireç kayaları üzerinde 600 mm ve daha fazla yağış altında oluşmuş koyu kırmızı renkli topraklardır. Bazı hallerde kalkersiz ana madde üzerinde de oluşabilirler.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Mor renk, kırmızı ve mavi renklerin karışımıyla elde edilen ve doğada nadiren bulunan bir renktir. Bu özelliği sayesinde tarih boyunca değerli ve önemli bir konuma sahip olmuştur. Gökkuşağının en güçlü dalgasına sahip olan bu renk, güç ve zenginliği simgeler.
Sarı belki de sıcak renklerin en enerjik olanıdır. Güneş ışığı ile doğrudan ilişkili olan sarı rengi kişide sevinç ve umut duygularını uyandırır.
Çinliler kırmızının 'uğurlu' renk olduğuna inanırlar. Çin'deki çocukların, Çin Yeni Yılı'nda içi para dolu kırmızı zarfları neden topladıklarını biliyor musunuz? Kırmızı, Çin'de şansın rengidir, sevinç, refah ve başarı anlamına gelir.
Terra Rossa topraklar genellikle verimsiz bir toprak türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Terra- Rossa denilen kırmızı renkli toprağın bulunduğu. Akdeniz Bölgesi'nde öncelikle muz, domates, pirinç, susam ve turunçgiller yetiştirilir.
Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır.
Kumlu topraklar ise, killi toprakların tersine suyu aşağıya geçirme konusunda oldukça hızlıdırlar. Kumlu topraklar, kökün gelişebilmesi için iyi, ıslansa dahi çamur oluşmayan bir yapıdadır. Ancak kolay geçirgen bir yapıya sahip olması sebebi ile besinler yıkanır ve toprak besin açısından zayıf bir hale gelir.
Topraklar, geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Kırmızı , sar, kahverengi, yeşil, mavi, gri ve siyah olabilir. Toprak Rengi; parlaklık, koyuluk ve zenginlik bakımından değişebilir.
Kırmızı renkli Akdeniz toprakları, bu iklim tipinin etkili olduğu güney Marmara, kıyı Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri